Hol és miért nőhet rajtunk szemölcs?

A szemölcs bármely életkorban kialakulhat. A vírus okozta bőrbetegség házi praktikákkal és orvosi szerekkel is gyógyítható, eltüntethető. A legtöbb szemölcs csak kellemetlen, de vannak veszélyes fajtái.

Mi az a szemölcs?

A legtöbb szemölcs a HPV (humán papilloma vírus) korokozó fertőzése által jön létre. A HPV vírusoknak több mint 70 fajtáját ismerik, ezek közül minden altípus más-más bőrtünetet okoz. A szemölcsök formája függ a bőr állapotától, a HPV vírus típusától és attól is, hogy hol alakul ki.

Hogyan kapható el a szemölcs?

Leggyakrabban iskoláskorú gyermekeknél fordul elő szemölcs. Nedves helyeken, uszodában, edzőtermek zuhanyzóiban, közös törölköző és papucs használatával fertőz, de akár egy kézfogással is átadható. Az uszodában felázott vagy edzéstől leizzadt bőrfelületen, a bőr felszíni sérülésein keresztül a vírus könnyebben megfertőzi a hámsejteket. Az, hogy elkapjuk-e a szemölcsöt az immunrendszerünk erősségétől függ.

Könnyen átviheti a vírust más bőrfelületre, ha vakarja a szemölcsöt. A szemölcsök ilyen formán gyorsan szaporodnak!

Megelőzhető a szemölcs?

A szemölcs ellen nincs teljes mértékben hatásos védekezés. A kézmosás, az uszodákban és edzőtermekben a saját papucs viselete, saját törölköző használata ajánlott. Törekedjünk arra, hogy a bőrfelszíne sérülésmentes és minél egészségesebb legyen!

Hol nőhet szemölcs?

A talpon és az ujjakon, a kézháton megjelenő szemölcsök igen gyakoriak, de az arcon, a térden is jellemzőek. Ha egy már megjelent, akkor általában a későbbiekben több is kialakul. A kakastaréj (condyloma acuminatum), mely 2-3 mm-es tünetként a férfi és női nemi szerveken, a húgycső és végbélnyílás körül jelenik meg. A nemi szerven található szemölcs feltételezhetően szerepet játszik a rosszindulatú daganatok kialakulásában.

A szemölcsök a talpon vagy az ujjakon is igen gyakoriak

Milyen szemölcsök vannak?

  • A karfiol formájú közönséges szemölcs, leggyakrabban ujjakon, végtagokon alakul ki. Járáskor a talpi szemölcs nagy fájdalmat okozhat
  • A lógó szemölcsök apró, vékonyka, bőrszínű vagy halványbarna képződmények, ecsetszerű véggel jellemezhető növedékek. Borotválkozás során könnyen tovább terjednek.
  • A fájdalmas körömágyi szemölcsök a köröm deformitását, foltszerű elszíneződését okozzák.
  • Az uszodaszemölcsök nevükből eredeztethetően uszodákban fertőznek. A fényes, középen behorpadt, félgömb formájú kinövéseket a himlővírusok egyike okozza.
  • A futószemölcsök barnás vagy bőrszínű lapos dudorait gyakorta az anyajegyekkel keverik. Rendszerint csoportosan jelennek meg a pubertás korú vagy legyengült immunrendszerű betegeken.
  • A szeborreás szemölcsöt sokszor összekeverik a bőrrákkal, a biztonság kedvéért tehát érdemes megmutatni szakembernek. Ez a szemölcsfajta főként idősebb korban alakul ki.
  • A felsőtesten megjelenő fekete vagy sárgás barna szemölcs nem tartozik az daganatos bőrelváltozásokhoz. Röviden időskori szemölcsnek nevezik az ilyen típusú képződményeket.
  • A nemi szerveken előforduló kakastaréj a genitális szemölcsök fajtájához tartozik. Szexuális úton terjed és rendkívül veszélyes, ezért mindenképpen forduljunk vele orvoshoz!

Hogyan távolítsam el a szemölcsöt?

Több módszerrel is célt érhetünk, ha meg akarunk szabadulni a vírusos szemölcsöktől . Az orvos fagyasztással, sebészeti eltávolítással, elektromos- vagy lézerkéssel tüntetheti el a szemölcsöt.

Otthon a szemölcsirtó szerek helyi alkalmazását ajánlják. Az egyik legnépszerűbb bevált gyógymód a szalicilsavas készítmények közvetlenül a szemölcsre való felvitele. A hívei vérehulló kecskefű jótékony hatására esküsznek.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha nem egyértelmű a bőrön látható elváltozás vagy a szemölcs érzékeny, nehezen hozzáférhető helyen van (pl.: nemi szervi, köröm alatti) egészségünk megóvása érdekében mindenképpen szükséges orvoshoz fordulni.

Tudjon meg többet a szemölcsökről. Válogasson tudástárunk cikkei, videó közül! Részletek!

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)