Mit mutat a ferritinszint a laboreredményben?

Milyen esetben rendel el a kezelőorvos ferritintesztet, és mi olvasható ki annak eredményéből? Szakember válaszol a legfontosabb kérdésekre.

A laboreredmények olvasása során több olyan értéken is megakadhat a szemünk, amelyről nem tudjuk, mit is jeleznek. Természetesen a lelet kiértékelése minden esetben orvosi feladat, hiszen egyszerre több mindenre kell együttesen figyelni (az egymáshoz viszonyított értékekre is), így nem szabad csupán egy-egy értékre alapozni. Ennek ellenére mindenki kíváncsi arra, vajon mit jelenthetnek a papíron szereplő értékek. Dr. Fehér Ágnes, a Trombózis- és Hematológiai Központ hematológia specializációjú belgyógyásza beszélt arról, mit mutat a ferritin, és milyen problémára utalhat az abnormális szintje.

A vashiány 6 kevésbé ismert tünete A vas nélkülözhetetlen elem a szervezet számára, hiánya komoly problémákat okozhat. Nem egyszerű felismerni a vashiányt, amikor még a vérképen esetleg nem látszik, hiszen egyes tünetekről nem is tudjuk, hogy erre is utalhatnak.

Mi az a ferritin?

A ferritin röviden egy olyan fehérje, amely a vasat tárolja. A vörösvértestek normál képződéséhez vasra van szükségük, így lesznek képesek az oxigén szállítására. Így tehát, amennyiben kevés a ferritin, kevés a szervezet vastartalma is, aminek következtében előbb-utóbb vashiányos vérszegénység léphet fel. Éppen ezért az orvosok ferritintesztet rendelnek el, ha más laboreredmények, illetve tünetek alapján akár látens vashiányra, akár vashiányos vérszegénységre gyanakodnak.

Vashiányos vérszegénységre utaló tünetek:

 • fáradékonyság
 • koncentrációzavar
 • hajhullás
 • töredezett körmök
 • sápadt bőr és nyálkahártyák
 • terhelési szívdobogásérzet
 • szédülés
 • légszomj

A vashiány okai igen szerteágazók lehetnek - származhat például nem megfelelő diétából, felszívódási zavarból, vérveszteségből is, de a szervezet fokozott vasszükséglete esetén is felléphet (például terhesség, szoptatás, erőteljes sportolás nyomán).

A ferritin normálértéke:

 • férfiaknál 24-336 mikrogramm/liter
 • nők esetében 11-307 mikrogramm/liter

Mit jelez, ha csillagos az érték?

Más laborleletekhez hasonlóan, ha eltér a kapott érték a normál tartománytól, azt az automata csillaggal jelzi. A ferritin egy akut fázis fehérje, így számos tényező befolyásolhatja az értékét, ezért ennek értelmezése orvosi feladat.

A ferritin alacsony szintje vashiányra is utalhat. Fotó: Getty Images
A ferritin alacsony szintje vashiányra is utalhat. Fotó: Getty Images

Alacsony ferritinszint

Alacsony szintje vashiányra, vashiányos vérszegénységre utal. Fontos hangsúlyozni, hogy a vashiány nem egy betegség, hanem egy tünet, amelyet ki kell vizsgálni, a vashiány okát kell megtalálni, kezelni. Ez lehet a többi között gluténérzékenység, nőgyógyászati probléma, vagy például belszervi vérzés. Természetesen addig is el lehet kezdeni a vaspótlást akár étrenddel, akár tablettákkal, akár vénás úton - magyarázta a szakember.

Magas ferritinszint

A magas ferritinérték azt jelzi, hogy a szervezet túl sok vasat raktároz el. A vasraktárak fokozott telítettségét szintén ki kell vizsgálni, személyre szabottan, a beteg életkorát, kórtörténetét figyelembe véve, egyéb orvosi vizsgálatok segítségét is kérve a háttérben lévő folyamat azonosítása érdekében. A magas vasszint tünetei a felhalmozott vas mennyiségétől függenek időarányosan. Ezek lehetnek akár szívpanaszok, fogyás, kimerültség, sárgaság, hasi panaszok. A probléma ritkábban fordul elő, ám súlyos gondokat jelezhet, ezért érdemes komolyan venni - figyelmeztet dr. Fehér Ágnes.

Az alábbi állapotok okozhatnak magas ferritinszintet:

 • májbetegség
 • alkoholizmus
 • bizonyos daganatok
 • hemokromatózis
 • rheumatoid arthritis vagy más krónikus gyulladásos rendellenesség
 • pajzsmirigy-túlműködés
 • túl sok vas bevitele

A magas ferritinszint (illetve a vas magas szintjének) terápiája az alapproblémától függ, ám általánosságban elmondható, hogy vasszegény diétát is szükséges tartani.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: