Zúzódási nyomok a bőrön. Betegség jele

Ha egészséges embereknél váratlanul vérzékenység lép fel sérülés nélkül vagy enyhe trauma hatására, akkor zavar keletkezett a véralvadás folyamatában.

A véralvadási zavarok egyik nagy csoportja fokozott vérzékenységgel jár. Ilyenkor a véralvadás beindításában fontos szerepet játszó vérlemezkék nem működnek megfelelően. A véralvadás zavarának és a következményes vérzékenység hátterében gyakran trombocitopénia állapítható meg.

bevérzés
A trombocitatermelődés zavara bevérzéseket okoz

A trombocitaeredetű zavarok közül, amikor a vérlemezkék felhasználása meghaladja a termelődésüket idiopathiás (immun) trombocitopénia (ITP) betegség állhat fenn, amely lehet akut, idült és újszülött-kori. Gyermekeknél vírusos megbetegedést követően alakul ki, és rendszerint magától gyógyul. A trombocitaszám igen alacsony (1-2×109/L) is lehet, ennek ellenére súlyos vérzést ritkán tapasztalni. A felnőttkori forma ezzel szemben krónikus betegség, és elvétve előzi meg vírusfertőzés.

Ilyenkor a bőrön úgynevezett purpurák, míg a nyálkahártyán petechiák és bevérzések jelenhetnek meg. Enyhe sérülés hatására is testszerte diffúz, felszínes bőrvérzések alakulhatnak ki. Jelentkezhet orrvérzés, szájüregi vérzés vagy akár nőgyógyászati vérzés formájában. A trombocitopénia általában nem okoz nagy szöveti bevérzéseket, de súlyos esetben akár végzetes kimenetelű is lehet, például a központi idegrendszer vagy a vese érintettsége esetén. Az ilyen esetek ugyan nagyon ritkák, ám azonnali kórházi ellátást igényelnek.

Évtizedekkel ezelőtt hetekbe, hónapokba telt, mire egy kúszó-mászó, apró sérüléseket szerző babánál fölismerték a hemofíliát. Ma már rutinszerűen állítják föl a diagnózist a születéskor, sőt ismert kockázat esetén már a világrajövetel előtt. Részletek!

Az ITP-s beteg ritkán lázas, általában normális közérzetű, és nem jelennek meg nála olyan általános tünetek, mint a fogyás, a csontfájdalom vagy az izzadás. A fizikális vizsgálat során nem tapasztalható megnagyobbodott lép, máj és nyirokcsomók sem. Két hónapon belül rendszerint spontán gyógyul, de ha hat hónapnál hosszabb ideig is kitart, akkor krónikus ITP-ről beszélünk. Ilyenkor autoimmun mechanizmus áll a háttérben, amely trombocita-ellenes autoantitesteket termel valamilyen kiváltó ok (fertőzés, gyógyszer, malignitás stb.) miatt. Az antitestek rákapcsolódnak a vérlemezkékre, amelyek így a lépben halmozódnak fel, és elpusztulnak. Bár a csontvelő igyekszik kompenzálni, relatív trombocitahiány lép fel, és ez okozza a vérzékenységet. Az orvosi feladatokat a vérzés mértéke szabja meg.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)