Ne akkor igyunk, ha szomjasak vagyunk

Hanem előbb: kis adagokat, rendszeresen. Ha ugyanis már jelez a szervezet, akkor igencsak nélkülözi a vizet.

A víz maga az élet

Az újszülött testének 70 százaléka víz, a felnőtt ember szervezetének pedig átlagosan 60 százaléka - nem túlzás tehát azt állítani, hogy a víz maga ez élet.

A testünkben lévő folyadék nagy része a sejtek belsejében található, egyharmada az erekben (a vérben) és a szövetek közt, nyirokfolyadék formájában. Víz nélkül elképzelhetetlen számos biokémiai folyamat: a vérkeringés, az emésztés , a tápanyagok felszívódása, a salakanyagok kiválasztása. Részt vesz a testhőmérséklet szabályozásában és a sav-bázis egyensúly megtartásában is.

Víz nélkül elképzelhetetlen számos biokémiai folyamat
Víz nélkül elképzelhetetlen számos biokémiai folyamat

Kánikula ide vagy oda, a szervezet víztartalma viszonylag állandó: az összetett idegi és hormonális szabályozásnak köszönhetően tud ilyen lenni. A napi átlagos vízveszteség nagyjából két és fél liter, de optimális esetben ugyanennyi vizet fel is veszünk folyadékok és táplálékok formájában. Étel nélkül néhány hétig kibírjuk, víz nélkül viszont 4-5 nap alatt kiszáradunk. Ennek oka, hogy sok vizet vesztünk az izzadással, akárcsak a széklet-, illetve vizeletürítéssel.

Ha nem iszunk eleget

Szervezetünk már a legkisebb folyadékvesztést is megérzi: félszázaléknyi hiánynál megszomjazunk, mert esik a vérnyomásunk, amit a vese nyomásérzékelő receptorai érzékelnek, és riadóztatnak minket: tessék inni! (A szomjúságközpont a hypothalamusban van.) Ezzel párhuzamosan az aktivizált aldoszteron hormonnak köszönhetően csökken a szervezet víz- és nátriumleadása. (A víz- és a sóháztartás szorosan összefügg, ha izzadunk, vizet és elektrolitokat is vesztünk.) Fontos tudni, hogy a jó közérzet záloga, ha nemcsak akkor iszunk, amikor már nagyon szomjasak vagyunk, hanem a nap folyamán gyakran kortyolgatunk keveset.

Ha nem iszunk eleget, a szervezet először az izmokból vonja el a vizet, ami izomgörcsökkel járhat. 2 százaléknyi vízveszteség esetén fejfájás és koncentrációzavar jelentkezhet, 10 százaléknál zavart állapotba kerülhetünk, sérülhetnek az agyi erek, lebénulhatunk. Ha testünk vízkészletének egyötöde elveszik, leáll a keringésünk. A folyadékhiány leginkább az idősek és a gyerekek szervezetét viseli meg, mert egyrészt szomjúságérzetük nem mindig jelez megbízhatóan, másrészt vízháztartásuk szabályozója sem működik olyan tökéletesen, mint a fiatal felnőtteké. A kiszáradás jelei: száraz nyelv és nyálkahártya, karikás szem, alacsony vérnyomás, hűvös végtagok, sápadtság, kevés vizelet, szívdobogás, szédülés, látászavarok, fáradékonyság.

Egy egészséges felnőtt embernek normál körülmények közt nagyjából két liter vízre van szüksége naponta. A folyadékszükséglet sportolás, fizikai munka, hőség hatására nő. Magas lázzal, hasmenéssel, hányással járó betegségek, hasnyálmirigy-gyulladás, hashártyagyulladás, nagy kiterjedésű égési sérülések esetén nagy a kiszáradás veszélye.

Ha valaki rendszeresen túl keveset iszik, akkor gyorsabban öregszik, és hajlamosabb például a húgyúti fertőzésekre, a vesekőre. Érdekes módon nem jó az sem, ha túl sokat iszunk: ezt vízmérgezésnek hívják. A vesék ilyenkor képtelenek kiválasztani az extrém mennyiségű folyadékot, ami kiáramlik a sejtekbe, és görcsrohamot, eszméletvesztést vagy akár kómát is okozhat.

Ne száradjunk ki, de ne is igyunk túl sokat! A vízmérgezésről bővebben korábbi cikkünkben olvashat.

)
Vitamin ABC - D Vitamin (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16, +22 °C
Minimum: +0, +8 °C

Több órára kisüt a nap, de délután már egyre vastagabb felhők érkeznek, addig szűrt napsütésre készülhetünk. Csapadék nem alakul ki. Élénk lökések kísérik a délnyugati szelet, a csúcshőmérséklet 16, 22 fok között alakul. Még szombaton is marad a frontmentes idő, markáns hatások nem érvényesülnek, de a fokozottan érzékenyek most is tapasztalhatnak kellemetlen tüneteket. Ezek közül a fejfájást és a keringési panaszokat lehet kiemelni. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: