Milyen az egészséges nyelv?

Sokszor nyelvünk is elég lehet egy diagnózishoz - a "nyújtsa ki a nyelvét" mondatot követően pedig sokkal több derülhet ki rólunk egy értő orvos számára, mint gondolnánk.

A nyelv sok mindenről árulkodik

Köhögés, láz, sárgaság, fejfájás, gyomorproblémák - nyelvünk mindenről árulkodhat. Az egészséges nyelv rózsaszín , tiszta és papillák fedik, amelyek többek között ízlelőbimbóinkat tartalmazzák.

Nyelv: mozgékony izomszövet A nyelv csupa erő, csupa izom és csupa ízlelőbimbó. Rágó- és érzékszerv, tele idegvégződéssel. Nem véletlenül olyan érzékeny. Harapjunk hát rá - a témára. Kattintson a folytatásért ! Egy begyulladt, piros, feketébb vagy éppenséggel fehérebb árnyalatú nyelv más-más betegségekről árulkodhat (például szájpenészről), míg egy nyelvduzzanat allergiás reakcióra utal. A feketés nyelv hosszas antibiotikumkúrák után figyelhető meg, de HIV-pácienseknél is megfigyelhető ez a tünet.

A nyelv felületén lévő hosszas barázdák szifiliszre utalhatnak , a fekélyek pedig Crohn-betegség esetén jelenhetnek meg. Egy sima, húsos nyelv B12 vitamin, illetve vas hiányára vagy vérszegénységre utalhat. A nyelv sebhelyei vagy daganatai pedig akár a szájrák indikátorai is lehetnek - figyelmeztet a Cancer Research UK.

Bajt jelez, ha nagyon piros a nyelv, nyelv nyelvteszt egészséges nyelv betegségek
Bajt jelez, ha nagyon piros a nyelv?

Mit tehetünk akkor, ha éppen nincs a közelünkben orvos?

Az ilyen helyzetekre fejlesztettek ki indiai tudósok egy nyelvtesztet. Az The International Journal of Biomedical Engineering and Technology szakfolyóiratban bemutatott fejlesztés egyszerűnek hangzik: gyakorlatilag digitális elemzésnek vethető alá a páciens nyelvéről készült fotó. Az eredmény pontosságát az is segíti, hogy a beteget a tünetekről is "kikérdezi" a szoftver - az így kapott válaszokból és a képelemzés pedig összeáll a diagnózis. Ennek birtokában pedig már könnyebb lehet eldönteni, hogy szükségünk van-e orvosi ellátásra.

A páciens nyelvéről készített képek a nyelv színéről, elszíneződéseiről, textúrájáról, felületéről adnak információkat. A pontos diagnózist azonban csak a beteg által megválaszolt kérdésekkel készülhet el, így kiderülhet, hogy megfázás, tüdőgyulladás, allergia, asztma, ételmérgezés áll-e a rosszullétek hátterében.

A rendszer jelenleg 14 különböző betegséget tud megkülönböztetni, a kutatók azonban a szemmel is kibővítették rendszerüket: úgy gondolják, a szemből megszerezhető információk tovább árnyalhatják a diagnózist.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +12, +19 °C

A napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, elszórtan, főleg északkeleten lehet zápor, zivatar. A mérsékelt szél helyeként átmenetileg megerősödhet, 25, 30 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön sem érvényesül fronthatás, de a változékonyság kettősfronthoz hasonló tüneteket válthat ki a fokozottan érzékenyeknél. Fejfájás és migrén jelentkezhet, ingadozhat a vérnyomás, felerősödhetnek az emésztési problémák. A szabadban ingadozó hő- és komfortérzetre kell készülni. Egyesek alvászavarokat tapasztalhatnak. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)