A szájüreg szokatlan betegségei

Az ínygyulladás vagy a herpesz viszonylag gyakori szájbetegségeknek számítanak, amikkel élete során a legtöbb ember egyszer-kétszer szinte biztosan találkozik. Vannak azonban olyanok is, amik annyira ritkák, hogy sokan talán még nem is hallottak róluk.

Szőrös nyelv

A szőrös nyelv - vagy más néven fekete szőrnyelv - akkor alakul ki, amikor a keratin nevűfehérjefelhalmozódik a szájban. A jelenség miatt gyakran érezhetünk csiklandozást a szájpadlásunkon, és kellemetlen lehelet is társulhat hozzá. Bár elég ijesztően néz ki, valójában ártalmatlan. Általában az alapos fogmosás és a nyelvkaparó használata elég a probléma orvoslásához - ha mégsem, akkor mindenképpen fogorvoshoz kell fordulni.

Kopasz nyelv

A kopasz nyelv - vagy más néven atrópikus glosszitisz - egy olyan gyulladásos állapot, amelynek következtében a nyelven található apró kis dudorok (papillák) elhalnak, és a nyelv felülete szokatlanul sima és fényes lesz. Általában valamilyen egészségügyi probléma, például cöliákia,fertőzésvagy tápanyaghiány okozza, így a gyógyításához először az alapbetegséget kell kezelni.

fogmosás, szájhigiénia, szájüreg, nyelv, fogak, fogápolás, szájápolás
fogmosás, szájhigiénia, szájüreg, nyelv, fogak, fogápolás, szájápolás

Térképnyelv

A térképnyelvről akkor beszélhetünk, ha a nyelven, illetve nyelv oldalán vörös foltok jelennek meg, amelyek akár hónapon át is megmaradhatnak. Nincs ismert oka, sem gyógymódja, viszont nem is veszélyes.

Sárga nyelv

Ha a nyelv felülete sárgásra színeződik, azt általában valamilyen baktériumfertőzés okozza, de az is előfordulhat, hogy valamilyen étel, ital vagy a gyakori dohányzás színezi el a nyelvet. Gyakori fogmosással és nyelvkaparással megszüntethető. Ha mégsem múlik el, akkor érdemes orvos segítségével kizárni a sárgaság lehetőségét.

Égő száj szindróma

Égő száj szindróma: mit kell tudni róla? Kattintson ide!

Égő száj szindróma esetén úgy érezzük, mintha valami nagyon forrót ittunk volna, és az égő érzés csak egyre súlyosbodik. A pontos oka nem ismert. Egyes szakértők szerint idegi problémáról van szó, de kiválthatja példáulrefluxis. Sok nő pedig a menopauza idején tapasztalja ezt a panaszt. Nincs ismert gyógymódja, de érdemes lehet lecserélni az eddig használt fogkrémet vagy szájvizet.

Leukoplakia

A leukoplakia a szájüreg nyálkahártyáján megjelenő fehér lerakódás (plakk), amelyet dörzsöléssel sem lehet eltávolítani. Általában dohányzás vagy valamilyen irritáció okozza. Ha megjelenik a lerakódás, érdemes a fogorvosunkkal biopsziát végeztetni, hogy kizárjuk a szájüregi rákot. A leggyakrabban az irritációt kiváltó ok kerülése megoldja a problémát. Ha mégsem, akkor műtéttel is eltávolíthatók a lerakódások.

Amalgám tetoválás

Az "amalgám tetoválás" egy fájdalommentes, kékesszürke vagy fekete folt, amely a szájüregben bárhol megjelenhet, de általában ott tűnik fel az ínyen, ahol amalgámmal tömött fog található. Ez teljesen ártalmatlan és nem szorul kezelésre, azonban érdemes orvoshoz fordulni, hogy kizárjuk a melanóma lehetőségét.

Lichen planus

A lichen planus egy olyan betegség, amely nemcsak a szájüregben, hanem a test más részén is feltűnhet. A nyelven és a nyálkahártyán szürke vagy fehér, csipkeszerű foltok, csíkok formájában jelentik meg. Eredete nem ismert, de valószínűleg valamilyen irritáció vagy erős dohányzás váltja ki. A legtöbb esetben nem igényel kezelést, mert magától elmúlik.

Forrás: webmd.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció