Miért nem tudjuk abbahagyni a vakarózást?

A Washington University kutatói azt állítják, rájöttek, miért nem tudjuk abbahagyni a vakarózást, és ha elkezdjük, miért viszketünk jobban tőle.

Az eredmények arra utalnak, hogy a vakarózás hatására az agy szerotonint bocsájt ki, ami csak erősíti a viszkető érzést és ugyan mindezt egerekben vizsgálták csak, a kutatók azt állítják, ugyanez a mechanizmus igaz az emberi szervezetre is.

Az a tény évtizedek óta ismeretes, hogy a vakarózás enyhe fájdalomérzetet kelt a bőrben, a fájdalom pedig időlegesen összekeveredhet a viszketéssel - a gerincvelő idegsejtjei fájdalomingert visznek tovább viszketés helyett. Amikor pedig az agyhoz megérkeznek ezek az érzetek, a viszketés intenzitásáért felelős idegsejtek is löketet kapnak, árulta el Dr. Zhou-Feng Chen, a Washington University kutatója.

Ha legközelebb kínzó viszketés keseríti az életét, gondoljon arra, hogy az enyhülésért nem kell mást tennie, csak belenézni a tükörbe. Tudjon meg többet, kattintson ! Ennek ismeretében a kutatók olyan egerekkel kezdtek el kísérletezni, amikből hiányzott a szerotonintermelő gén. Ezen egerek nem vakaróztak annyit, mint azon társaik, akik képesek voltak a szerotonin előállítására. Amikor pedig a génmódosított egerek szerotonin-injekciót kaptak, ugyanannyit vakaróztak, mint a többi kontrollegér.

Ha elkezdjük, nem tudjuk abbahagyni a viszketést

Dr. Chen megjegyezte, hogy ugyan a szerotoninblokkolás miatt kevésbé vakaróztak az egerek, ez nagyon nem gyakorlatias megoldás. A szerotoninhormon ugyanis a növekedésben, öregedésben, csontanyagcserében és hangulatszabályozásban is szerepet játszik (az antidepresszánsok például mind szerotoninszintet emelnek, hogy csökkentsék a depressziót). A szerotoninblokkolásnak így hosszútávú, komplex negatív hatásai lehetnek a testben, ráadásul az emberek még nem is tudnák természetes módon kezelni a fájdalomérzeteket sem.

Dr. Chen szerint megoldás lehet minderre az, ha a gerincvelő idegsejtjei és a szerotonin közti kémiai kommunikációba avatkozunk be és nem a szerotonintermelést blokkoljuk, hanem azokat a receptorokat, amelyek a viszketésinger-átvivő sejtekben, az úgynevezett GRPR-neuronokban reagálnak a szerotonin jelenlétére. Egerekben az 5HT1A receptorok hatására kezdenek el a viszketésingerek haladni az agy felé , ennek blokkolása viszont radikálisan csökkentette a viszketési ingert.

A jelenségről a kutatók a Neuron szaklapban számoltak be.

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14, +19 °C
Minimum: +1, +7 °C

Változóan, többször erősen felhős lesz az ég, szórványosan eső, zápor is lehet. Élénk északnyugati, nyugati szél mellett 14, 19 fokig melegszik a levegő. Hétfőn kettősfront hat a szervezetre. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, emellett gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a rosszullétek. Többen alvászavarokkal küzdhetnek, napközben pedig az energiátlanság és az ingerlékenység lehet jellemző. A hőérzet és a komfortérzet is csökken kissé. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: