Ijesztő, befeketedett egy férfi nyelve

A férfi azt vette észre, hogy a nyelve egyszer csak fekete szőröket kezd el növeszteni.

Létezik egy ijesztő, de annál ártalmatlanabb tünetegyüttes, amely a feketenyelv-szindróma nevet kapta a szakirodalomban. Először egy 50-es éveinek elején járó férfinél fedezték fel, akinek a nyelvén fekete szőrszálakra emlékeztető vastag bevonatot találtak. A nyelve teljes felületét befedte egy vastag bevonat, amely „sárgás" volt a nyelv közepén és hátulján, összességében pedig fekete szőrszálakra emlékeztető sörték helyezkedtek el.

A feketenyelv-szindróma egy ijesztő, de ártalmatlan tünetegyüttes. Fotó: JAMA Network / American Medical Association.
A feketenyelv-szindróma egy ijesztő, de ártalmatlan tünetegyüttes. Fotó: JAMA Network / American Medical Association.

Mint a JAMA Dermatology című folyóiratban publikált esetből kiderült, a férfi három hónappal korábban agyvérzésen esett át, minek következtében a teste bal oldala enyhén lebénult. Azóta pürésített ételekből és folyadékokból álló étrenden élt. A kutatók szerint valószínűleg ez, vagyis az egyoldalú étrend vezethetett a panaszai kialakulásához.

A feketenyelv-szindróma egy ártalmatlan és meglehetősen gyakori állapot embereknél. Megjelenését a nyelven felhalmozódó elhalt hámsejtek okozzák. Ennek hatására a nyelvet borító, ízlelőbimbókat tartalmazó papillák megnyúlnak és más anyagokat, például ételmaradékokat, baktériumokat és élesztőgombákat zárnak körül.

Megfelelő szájhigiéniával kezelhető

Az állapotot okozhatják gyógyszerek, például antibiotikumok mellékhatásai, a szájszárazság, a dohányzás, az egyoldalú étrend, illetve a kizárólag lágy ételek fogyasztása, amelyek nem dörzsölik le az elhalt hámsejteket a nyelvről. Megfelelő szájhigiéniával megelőzhető, s ha beüt a baj, megfelelő szájhigiéniával eltüntethető.

Talán nem árulunk el nagy titkot, hogy a férfi gyógyulása is meglehetősen egyszerű volt. Orvosi tanácsra új fog- és szájápolási szokásokat vezetett be, minek köszönhetően 15 nap alatt elmúltak a tünetei.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +5, +11 °C
Minimum: -5, +3 °C

A közepesen vagy erősen felhős időben többfelé vegyes halmazállapotú csapadék is lehet. Erős lesz a nyugatias szél, 5, 11 fokos maximumokat mérhetünk. Szerdán eleinte gyenge melegfronti hatás lesz tapasztalható, a fokozottan érzékenyeknek nehezebb éjszakájuk lehet, emellett fokozódhatna a gyulladásos tünetek is. Napközben a szeles, változékony időben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, a fejfájás és a migrén szintén gyakorivá válhat. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: