Sötét folt a bőrön: mire utal?

A bőrön megjelenő sötét foltok mellett nem lehet nyugodt szívvel elsiklani, hiszen hormonzavart is jelezhetnek.

Az acanthosis nigricansnak nevezett jelenség magasabb inzulinszintre, pajzsmirigyzavarra és Addison-kórra is utalhat. A témában dr. Polyák Annamáriát, a Budai Endokrinközpont endokrinológusát kérdeztük.

Gyanús folt a bőrön

Az acanthosis nigricans nevű bőrelváltozás olyan zavar, amely legtöbbször valamilyen más betegséghez társul. Ekkor szürkésbarna színű, göbös elváltozások jelennek meg a nyakon, a hónaljnál, a mell alatt, valamint más hajlatoknál. Tapintása általában bársonyos, és gyakran viszket. Esztétikailag igen zavaró lehet, ám nemcsak ezért fontos szakemberhez fordulni a problémával, hanem azért is, mert sokszor hormonális rendellenességre hívja fel a figyelmet.

Rejtélyes fehér foltok a bőrön: mi okozza? Korábbi cikkünkből megtudhatja !

Inzulinrezisztencia, pajzsmirigyzavar és Cushing-szindróma is okozhatja

A zavaró bőrelváltozás fennállásakor fontos, hogy az illető minél hamarabb ellenőriztesse hormonparamétereit, ugyanis az esetek többségében valamilyen endokrinprobléma húzódik a jelenség hátterében.

A bőrön megjelenő sötét foltok hormonzavart is jelezhetnek
A bőrön megjelenő sötét foltok hormonzavart is jelezhetnek

Prediabétesz, inzulinrezisztencia

Dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa szerint gyakran a vérben keringő túl magas inzulinszint okozza a sötét foltokat, ezért inzulinrezisztencia, PCOS , prediabétesz is okozhatja. Éppen ezért érdemes terheléses vércukor- és inzulinszint-vizsgálatot végeztetni, hiszen ebből kiderülhet, hogy van-e ilyen jellegű problémája. Ha bebizonyosodik, akkor a páciens mindenképp életmódváltásra szorul, hiszen a személyre szabott diéta és a rendszeres mozgás nagyban hozzájárul az inzulin- és a vércukorszint csökkentéséhez. Amennyiben az orvos úgy határozza, az életmód-terápiát gyógyszeres kezeléssel szükséges kiegészíteni.

Pajzsmirigy-alulműködés

Érdemes tudni, hogy a prediabétesz mellett okozhatja még pajzsmirigy-alulműködés is a zavart. Ennek során a szerv túl kevés T3 és T4 hormont állít elő, amire a magas TSH-érték hívja fel a figyelmet. Bár az állapot során megjelenhetnek a hajlatokban sötét foltok, a betegség leggyakoribb tünetei közé a túlsúly, a székrekedés, a menstruációs problémák, a csökkent hidegtűrés és az alacsony pulzus tartozik. Kezelése gyógyszeres úton történik, amely során a hiányzó hormonokat kívülről pótolják.

Addison-kór

Az Addison-kór a mellékvese kimerülésével függ össze, és az esetek többségében autoimmun eredetű. Ekkor a normálisnál kevesebb kortizol, aldoszteron és nemi hormonok termelődnek. Tünetei közt apátia, gyengeség, hiperpigmentáció - a bőr sötét elszíneződése - a tenyereken és a hajlatokban, alacsony vérnyomás, izomgyengeség áll a leggyakrabban. A hormon-meghatározás során reggel mért alacsony kortizolszint és az agyalapi mirigy által termelt, jelentősen emelkedett ACTH észlelhető. A betegség kezelése a hiányzó hormonok pótlásával lehetséges.

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +10, +20 °C
Minimum: -2, +6 °C

Erősen felhős lesz az ég, a nap második felétől egyre többfelé lehet eső, zápor. Erős délnyugati szél mellett 10, 20 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön melegfronti hatás érvényesül. Az érzékenyek körében puffadás és egyéb emésztési panaszok jelentkezhetnek, emellett keringési problémák léphetnek fel. Az arra hajlamosak akár intenzív migrént is tapasztalhatnak. Gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: