A pattanást ezért veszélyes nyomkodni

Egy szakszerűtlenül, házilag kinyomott pattanás akár gennyes gyulladást, azon keresztül pedig súlyos szövődményeket is okozhat. A szakember az úgynevezett veszélyháromszögre és a szakszerű kezelés jelentőségére figyelmeztet.

"Nemrégiben egy 18 éves férfi vendégem, aki szerencsére rendszeresen jár hozzám, úgy gondolta, otthon kinyom egy akne vulgarist , azaz egy közönséges kis pattanást. Másnap reggel feldagadt orcával és a szeme helyén csak egy csíkkal jelent meg nálam, ugyanis a kis pattanásból egy közel 4 centis, fájdalmas, puha duzzanat keletkezett, amelyben kézzel tapintható volt a genny" - mondta Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikusa, gyógykozmetikus.

Nézzük, milyen okok állhatnak a háttérben , ha felnőttként sem tudunk megszabadulni a pattanásoktól.

Az arcon létezik egy úgynevezett veszély háromszög, amely tulajdonképpen a szem alatti, orr melletti és a száj sarkának utolsó harmada feletti területet foglalja magában, vagyis az orca rész felső felét. Ez a terület gazdag nyirok- és érhálózatban, amely erek az agy felé futnak. Ha ezen a területen rosszul, szakszerűtlenül nyomunk ki egy pattanást, ami eredendően egy lobgáttal határolt, lokális góc, akkor a helyén egy diffúz, mély és szétterülő, gyulladásos-ödémás, tályogszerű képződményt alakulhat ki. A gennyel teli tasak átmérője az 5 centimétert is elérheti.

pattanás kinyomása, akne, mitesszer, agyhártyagyulladás
Súlyos szövődményekkel járhat, ha magunk próbáljuk meg kinyomni a pattanásainkat

Veszélyes szövődmények

Még a közönséges akne is gennykeltő kórokozók tömkelegét tartalmazza, a fertőzött faggyú pedig a nyirokerekbe is bekerülhet, ahonnan a fertőzés továbbterjedhet. Ritka, de súlyos szövődményként akár agyhártyagyulladás is kialakulhat, amire tünetként hőemelkedés, láz, görcskészség, rossz közérzet, fáradtság, fokozódó fejfájás hívhatja fel a figyelmet. A pattanás kinyomása és a gyulladás megjelenése között 4-5 nap is eltelhet a páciens általános állapotától függően, de már az első jeleknél orvoshoz kell fordulni, és ha bebizonyosodik a gyanú, minél előbb el kell kezdeni a kezelést. Az orvosi ellátáson túl fontos a betegség ideje alatt a fizikai kímélet, a pihenés és a fehérjeszegény diéta.

A szakszerű tisztítás

Nem csupán a szépségünk érdekében ajánlatos szakemberre bízni a pattanások kezelését, hanem számos kellemetlen következménytől is megóvhatjuk így magunkat. "A rosszul, szakszerűtlenül kinyomott aknék helyén a bőr hegesedhet és maradványtünetekkel gyógyulhat. Ezek utólagos eltüntetése közel sem egyszerű, gyakran már csak számos kezelés kombinációjával, hosszú idő alatt lehetséges a halványítás. Vagyis egyrészt a fertőző betegségek, másrészt a nem esztétikus végeredmény miatt sem érdemes otthon nekiesni a pattanásoknak" - mutatott rá Peterman Krisztina.

Hozzátette, a kozmetikában elérhető a fertőtlenítés számos formája, mint például a mély fertőtlenítő hatású ózon- vagy plazmakezelés, valamint olyan speciális kezelések, amelyek megfelelően előkészítik még a súlyosan pattanásos bőrt is a szakszerű kezelésre. A tág pórusú, zsírosodásra hajlamos, idősebb bőr állapotán éppúgy lehet javítani, mint a tinédzserkori pattanásokon.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +19, +25 °C
Minimum: +4, +11 °C

A reggeli ködfoltok feloszlása után változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Mérsékelt marad szél, 19, 25 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Csütörtökön tovább tart a frontmentes idő. A nagy napi hőingás vérnyomás-ingadozást válthat ki, emellett a migrénhajlam fokozódására is készülni kell. A kopásos ízületi bántalmak a hajnali órákban lehetnek a legintenzívebbek. A fokozottan érzékenyek tartós tünetekre számítsanak. Érdemes megnézni a meteogyógyász alábbi napi tanácsait is! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: