Újranőhet a tüdő

Tudósok nemrégiben felfedezték az első bizonyítékot arra nézve, hogy a felnőttek tüdeje - ha csak részben is - képes újranőni műtéti eltávolítás után.

A megfigyelésre akkor került sor, amikor egy 33 éves nőnél, akinek rák miatt az egész jobb tüdejét eltávolították, MRI segítségével kimutatták, hogy megnőtt a tüdőhólyagocskák száma. Amint arról James Butler, a bostoni Harvard Egyetem Orvosi Karának docense beszámolt, 15 évvel a műtét után 64 százalékos növekedés jelentkezett a tüdőhólyagocskák számában, ami világosan mutatja, hogy felnőttek esetében is lehetséges bizonyos mértékű tüdőnövekedés.

A vizsgált beteg új tüdőhólyagocskái mind azonos alakúak voltak, mintha a tüdő valamire adott válaszként növesztette volna azokat. Butler úgy véli, a növekedést a szövetek megnyúlása is okozhatta, ezért felmerül a kérdés, vajon egyéb biomolekuláris növekedés is előidézhető-e ily módon?

Nagyjából másfél évvel a műtét után, a beteg asszony rendszeres testmozgásba kezdett, ami sétából, biciklizésből és jógázásból állt. 15 éven át rendszeresen ellenőrizték tüdeje kapacitását, és míg a kezdetekben ez a mérték igen alacsony volt, idővel javult a helyzet, ami szintén az új szövetek növekedését támasztja alá.

Dr. Norman Edelman, a Stony Brook Egyetem professzora úgy véli, érthető, hogy testedzés hatására a tüdő regenerálódni kezd, hiszen már a méhen belül is növekedésre ösztönzi a tüdőt a rekeszizom összehúzó ereje. Butler a jövőben több ember bevonásával ismételt vizsgálatokat szeretne elvégezni, hogy pontosan feltérképezhessék, milyen biomolekuláris mechanizmusok állnak a tüdőnövekedés hátterében.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: