Milyen az egészséges nyelv?

Sokszor nyelvünk is elég lehet egy diagnózishoz - a "nyújtsa ki a nyelvét" mondatot követően pedig sokkal több derülhet ki rólunk egy értő orvos számára, mint gondolnánk.

A nyelv sok mindenről árulkodik

Köhögés, láz, sárgaság, fejfájás, gyomorproblémák - nyelvünk mindenről árulkodhat. Az egészséges nyelv rózsaszín, tiszta és papillák fedik, amelyek többek között ízlelőbimbóinkat tartalmazzák.

Nyelv: mozgékony izomszövet A nyelv csupa erő, csupa izom és csupa ízlelőbimbó. Rágó- és érzékszerv, tele idegvégződéssel. Nem véletlenül olyan érzékeny. Harapjunk hát rá - a témára. Kattintson a folytatásért! Egy begyulladt, piros, feketébb vagy éppenséggel fehérebb árnyalatú nyelv más-más betegségekről árulkodhat (például szájpenészről), míg egy nyelvduzzanat allergiás reakcióra utal. A feketés nyelv hosszas antibiotikumkúrák után figyelhető meg, de HIV-pácienseknél is megfigyelhető ez a tünet.

A nyelv felületén lévő hosszas barázdák szifiliszre utalhatnak, a fekélyek pedig Crohn-betegség esetén jelenhetnek meg. Egy sima, húsos nyelv B12 vitamin, illetve vas hiányára vagy vérszegénységre utalhat. A nyelv sebhelyei vagy daganatai pedig akár a szájrák indikátorai is lehetnek - figyelmeztet a Cancer Research UK.

Bajt jelez, ha nagyon piros a nyelv, nyelv nyelvteszt egészséges nyelv betegségek
Bajt jelez, ha nagyon piros a nyelv?

Mit tehetünk akkor, ha éppen nincs a közelünkben orvos?

Az ilyen helyzetekre fejlesztettek ki indiai tudósok egy nyelvtesztet. Az The International Journal of Biomedical Engineering and Technology szakfolyóiratban bemutatott fejlesztés egyszerűnek hangzik: gyakorlatilag digitális elemzésnek vethető alá a páciens nyelvéről készült fotó. Az eredmény pontosságát az is segíti, hogy a beteget a tünetekről is "kikérdezi" a szoftver - az így kapott válaszokból és a képelemzés pedig összeáll a diagnózis. Ennek birtokában pedig már könnyebb lehet eldönteni, hogy szükségünk van-e orvosi ellátásra.

A páciens nyelvéről készített képek a nyelv színéről, elszíneződéseiről, textúrájáról, felületéről adnak információkat. A pontos diagnózist azonban csak a beteg által megválaszolt kérdésekkel készülhet el, így kiderülhet, hogy megfázás, tüdőgyulladás, allergia, asztma,ételmérgezésáll-e a rosszullétek hátterében.

A rendszer jelenleg 14 különböző betegséget tud megkülönböztetni, a kutatók azonban a szemmel is kibővítették rendszerüket: úgy gondolják, a szemből megszerezhető információk tovább árnyalhatják a diagnózist.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)