+7° - +22°
Kettős front

Szervezetünk és a mikrobák

Első hallásra talán elborzasztónak tűnik, de tény, hogy minden egyes testi sejtünkre ezer mikroorganizmus jut. A velünk együtt élő mikrobák főként baktériumok és gombák.

Mikroorganizmus - parányi szervezet

A mikroorganizmusokat szervezetünkhöz való viszonyuk alapján három csoportba soroljuk.
A szimbiótákkal való együttélés mind a gazdaszervezet, mind a mikroorganizmus számára hasznos.
A baktériumok számára hasznos, a gazdaszervezet számára közömbös együttélési forma a kommenzalizmus. Úgy is fogalmazhatunk, hogy ez esetben a baktériumokkal asztalközösségben vagyunk, az ember által elfogyasztott táplálékból fogyasztanak. Ilyen baktériumaink szaprofita életmódot folytatnak, azaz a lebontó szervezetek közé tartoznak, és a számunkra értéktelen salakanyagokból táplálkoznak.

A paraziták esetében az együttélés csak a mikroorganizmus számára hasznos, a gazdaszervezetnél viszont egészségkárosodást okoz.

A velünk élő mikroorganizmusok döntő többsége szaprofita, parazitával csak ritkán találkozunk.

Az antibiotikus kezelés legnagyobb hátránya éppen az, hogy az antibiotikumok nem képesek különbséget tenni a hasznos és a káros mikrobák között. Így, miközben például meggyógyítják a mandulagyulladást, másodlagos betegségek kialakulására teremtenek lehetőséget. A normális mikrobiológiai egyensúly megbomlása miatt kialakuló betegségeket diszbakteriózis néven foglaljuk össze.

Másrészt az is igaz, hogy az orvosi gyakorlatban csak ritkán van lehetőség tenyésztésen és antibiotikum-érzékenységen alapuló, úgynevezett célzott antibiotikus kezelésre. Ennek legfőbb okai a következők:
  • A fertőzéses betegségek jelentős részét nem egyetlen fajta baktérium okozza.
  • A kórokozók tenyésztése költséges és időigényes, a honi egészségügy nincs felkészülve arra, hogy minden fertőzéses betegségnél tenyésztést végezzenek.
  • Lázas betegség esetén, legtöbb esetben, nincs vesztegetni való időnk. A beteg állapotán mielőbb könnyíteni kell.
Ezért, az antibiotikus kezelés, legtöbbször "empirikus", azaz tapasztalatokon alapul. A tapasztalat lehet az orvos saját élménye, de származhat orvosi könyvekből, tudományos közleményekből és előadásokból is. Az a tapasztalat például, hogy a tüszős mandulagyulladást az esetek döntő többségében a Streptococcus pyogenes okozza, mely általában penicillinre érzékeny, ha egyéb zavaró tényező (pl. penicillin-allergia) nem áll fönn, el is dönti a gyógyszerválasztást.

A baktériumok csoportosítása

A baktériumokat számos szempont alapján csoportosíthatjuk. Alakjuk szerint megkülönböztetünk gömbölyded alakú kokkuszokat, pálca alakú bacilusokat és csavaros, "dugóhúzó" alakú spirochétákat.
Festődési tulajdonságaik szerint elkülönítünk Gram-pozitív és Gram-negatív baktériumokat. Előbbiek a Gramról elnevezett festékkel lilára, utóbbiak rózsaszínre festődnek.

E második felosztás különösen fontos a megfelelő antibiotikum kiválasztása szempontjából. A festés ugyanis jelzi a sejtfal szerkezetét, ami - természetesen sok egyéb tulajdonság mellett - meghatározza a baktériumok penicillinnel és a penicillinhez hasonló antibiotikumokkal szembeni érzékenységét.

A bőr mikrobiológiai védelme

A faggyúmirigyekben zsírok termelődnek, melyből a Staphylococcus epidermidis zsírsavakat hasít le. Ez a bőrünk vegyhatását ("pH-értékét"*) savassá (pH 5,5) teszi. A savas vegyhatás távol tartja a kórokozókat. A tisztálkodó ember két módon tehet kárt magában; vagy lúgos szappannal közömbösíti bőrének savas vegyhatását, vagy fertőtlenítő hatású szappanokkal, tusfürdőkkel elpusztítja a Staphylococcusokat. Ennek következtében az addig egyébként ártalmatlan mikrobák (pl. candida gombák) bőrgyulladást okozhatnak.

A bélcsatorna mikrobiológiai védelme

A bélcsatorna valóságos mikróba-tenyészet. A bélben számos olyan baktérium található, mely ott nem okoz betegséget, a szervezet más részeire kerülve viszont akár életveszélyes betegségeket is előidézhetnek. A bélcsatornán belül maradva viszont antibakteriális anyagaikkal távol tartanak más, igen veszélyes kórokozókat. Megint mások vitaminokat (B-vitaminokat, K-vitamint) termelnek. A bélcsatornát súlyosan károsító antibiotikumok súlyos hasmenést, legsúlyosabb esetben a bélfal elhalását okozó gyulladást (enterocolitis necrotisans) válthatnak ki. Kipusztítják ugyanis a bacitracin nevű antibiotikumot termelő flórát, melynek helyére egy különösen veszélyes, bacitracinra érzékeny kórokozó, a Clostridium difficile telepszik.

A hüvely mikrobiológiai védelme

A hüvelyben normálisan is megtalálható többféle baktérium. Ezek közül azonban csak egy valódi szimbiótát ismerünk, a Döderlein-féle tejsavbacilust. A bacilusok Gram-negatívak, pálca alakúak, a hüvelyfalban az ösztrogénhatásra termelődő keményítőből (glikogénből) tejsavat állítanak elő, melynek segítségével kialakítják a hüvelyre jellemző savas vegyhatást (pH = 3,9-4,2). A legértékesebb törzsei hidrogén-peroxidot is termelnek, mely különösen a levegőtől elzártan tenyésző ("anaerob") kórokozók ellen hatásos. A tejsavbacilusok penicillinre, szűkebb spektrumú antibiotikumokra (pl. eritromicin származékokra, clindamicinre, stb.) nem érzékenyek. Széles spektrumú antibiotikumok azonban jelentős pusztítást végeznek köztük. A Döderlein-flóra pusztulását követően a hüvely tartósan védtelenné válik. A nők "állandó gombás fertőzésre" panaszkodnak, valójában azonban számos mikroorganizmus együttesen váltja ki a gyulladást, amelyek között általában jelen van a candida is. Ezért célzott gombaellenes kezeléssel nem lehet eredményt elérni. A hüvely teljes fertőtlenítésére, majd a tejsavbacilusok újratelepítésére van szükség. A fertőzés megszüntetése nélküli újratelepítési próbálkozások általában nem járnak sikerrel. Szerencsére a hazai patikákban ma már több kiváló, élő, emberi tejsavbacilusokat tartalmazó hüvelytabletta kapható. Azelőtt élőflórás joghurttal, aludttejjel próbálkoztak, változó eredménnyel.

A diszbakteriózis megelőzése

Tisztálkodás során kerüljük tehát a lúgos és antibakteriális hatású szappanokat. Különösen hasznosnak tartjuk a "pH 5,5" szappanokat, tusfürdőket, kozmetikumokat.
A hétköznapi orvosi gyakorlatban az orvosoknak szűk spektrumú antibiotikumok előtérbe helyezését tanácsoljuk (egyszerű penicillinek, azitromicin, klaritromicin, clindamicin, stb.).

A penicillinek esetében vigyázni kell arra is, hogy közömbösíthetik a fogamzásgátló tabletták hatékonyságát! Ha nem kerülhető el a Gram-negatív pálcákra is ható antibiotikumok adása - leggyakrabban húgyúti fertőzések esetében -, olyan antibiotikumot célszerű választani, melyek a vizelettel gyorsan ürülnek, ezért a vérben csak alacsony koncentrációt érnek el, a szervezet más részeire ezért csak csekély hatással vannak (foszfomicin, nalidixsav, stb.). Ha mégis széles spektrumú, magas vérszintet elérő antibiotikum adására kényszerülünk (pl. epeút-fertőzés esetén), gondoskodni kell a bélflóra pótlásáról. Nőknél emellett a kezelés időtartama alatt tejsavas irrigálás javasolt, az antibiotikus kezelés befejezését követően pedig pótolni kell a tejsavbacilus-flórát.
Sajnálatos, hogy a rutin orvosi gyakorlat az emberi szervezet szimbiótáira kevés figyelmet fordít. Gyakran előfordul például, hogy a felső légúti infekciókra Gram-negatív baktériumokra is ható kombinált penicillineket vagy szintetikus penicillinszármazékokat használnak olyan megfontolásból, hogy minél kisebb legyen a "lefedetlen" baktériumok spektruma, így a gyógyítás kisebb kockázattal járjon, azaz a siker garantált legyen. Ez a gondolkodás valóban hatékony az elsődleges betegségek ellen, viszont garantálja a másodlagos fertőzések kialakulását is.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+13, +22 °C
Minimum:
+7, +13 °C

Hazánkban hétfon délelőtt nyugat, délnyugat felől növekedni, vastagodni kezd a felhőzet, de legfeljebb délen lehet helyenként eső.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag