A szifilisz terjedése: a szakemberek sötétben tapogatóznak

A szifiliszbaktérium nemi úton terjed, évszázadok óta fertőz, de a tudósok mégsem tudják, hol tűnt fel először.

Kolombusznak köszönhetjük?

Annak ellenére, hogy korábban már történelmi, politikai és molekuláris kémiai eszközökkel is igyekeztek megmagyarázni a szifilisz elterjedését, azt még mindig rejtély övezi. A legelterjedtebb a Kolumbuszhoz köthető teória, miszerint az Újvilág felfedezését követően a tengerészek hurcolták be Európába, és ezt látszik alátámasztani az első járvány megjelenése is, mely 1495-re, Nápoly környékére tehető. Ezen elmélet legnagyobb kritikusai viszont azzal érvelnek, hogy 1495-ig nem is tettek különbséget a szifilisz, és egy másik hasonló betegség, a lepra között.

Szifilisz

A vérbaj nemi úton terjedő vagy a magzati életben elszenvedett fertőzés, melyet a Treponema pallidum nevű spirális alakú kórokozóval történő fertőzés okoz. A baktérium nem képes az ép nyálkahártyán keresztül fertőzni. Mivel a kórokozók a szabad levegőn nem életképesek, terjedése szoros testi kontaktust igényel. A fertőzés oka csaknem mindig az óvszer nélküli nemi aktus fertőzött személlyel. A fertőzés sérült bőrön vagy nyálkahártyán keresztül hatol be a szervezetbe. A betegség három fázisban zajlik le. Olvasson a szifiliszről Betegséglexikonunkban, ide kattintva!

A szifiliszről

A szifilisz egy szexuális úton terjedő betegség, melynek kórokozója a Treponema pallidum nevű baktérium. A fertőzés több fázisra osztható, és a kezelés elmaradása hosszabb távon az agy, a szív- és érrendszer, a szem és a csontok károsodásával járhat - akár fatális következményekkel.

A betegség első írásos nyoma 1496-ra tehető, Joseph Grünpeck tollából, de maga az elnevezés 1530-ból származik, Girolamo Fracastoro latin nyelvű költeményében szerepelt először. Ezt megelőzően az emberek a terjedésért egy-egy ellenséges népcsoportot hibáztattak, az olaszok például "francia betegség", a japánok "portugál betegség", a törökök "keresztény betegség" néven emlegették. Vagyis mindenki igyekezett elhárítani magáról a felelősséget.

A fertőzés történetét bővebben most Ismael Maatouk és Roy Moutran tárgyalta, a Journal of Sexual Medicine október 25-i számában. A szerzők rávilágítanak, hogy a kiváltó kórokozót, a Treponema pallidumot csupán 1905-ben sikerült leírni, azonban a pontos eredetet még mindig nem sikerült tisztázni.

Treponema pallidum, a szifilisz okozója

Treponema pallidum, a szifilisz okozója


Paleopatológusok tanulmányoztak a Kolumbusz előtti érából származó csontokat az amerikai földrészről, és arra a következtetésre jutottak, hogy a szifiliszre jellemző elváltozások nagyarányú előfordulása arra utal, hogy a betegség korábban nem feltétlenül szexuális úton terjedt. A mai forma vélhetően az Európába való behurcolást követően alakult ki, a megváltozott környezeti hatások és klíma következményeként.

A szifilisz korai stádiuma nagy dózisú antibiotikummal kezelhető. Statisztikai adatok szerint az új fertőzöttek száma szerte a világon 12 millióra tehető.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +24 °C
Minimum:
+9, +14 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a párásság és a ködfoltok általában megszűnnek, de néhol csak nehezen kezdenek oszlani.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag