Valóban hatékony az infarktusban alkalmazott terápia

A szívroham esetén alkalmazott vérrögoldó és értágító terápia csökkenti a halálozást - olvasható a Journal of the American Medical Association áprilisi számában.

A kutatás alapját a svédországi koszorúér-betegségeket összefoglaló adatbázis képezte, mely mintegy 61 ezer, EKG-elváltozással járó szívinfarktusos esetet foglalt magába 1996 és 2007 között. A betegcsoport jó alapot teremtett annak vizsgálatára, hogy a korábban szűkebb mintán kipróbált módszerek valójában mennyire hatékonyak. A vizsgált időszakban a kórházi halálozás 12,5-ről 7,2 százalékra esett, míg a szívinfarktusos esetekben az egy hónapon belüli halálozás 15-ről 8,6 százalékra, az egyéves halálozás 21-ről 13,3 százalékra csökkent. A kórházi ápolás alatt bekövetkező második szívinfarktus előfordulása 4-ről 1 százalékra esett.

SzívinfarktusA szakértők a svédországihoz hasonló tendenciát várják az Egyesült Államokban is, ahol ugyanazokat módszereket vezették be, melyek között aszpirin, koleszterincsökkentő szerek és ballonos koszorúér-tágítás szerepelnek. Ezek az eljárások a szív véráramlásának azonnali visszaállítását célozzák, melynek segítségével megakadályozható a további károsodás kialakulása. A ballonos angioplasztika során az orvosok egy speciális katéter segítségével tágítják az elzáródott koszorúeret, eltávolítják a vérrögöt, és felhelyeznek egy fémből készült sztentet, mely az érátmérő fenntartásában játszik szerepet. A beavatkozásra kezdetben 12 százalékban került sor a kórházba érkezést követő másfél órán belül, míg ez az arány 2007-re 61 százalékosra nőtt, miközben az ápolás első 14 napját tekintve 84 százalékban került rá sor.

A véralvadékoldó, véralvadásgátló, koleszterincsökkentő terápia szintén előnyösnek bizonyult. A vérlemezkegátló kezelést a vizsgálati időszak végén az esetek 55, "vérhígítót" 82 százalékban alkalmaztak, míg koleszterincsökkentő statinok adásra az esetek 83 százalékában került sor, de az ACE-gátló és az angiotenzin-receptor-blokkoló vérnyomáscsökkentő kezelés is előretörést mutat.

Animáció: HáziPatika.com

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: