Hol és miért nőhet rajtunk szemölcs?

A szemölcs bármely életkorban kialakulhat. A vírus okozta bőrbetegség házi praktikákkal és orvosi szerekkel is gyógyítható, eltüntethető. A legtöbb szemölcs csak kellemetlen, de vannak veszélyes fajtái.

Mi az a szemölcs?

A legtöbb szemölcs a HPV (humán papilloma vírus) korokozó fertőzése által jön létre. A HPV vírusoknak több mint 70 fajtáját ismerik, ezek közül minden altípus más-más bőrtünetet okoz. A szemölcsök formája függ a bőr állapotától, a HPV vírus típusától és attól is, hogy hol alakul ki.

Hogyan kapható el a szemölcs?

Leggyakrabban iskoláskorú gyermekeknél fordul elő szemölcs. Nedves helyeken, uszodában, edzőtermek zuhanyzóiban, közös törölköző és papucs használatával fertőz, de akár egy kézfogással is átadható. Az uszodában felázott vagy edzéstől leizzadt bőrfelületen, a bőr felszíni sérülésein keresztül a vírus könnyebben megfertőzi a hámsejteket. Az, hogy elkapjuk-e a szemölcsöt az immunrendszerünk erősségétől függ.

Könnyen átviheti a vírust más bőrfelületre, ha vakarja a szemölcsöt. A szemölcsök ilyen formán gyorsan szaporodnak!

Megelőzhető a szemölcs?

A szemölcs ellen nincs teljes mértékben hatásos védekezés. A kézmosás, az uszodákban és edzőtermekben a saját papucs viselete, saját törölköző használata ajánlott. Törekedjünk arra, hogy a bőrfelszíne sérülésmentes és minél egészségesebb legyen!

Hol nőhet szemölcs?

A talpon és az ujjakon, a kézháton megjelenő szemölcsök igen gyakoriak, de az arcon, a térden is jellemzőek. Ha egy már megjelent, akkor általában a későbbiekben több is kialakul. A kakastaréj (condyloma acuminatum), mely 2-3 mm-es tünetként a férfi és női nemi szerveken, a húgycső és végbélnyílás körül jelenik meg. A nemi szerven található szemölcs feltételezhetően szerepet játszik a rosszindulatú daganatok kialakulásában.

A szemölcsök a talpon vagy az ujjakon is igen gyakoriak

Milyen szemölcsök vannak?

  • A karfiol formájú közönséges szemölcs, leggyakrabban ujjakon, végtagokon alakul ki. Járáskor a talpi szemölcs nagy fájdalmat okozhat
  • A lógó szemölcsök apró, vékonyka, bőrszínű vagy halványbarna képződmények, ecsetszerű véggel jellemezhető növedékek. Borotválkozás során könnyen tovább terjednek.
  • A fájdalmas körömágyi szemölcsök a köröm deformitását, foltszerű elszíneződését okozzák.
  • Az uszodaszemölcsök nevükből eredeztethetően uszodákban fertőznek. A fényes, középen behorpadt, félgömb formájú kinövéseket a himlővírusok egyike okozza.
  • A futószemölcsök barnás vagy bőrszínű lapos dudorait gyakorta az anyajegyekkel keverik. Rendszerint csoportosan jelennek meg a pubertás korú vagy legyengült immunrendszerű betegeken.
  • A szeborreás szemölcsöt sokszor összekeverik a bőrrákkal, a biztonság kedvéért tehát érdemes megmutatni szakembernek. Ez a szemölcsfajta főként idősebb korban alakul ki.
  • A felsőtesten megjelenő fekete vagy sárgás barna szemölcs nem tartozik az daganatos bőrelváltozásokhoz. Röviden időskori szemölcsnek nevezik az ilyen típusú képződményeket.
  • A nemi szerveken előforduló kakastaréj a genitális szemölcsök fajtájához tartozik. Szexuális úton terjed és rendkívül veszélyes, ezért mindenképpen forduljunk vele orvoshoz!

Hogyan távolítsam el a szemölcsöt?

Több módszerrel is célt érhetünk, ha meg akarunk szabadulni a vírusos szemölcsöktől . Az orvos fagyasztással, sebészeti eltávolítással, elektromos- vagy lézerkéssel tüntetheti el a szemölcsöt.

Otthon a szemölcsirtó szerek helyi alkalmazását ajánlják. Az egyik legnépszerűbb bevált gyógymód a szalicilsavas készítmények közvetlenül a szemölcsre való felvitele. A hívei vérehulló kecskefű jótékony hatására esküsznek.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha nem egyértelmű a bőrön látható elváltozás vagy a szemölcs érzékeny, nehezen hozzáférhető helyen van (pl.: nemi szervi, köröm alatti) egészségünk megóvása érdekében mindenképpen szükséges orvoshoz fordulni.

Tudjon meg többet a szemölcsökről. Válogasson tudástárunk cikkei, videó közül! Részletek!

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +11, +20 °C

Közepesen felhős időre van kilátás, helyi zápor, zivatar kialakulhat. Élénk lesz az északi szél, 26, 31 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap kettősfront szerű panaszokat lehet tapasztalni, de markáns front továbbra sem érkezik. A keringési és vérnyomáspanaszok mellett a fejfájás lehet a leggyakoribb, de az ingerlékenység is a nyugtalanság is jellemző tünet lehet. A hőérzet és a komfortérzet is ingadozik! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)