A száj kisebesedésének okai

A szájzugok kisebesedése minden esetben igen kellemetlen és zavaró tünet, a panaszt azonban már csak azért sem érdemes félvállról venni, mert súlyosabb megbetegedés is állhat a hátterében.

Időről időre visszatérhet a herpesz

Világszerte a herpesz az egyik legelterjedtebb vírus. Két típusa közül az egyik tipikusan az ajkakat támadja meg, bár az arc más területeire is átvándorolhat. Afertőzésnem gyógyítható, egy életen át elkíséri hordozóját, mindazonáltal gondokat csak aktív állapotában okoz. Ilyenkor először égő fájdalom, érzészavarok és viszketés jelentkezik az érintett területen, amit fájdalmas bőrpír és hólyagokkal borított duzzanat megjelenése követ.

A szájzugok kisebesedése egy igen kellemetlen és zavaró tünet
A szájzugok kisebesedése igen kellemetlen lehet

Azimmunrendszerfolyamatosan küzd a kórokozók ellen, így a hólyagocskák pár nap után felszakadnak, helyükön gennyes fekélyek maradnak. A betegség végül 7-10 nap alatt nyomtalanul elmúlik, a vírus pedig lappangó állapotba kerül.

Napégés, gyomorrontás, menstruáció, stressz, idegkimerültség - csak néhány aherpeszaktivizálódását előidéző okok közül. A fertőzésről bővebben ide kattintva olvashat.

A fertőzés bőrkontaktussal vagy testnedvekkel való érintkezés útján jut a szervezetbe, gyakran törülköző, borotva vagy evőeszközök közös használata is elegendőnek bizonyulhat. Bár megfelelő odafigyeléssel megkísérelhető a megelőzés, valójában a felnőtt lakosságon belül 90 százalék a hordozók aránya. Szerencsére azajakherpesz- a kellemetlenségeket leszámítva - alapjában véve ártalmatlan betegség. A kialakuló hólyagok gyógyulási folyamata specifikus gyógykészítmények alkalmazásával felgyorsítható, az azonban fontos, hogy nem szabad ezeket feltépni, felsérteni, a bennük található váladék ugyanis rendkívül fertőző.

Gennykeltő baktériumok támadása

Angulus infectiosus oris, avagy közismertebb nevén kipállás. A beteg bőre a szájzugban berepedezik, pörk képződik, majd hosszabb időn keresztül képtelen begyógyulni. A problémáért gyakran a Streptococcus pyogenes nevű baktérium által okozott fertőzés a felelős, amely akár egy mosatlan pohárról is elkapható, amennyiben azt korábban egy fertőzött személy használta. Öröm az ürömben, hogy könnyen kezelhető, antibiotikum tartalmú kenőcs révén már két nap alatt búcsút lehet inteni a kellemetlenségnek.

Kipállást okozhatnak egyes gombás fertőzések is, valamint fogsorvadási problémák, ezért adott esetben érdemes lehet fogorvos segítségéhez folyamodni.

Bőrgyulladás okozta kiszáradás

Azatópiás dermatitiszkrónikusan fennálló bőrgyulladás, amely bőrszárazsággal, gyulladással, intenzív viszketéssel és gyakori fellángolásokkal jár együtt. Jelentkezésében külső környezeti tényezők és a stressz játszik szerepet. A csecsemők és a gyermekek leggyakoribb bőrgyógyászati megbetegedése, Magyarországi a 19 év alatti korosztály több mint 17 százaléka érintett benne.

A csecsemőkori bőrjelenségek általában az arcon jelentkeznek viszkető, hámló, illetve nedvedző vörös foltok formájában. A bőrszárazság és a viszketés állandó panaszai a betegségnek. Kisdedkortól a tünetek egyre inkább a hajlatokban, így a térd- és könyökhajlatban, illetve a nyakon jelennek meg, de az arcbőr és a szemhéjak vörössége és hámlása is gyakori tünet.

A betegség kezelése igen összetett eljárás, ezért orvosi segítséget igényel.

Vészjósló fekélyek

A világon mintegy 12 millió ember szenved vérbajban. Ez egy nemi úton terjedő fertőzés, amit a Treponema pallidum nevű baktérium okoz, amely sérült bőrön vagy nyálkahártyán keresztül tud behatolni a szervezetbe. A betegség három fázisban zajlik le, ezek közül az első néhány héttel a megfertőződést követően mutatkozik meg. Jellegzetes tünetei közé tartoznak egyebek mellett a szabályos szélű, ovális alakú megkeményedett fekélyek, amelyek a fertőzés kapujánál, azaz a nemi szerveken, a végbélen vagy a szájon jönnek ki.

A kezelésre a betegség valamennyi stádiumában injekció formájában adott kristályos penicillint használnak. A megfelelően kezelt első és második stádiumú szifilisz tökéletesen gyógyítható. Ahhoz azonban, hogy a fertőzés elkerülhető legyen, csak a megbízható monogám kapcsolat a legbiztosabb út. Védelmet ugyanis még az óvszer is csak limitált mértékben nyújt.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)