Fényvédők és smink: jól megférnek egymás mellett?

A tudatos bőrápolás jegyében a fényvédők használatát nem lehet kikerülni. De mi van akkor, ha sminkelni is szeretnénk? Mire kell figyelni, illetve mit érdemes tudni a színezett fényvédőkről?

A bőr a legnagyobb szervünk, ami külső burokként, védelmi vonalként óvja szerveinket a különböző sérülésektől. Annak érdekében, hogy tudatosan ápoljuk és védjük, a hidratálók mellett nem feledkezhetünk meg a fényvédők használatáról sem, különösen azokon a testrészeinken, amelyeket télen-nyáron napfény ér. Ilyen többek között az arcbőrünk is, amivel kapcsolatban a fényvédelmen túl még egy kérdés felmerül a nőknél: sminkeljenek-e napvédő készítmény mellé, és ha igen, mire kell különösen odafigyelniük?

Mire elég a sminktermékekben lévő fényvédő?

Biztosan feltűnt már annak, aki rendszeresen vásárol sminktermékeket, hogy számos csomagoláson ott az a bizonyos SPF (sun protection factor - napvédő faktor) jelzés, vagyis az adott termék is tartalmaz fényvédőt. Minél magasabb az SPF utáni szám, annál erősebb a káros sugarak elleni védelem. Elméletben ez tényleg jól hangzik, de mire elég a gyakorlatban?

A tudatos bőrápolás jegyében a fényvédők használatát nem lehet kikerülni. Fotó: Getty Images
A tudatos bőrápolás jegyében a fényvédők használatát nem lehet kikerülni. Fotó: Getty Images

Egy, a makeup.com által megkérdezett bőrgyógyász szerint jobban tesszük, ha nem bízunk meg teljesen abban a fényvédelemben, amit kizárólag sminktermékeink alkalmazása révén érhetünk el. Ezek ugyanis csak ott és addig biztosítanak védelmet a káros sugarak ellen, amíg a helyükön maradnak. Vagyis, ha lefolyik vagy elkenődik a festék, máris jelentősen csökken vagy akár meg is szűnhet a jótékony fényvédő hatás.

Így használjuk együtt a fényvédőt és a sminket

A szakértő tanácsa tehát a következő: a reggeli bőrápolási rutin részeként, a sminkelés előtt kenjük fel a napvédő krémünket, majd várjunk néhány percet, amíg beszívódik. Így egyrészt jó alapot biztosíthatunk a sminkeléshez, másrészt a bőrünkbe beszívódott napvédő készítmény már nem fog elkenődni, és órákra biztos védelmet nyújt. Az erre felkent, fényvédőt is tartalmazó alapozóra és egyéb sminktermékekre pedig tekintsünk úgy, mint egyfajta bónuszra a napvédelem terén.

Újra kell kenni a fényvédőt, de már ki vagyunk festve? Az ideális eset nyilván az lenne, ha le tudnánk mosni a sminket, úgy felvinni a napvédőt, majd újra sminkelnénk. Ennél szerencsére ma már jóval kevésbé macerás megoldások is léteznek, például fényvédő spray-k, amiket biztonsággal alkalmazhatunk kisminkelt bőrön is. Ezeket csukott szemmel, 15-25 cm távolságról ajánlott az arc és a dekoltázs bőrére fújni, ezáltal a fényvédelem néhány percen belül újra aktívvá válik.

3 gyakori hiba a fényvédő és a smink együttes alkalmazása során 1. A fényvédőbe belekeverjük az alapozót, úgy visszük fel. Ezáltal nemcsak a végeredmény lehet kevésbé szép, hanem a fényvédő is hígul, így veszíthet hatásából.
2. A fényvédő felvitele után az alapozót erősen dörzsölve visszük fel, ezáltal csökkenhet a napvédő készítményünk hatékonysága.
3. Zsíros, nehéz naptejjel kenjük az arcunkat, ami nem tud rendesen beszívódni, és nemcsak szépen sminkelni nem lehet rá, hanem rosszabb esetben még bőrproblémákat (pattanásokat, irritációt) is okozhat. (keretes vége)

Mikor léphet fel irritáció?

Alapigazság, hogy sminkben kerülni kell a tűző napot, mert a meleg és a fény hatására keletkező izzadtság nem tud szabadon távozni, így mitesszerek, faggyúdugók alakulhatnak ki, és irritáció léphet fel. Amennyiben tehát a késő tavaszi és nyári hónapokban előre tudjuk, hogy olyan helyen fogunk tartózkodni, ahol direkt napfény éri a bőrünket, ajánlott csak a napvédő krémnél maradni, és aznap mellőzni az alapozót, illetve kipróbálni egy színezett fényvédőt.

Egy jó színezett fényvédő gyakorlatilag olyan, mintha egy fényvédő és egy könnyed textúrájú alapozó szerelemgyereke lenne. Egy profi alapozóval összehasonlítva persze, nem nyújt olyan tökéletes fedést, de korrigálásra, arcbőr-egységesítésre, a pórusok méretének csökkentésére jó választás lehet. És közben hidratál, illetve természetesen a fényvédelemről is gondoskodik.

Hogyan kell használni a színezett fényvédőt?

Színezett fényvédőt ugyanúgy egész évben lehet használni, mint a sima napvédő készítményeket. Szárazabb bőr esetén érdemes felkenni először egy kis hidratáló krémet, majd várni néhány percet, utána jöhet a színezett fényvédő. Elég belőle pár csepp, azt is érdemes sminkszivaccsal felvinni az arcbőrre, és egyenletesen eloszlatni, bedolgozni a bőrbe. Szükség esetén, például az esti programra készülve fel lehet rá vinni egy kis sminket, de enélkül is egységes arcbőrt biztosít, és gondoskodik a káros napsugarak elleni UVA- és UVB-védelemről.

A színezett fényvédő készítmények jó választást jelenthetnek bárkinek, aki nem tud - vagy a tudatos bőrápolás szellemében nem akar - olyan sok mindent az arcára kenni. Ugyanakkor a fényvédelemre, a hidratálásra és a szép, egységes bőrre szeretne nagyobb hangsúlyt fektetni.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)