Minden, amit a micellás vízről tudni érdemes

A micellás vizek jóllehet az alapelvben egyeznek, ahány márka, annyiféle tulajdonságra számíthatunk.

Ugyan néhány éve vált közismertté és kedveltté a nemzetközi kozmetikai színtéren, azt azonban kevesen tudják, hogy az első micellás vizet 1991-ben fejlesztették ki Franciaországban; mégpedig abból a célból, hogy a nőknek ne az ásványi anyagokkal és nehézfém-maradványokkal szennyezett csapvízzel kelljen arcot mosniuk.

A francia patikusok receptjének lényege a tisztított lágy víz, amelyből micellákkal dúsított oldatot készítettek: a micellák mikroszkopikus gömböcskék, amelyek még parányibb molekulákból állnak össze, hasonlóak a sejtmembránok foszfolipidjeihez, így természetes módon segítik újjáépíteni a bőr hidrolipid rétegét. A molekulák fele hidrofil, vagyis vízkedvelő, a másik fele lipofil, vagyis zsírkedvelő tulajdonságú. A bőrünkre kerülve ezek a gömbök kinyílnak, mágnesként magukba zárják a bőrfelszín hidrolipid rétegébe tapadt szennyeződött szemcséket, amelyeket a végén egy vattakorong segítségével könnyedén eltávolíthatunk.

arctisztítás, micellás víz
A micellás víz önmagában is megállja a helyét arctisztítóként (fotó: 123rf)

Népszerűségét annak köszönheti, hogy egyszerű használni, látványos az eredménye, és mivel kevés is elég belőle, rendkívül kiadós termék. A legtöbb bőrtípus megtalálja a maga micellás vizét, és a különféle márkák igyekeznek további összetevőkkel gazdagítani készítményeiket.

Apró betűkben rejlenek a nagy meglepetések

Minden árkategóriában találunk micellás vizet, és az egyes termékek között óriási eltérések lehetnek. Kezdjük a legfontosabbal, az alkohollal: akinek száraz vagy érett a bőre , az keressen alkoholmentes terméket. Az érzékeny, irritációra hajlamos bőr egy hagyományos arclemosó habtól feszül, kipirosodik, viszket. Ez nem fordulhat elő a hidratáló hatású micellás vízzel, feltéve, ha odafigyelünk arra, hogy a termékben ne legyen illatanyag, mert az is allergizálhat.

A kéz mellett arcunk fedetlen bőrét éri a legtöbb környezeti hatás, cikkünkből kiderül mit kell tenni a ragyogó bőrért?

Zsíros vagy kevert bőrűek számára ajánlott először arctisztító habbal lemosni a szennyeződések és smink nagy részét, majd speciális micellás vízzel letisztítani a maradékot. A zsíros bőrre való termék cink- és réztartalmának köszönhetően alaposan, de kíméletesen tisztít, és szabályozza a bőr faggyútermelését.

Hogyan illesszük be a napi szépségápolásba?

A válasz attól függ, hogy reggel vagy este van-e. Reggel elegendő az arcunkat áttörölni egy micellás vízzel megpermetezett vattakoronggal. Utána nem kell leöblítenünk a bőrünket, egyből krémezhetjük, és utána sminkelhetünk. Ügyelni kell arra, hogy egyes szempillaspirálok leperegnek, ha szemfestés előtt a pillákat is érte micellás víz, illetve ez a víz fajtájától is függ. Este a micellás víz önmagában is megállja a helyét arctisztítóként, különösen azoknál, akik kevés vagy semmi sminket nem viselnek. Ők megdöbbenéssel fogják látni, mennyi szennyeződést leold az arcukról és nyakukról a micellás vízzel átitatott vattakorong: ez a szennyezett nagyvárosi levegő maradványa, ami a nap során megtapad a bőrükön.

Sokan úgy vélik, hogy erősebb smink esetén érdemes először sminklemosó tejet használni, és utána áttörölni az arcot micellás vízzel, a makulátlan arcbőr érdekében. Akik ezt a rutint választják, a sminklemosót enyhén megnedvesített bőrre viszik fel, mert tudják, hogy felületaktív hatóanyaga csak így képes kifejteni a hatását. A micellás vizet viszont száraz bőrre érdemes használni, majd utána az éjszakai arcápoló szérumot, krémet, olajat a még micellás víztől nedves bőrre felkenni, hogy jobban beszívódjanak.

Bár sokszor hallhatjuk, hogy a micellás víz egyszerre tisztít, tonizál és hidratál, minden bőrtípus más ápolást igényel, hiszen ahány ember, annyi bőrtípus! Figyeljük tehát az arcunkat, érezzünk rá arra, hogy mit igényel a bőrünk, kísérletezzünk a számunkra ideális rutin kialakításával.

)
Elhízás szövődmények (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +11 °C
Minimum: -4, +5 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megélénkül, megerősödik a délies szél, 2, 11 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken erős kettősfronti hatás érvényesül. A szívbetegek állapota romolhat, emellett keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Alacsony hő- és komfortérzettel kell számolni, a tompuló reflexek miatt a balesetveszély is fokozódik. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: