Betegség, amellyel kínszenvedés a tél

Bár az idei tél nem tartozik a leghidegebbek közé, fázni azért a 10 Celsius-fok körüli időben is lehet. Van azonban egy betegcsoport, amelynek tagjai különösen megszenvedik ezt az időszakot, mivel lényegesen érzékenyebbek a hidegre, mint egészséges társaik.

A szkleroderma egy ritka betegség, amelynek egyik igen gyakori következménye az, hogy a beteg fokozottan érzékeny a hidegre. A „szkleroderma” szó szerint kemény bőrt jelent – a görög eredetű sclero (kemény) és a derma (bőr) szavak összetételével. A betegség súlyosabb formája, az úgynevezett szisztémás szklerózis azonban jóval túlmutat a bőr megkeményedésén, mivel a test más területein is megtámadja a kötőszöveteket.

fiatal nő krémmel keni be az arcát
A szkleroderma fokozottan érzékennyé tesz a hidegre, és számtalan egyéb veszélyt tartogat. Fotó: Getty Images

Veszélyben a szerveink

A betegség a különböző szervekben gyulladást és hegesedést okozhat. Ez érintheti a tüdőt, a szívet, a veséket, az emésztőszerveket, vagy akár az ízületeket is. Az érintett szervek működési zavarai nagymértékben ronthatják a beteg életminőségét.

A szklerodermának kitett szervek közül külön ki kell emelni tüdőt, mivel a légzőszerv érintettsége, illetve az ennek következtében kialakuló tüdőbetegség a szisztémás szklerózisban szenvedők esetében a vezető halálok. Ha a szkleroderma a tüdőt is megtámadja, az oxigéncseréért felelős kis léghólyagok a hegesedés következtében megvastagodnak, és a funkciójukat kevésbé tudják ellátni. Szisztémás szklerózis esetén pedig a betegek csaknem 90 százalékánál kialakul valamilyen fokú, az oxigén véráramba kerülését befolyásoló intersticiális tüdőbetegség (ILD). 

A szkleroderma a ritka betegségek közé tartozik. A hazai betegek számát 2000 körülire becsülik a szakemberek, világszinten pedig nagyjából 2,5 millió ember él ezzel a betegséggel. A ritka betegségekre sajnos jellemző, hogy nehezen felismerhetőek, így sok beteg diagnózis és ellátás nélkül marad. A szkleroderma kialakulásának oka nem ismert, de többnyire a 25. és 55. életévük közötti nőket támadja meg.

Megváltoztatja a bőrt

A szklerodermás beteg bőrének fizikai tulajdonságai megváltoznak. Ez lehet az egyik oka annak, hogy a szklerodermával élők nagy többségénél Raynaud-szindróma is kialakul, ami főleg az ujjak hidegben való elszíneződésével jár.

Mindannyian tapasztalhatjuk csípős hidegben, ha kesztyű nélkül lépünk ki az utcára, hogy az ujjaink elfehérednek és elgémberednek – ennek magyarázata, hogy a hideg hatására a bőr felszíni erei beszűkülnek. Raynaud-szindróma esetén azonban a szervezet túlzott reakciót ad a hidegre, és a felszíni erek beszűkülése fokozottabb, emiatt színeződnek el az ujjak vagy akár a teljes végtagok. Először elfehéredés, majd elkékülés és kipirulás jelentkezik, ezzel pedig égető érzés és erős, lüktető fájdalom is együtt jár. Egyes esetekben a fül, a lábujjak, a térd vagy orr vérellátása is csökken. 

Mit tehetünk?

A szklerodermás betegek elsősorban öltözködéssel és az életvitelük időjáráshoz való igazításával védekezhetnek a hideg kínzó hatásai ellen. Elérhető például fűthető kesztyű vagy zsebmelegítő is, amelyet kifejezetten a szklerodermával élők számára fejlesztettek ki.

Fontos kiemelni továbbá, hogy egy felmérés szerint a szklerodermával diagnosztizált betegek többségénél a Raynaud-szindróma volt a betegség elsőként jelentkező tünete. Ha tehát valaki észlel magán ilyen tüneteket, és akár csak a gyanúja is felmerül annak, hogy a hidegre adott testi reakciók erősebbek a szokásosnál, azonnal orvoshoz kell fordulni. A tüneteknek természetesen csak az egyik lehetséges oka a szkleroderma, de mindenképpen törekedni kell arra, hogy mielőbb megszülessen a helyes diagnózis. Ugyanis csak így van esély arra, hogy hatékony kezelésben részesüljön a beteg. 

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25 °C
Minimum: +14 °C

Délnyugat felől egyre nagyobb területen megvastagszik a felhőzet. Északkeleten, illetve a keleti határ mentén számíthatunk a legtöbb napsütésre. A vastagabb felhővel borított tájakon időszakos, gyenge eső várható, majd kora estétől dél, délnyugat felől már egyre több helyen valószínű eső, zápor, zivatar. A keleti, délkeleti szél megélénkül, zivatar környékén átmeneti szélerősödés tapasztalható. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 23 és 29 fok között alakul, de a Nyugat-Dunántúlon ennél pár fokkal hűvösebb is lehet. Késő estére többnyire 14 és 20 fok közé hűl le a levegő, de néhol hűvösebb is lehet. Fronthatásra hétfőn nem kell számítani, a levegő azonban néhány fokot melegszik majd, így az arra érzékenyeknél melegfrontra jellemző tünetek jelentkezhetnek.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra