Megvan a szalmonella gyenge pontja

Egy semmilyen más élő szervezet által nem igényelt anyag, a fruktóz-aszparagin megvonása megbéníthatja a szalmonellabaktériumot. Az, hogy erre amerikai tudósok rájöttek, a fertőzés kezelésének új útját nyithatja meg, hiszen csak ezt a baktériumot gátló gyógyszerek kifejlesztése válhat lehetségessé a jövőben.

Tudósok azonosították a szalmonellabaktériumok esetleges gyenge pontját. A kórokozó Achilles-sarka az lehet: egyetlen táplálékforrásra támaszkodik, hogy "fitt" maradjon a gyulladt belekben.
A kutatók rájöttek, hogy amikor ezek a ravasz mikroorganizmusok nem férnek hozzá ehhez a táplálékhoz, akkor ezredrészére csökken a kórokozó képességük. (A viszonyítási alap az az állapot volt, amikor a baktériumok tökéletesen táplálkoztak.)

A kutatás azt sugallja, hogy egy gén blokkolásával a szalmonellafertőzéssel szembeni küzdelem hatékonyabb lehet. Öt gén játszik szerepet ugyanis abban, hogy a szalmonellasejtek megfelelő tápanyaghoz jussanak, ezek közül tehát elég egyet kikapcsolni - írja a Medical Xpress.

"Valamiért a szalmonella ezt a tápanyagot akarja, és ha nem kapja meg, akkor rossz állapotba kerül" - magyarázta az Ohiói Állami Egyetem docense, Brian Ahmer, aki a mikrobák okozta fertőzésekkel és az immunitás kutatásával foglalkozik. Ahmer a vezető szerzője a PLOS Pathogen című szaklapban frissen megjelent tanulmánynak.

Vége a szalmonellának?

Vége a szalmonellának?

"Ha blokkolni tudjuk ezt a tápanyagot, akkor valóban megfékezzük a szalmonellát" - magyarázta a docens. A szóban forgó tápanyag az úgynevezett fruktóz-aszparagin, amely cukorból és aminosavból álló anyag, amelyről még soha senki nem gondolta volna, hogy tápanyagként szolgálhat valamilyen élő organizmusnak - magyarázta Ahmer.

A felfedezés azért jelentős, mert a szalmonellafertőzést nem tanácsos antibiotikumokkal kezelni. Az antibiotikumok ugyanis nemcsak a szalmonellabaktériumot pusztítják el, hanem a belekben élő többi, "jó" baktériumot is.

Ahmer és kollégái úgy jutottak el ehhez a tápanyagokhoz, hogy először azonosították azokat a géneket, amelyre a szalmonellának egy bizonyos periódusban szüksége van. A baktériumnak ugyanis a gyulladt belekben, az általa okozott betegség (a gastroenteritis) aktív fázisa idején is túl kell élnie. A kutatók a genetikai feltérképezés (screening) módszerével éltek, és rájöttek, hogy öt gén együttműködése kell a szalmonellának a "fittség" megőrzéséhez gyulladásos bélreakciók esetén. Rájöttek a kutatók arra is, hogy ezek a gének összedolgoznak abban, hogy eljuttassák a tápanyagot a baktériumsejtekhez, és utána a fruktóz-aszparagint fel is tudja dolgozni tápanyagként a sejt.

A kutatóknak egy analógia segített: egy másik baktériumban, az E. coliban a fruktóz-lizin szállításában dolgoznak össze hasonló funkciójú gének. Végül azért a különbségekre is rájöttek, vagyis, hogy a szalmonella nem fruktóz-lizinből "él", hanem fruktóz-aszparaginból.

Azt is kiderítették az ohiói tudósok, hogy hiába van jelen minden más tápanyag, ha ehhez az egyhez nem jut hozzá a szalmonella, akkor a "hatékonysága" század- vagy akár tízezred részére csökken. Így aztán a fruktóz-aszparagint feldolgozó szisztémára koncentráltak a továbbiakban. Így vált nyilvánvalóvá, hogy a gének blokkolásával lehet a baktériumot hatástalanítani, ezért a jövőben olyan gyógyszert lehet majd kifejleszteni, amely ezt a gén-konstellációt blokkolja, és ezáltal bénítja meg a baktériumot, anélkül, hogy a hasznos mikroorganizmusokat elpusztítaná a belekben.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +24 °C
Minimum:
+1, +7 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt sok napsütésre van kilátás, szinte felhő sem lesz az égen.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag