Szívbeteg? Egy könnyű gyakorlatsor is segíthet

Az ősi kínai gyakorlatsor segíthet a szívbetegségekben szenvedőknek, állítják a Harvard Egyetem kutatói. A tai chi ugyanis a körkörös mozdulatokat és az egyensúlyozást kombinálja a különböző légzési technikák és a belső tudatosság elsajátításával, és már korábban is megállapították róla, hogy számos betegség, így például a magas vérnyomás vagy az egyensúlyozási és izomtónus-zavarok kezelésében is eredményes lehet.

"A tai chi segítségével sokat tehetünk hangulatunk és életminőségünk javításáért" - magyarázta a kutatás vezetője, dr. Gloria Yeth. - "A betegek számára fontos a rendszeres testmozgás, és erre kiváló lehetőség a tai chi." Ez a mérsékelt intenzitású mozgásforma erősíti az izmokat, segít a helyes légzéstechnika kialakításában, az ellazulásban és a stressz kezelésében.

A kutatók 100 szívproblémával küzdő beteget vontak be a vizsgálatba. Egy részükkel 12 héten keresztül végeztették a gyakorlatokat, másokat pedig a betegségükről oktattak. A szakemberek azt tapasztalták, hogy noha egy hatperces séta alkalmával mindkét csoport tagjai ugyanannyi oxigént használtak fel, a tai chit rendszeresen végzők életminősége a kérdőívek alapján sokkal jobbnak bizonyult.

A krónikus szívproblémában szenvedők szíve nem tud megfelelő mennyiségű vért pumpálni a szervezetbe, ami légszomjhoz, köhögéshez, súlyos vértóduláshoz, bokaduzzanathoz és mozgási nehézségekhez vezet. Szakemberek egyetértenek abban, hogy a tünetek komoly hatással vannak a betegek hangulatára és életminőségére. "Noha a hagyományos tornagyakorlatoknak is van némi jótékony hatásuk, sok beteg képtelen ezeket végigcsinálni" - mondta el dr. Gregg Fonarow, a kaliforniai David Geffen Orvosi Egyetem munkatársa. Véleménye szerint a tai chi iránti növekvő érdeklődés annak tulajdonítható, hogy ez egy könnyű mozgásforma, amelyet élvezet végezni. Szerinte a tanulmány bebizonyítja, hogy a megszokott orvosi kezelés részeként a gyakorlat sokat tehet a hangulat és az életminőség javításáért, illetve kiváló lehetőség a mérsékelt testmozgásra.

A tanulmány az Archives of Internal Medicine című folyóirat április 25-i számában jelent meg.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)