Mit jeleznek a nyirokduzzanatok?

Ha szervezetünket valamilyen betegség veszélyezteti, az immunrendszer fokozott aktivitásával a nyirokcsomók is megduzzadhatnak. Milyen veszélyt jelezhetnek ezek?

Akárcsak a vérerek, a nyirokrendszer is átszövi az egész testünket. Feladata, hogy segítse a szervezetet a felhalmozódott méreganyagok eltávolításában, de immunrendszerünk megfelelő működésében is komoly szerepük van. Ha a szervezetet valamilyen támadás éri, a nyirokrendszer is fokozza az aktivitását, hogy segítsen az elpusztított kórokozók eltávolításában. Általában a fertőzésekkel szembeni küzdelem jele csupán a nyirokcsomó-duzzanat, bizonyos esetekben azonban súlyos betegséget is jelezhet, amellyel mielőbb foglalkozni kell. Milyen betegségek állhatnak a hátterében?

A nyirokcsomók megduzzadása arra utal, hogy szervezetünkben gyulladás, fertőzés van. Az alapbetegség kezelése segít abban, hogy a nyirokcsomók duzzanata enyhüljön, de cikkünkben találhat néhány tippet a tünetek enyhítéséhez!

Vírusfertőzés

A leggyakoribb vírusok, amelyekkel szervezetünk találkozik, a nátha és az influenza kialakulásáért felelősek. A betegséget kísérő általános tünetek - orrdugulás, köhögés, láz - mellett a nyirokcsomó duzzanata is azt jelzi, hogy immunrendszerünk fokozott működésre kapcsolt. Általában a betegséget néhány nap alatt leküzdi a szervezet, ezt követően pedig a nyirokcsomók duzzanata is megszűnik. Gyermekeknél a nyaki, illetve a fül mögötti nyirokduzzanatok rózsahimlő - más néven rubeola - kialakulására is utalhatnak, amely a bőrön jelentkező kiütések miatt könnyen azonosítható.

Allergiás reakciók

Bizonyos allergiás reakciók a szervezet ellenálló képességét fokozott működésre sarkallják, ami a nyirokcsomók megduzzadását idézheti elő. Allergiások nemcsak pollenre lehetünk, de bizonyos ételek vagy gyógyszerek hatására is felléphet a fokozott immunválasz.

A nyirokcsomó-duzzanat bizonyos esetekben súlyos betegséget is jelezhet
A nyirokcsomó-duzzanat bizonyos esetekben súlyos betegséget is jelezhet

Gyulladások

A középfülben felgyülemlő folyadék bizonyos esetben nem tud megfelelően kiürülni, ami gyulladáshoz vezethet a szervben. Főként kisgyerekeknél gyakori ez a probléma, esetükben a nyirokcsomók duzzanata mellett étvágytalanság, láz, illetve a fül váladékozása figyelhető meg. Meglepő módon fogászati probléma is húzódhat a duzzanat mögött: ha egy szuvas vagy sérült fog belsejébe kórokozók kerülnek, és ott gyulladást okoznak, akkor ez nagy fájdalommal, valamint a nyaki és az állkapocs környékén található nyirokcsomók megduzzadásával jár.

Daganatok

Ritkább esetben bizonyos daganatok is állhatnak a nyirokcsomó duzzanata mögött. A nyirokrendszer rosszindulatú daganatos megbetegedését Hodgkin-limfómának nevezzük. Általában egy nyirokcsomó-csoportban kezdődik, gyakran a fej-nyakon, ritkábban a hónaljban vagy az ágyéki területen. A fájdalmatlan nyirokcsomó-megnagyobbodás a betegek 80-90 százalékánál a diagnózis felállításának időpontjában már megfigyelhető.

Jelezheti a nyirokcsomók duzzanata a leukémia kialakulását is, amely a csontvelői eredetű sejtekből kiinduló kórós sejtburjánzás. Régebben vérráknak is hívták, amely pontatlan meghatározás, mivel a kóros burjánzás nem a vérben, hanem részben a csontvelőben, részben pedig a nyirokrendszerhez kötött szervekben történik. A betegség a leggyorsabban osztódó daganatfajták közé tartozik, ugyanis három-négy nap alatt meg is duplázódhat a daganatmasszát alkotó fehérvérsejtek száma.

)
Vitamin ABC - D Vitamin (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +20 °C
Minimum: +3, +12 °C

A változékony időben átmenetileg csökken a csapadékhajlam, némi időre a nap is kisüthet. Estétől újabb csapadékzóna érkezik. Élénk nyugatias szél mellett 14, 20 fok közé melegszik a levegő. Szerdán egy távozó és egy érkező kettősfront között átmenetileg frontmentes idő lesz. Ennek ellenére most is gyakori lehet a fejfájás, ingadozhat a vérnyomás, rosszullétek is felléphetnek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: