Más számít ma egészségesnek, mint 20 évvel ezelőtt

A Nagy-Britanniában hivatalosan ajánlott egészséges étrend az elmúlt húsz évben nem lett frissítve. Itt lenne az ideje, hogy a hivatalos étrendet modernizálják az elmúlt 20 év felfedezéseinek fényében - számolt be az IflScience.

A brit hivatalos étrend, az Eatwell plate arra vonatkozóan fogalmaz meg ajánlásokat, hogy öt nagy élelmiszer-csoportból - zöldség-gyümölcsből, tejtermékből, gabonafélékből, húsból és feldolgozott élelmiszerekből - milyen arányban érdemes válogatnunk annak érdekében, hogy kiegyensúlyozottan és egészségesen táplálkozzunk .

Vannak országok, ahol az étkezésre vonatkozó hivatalos ajánlásokat rendszeresen frissítik, Nagy-Britanniában azonban a 20 évvel ezelőtti megjelenése óta nem változtattak az Eatwell plate-en. De mit kéne változtatni? Az elmúlt 20 évben például kiderült, hogy a hozzáadott cukor jóval kártékonyabb, mint azt korábban gondolták.

Az egészséges táplálkozás nem csupán az egészséges alapanyagokra koncentrál. Fontos az is, hogy az ételeket minél kíméletesebb módon készítsük el, hogy a tápanyagveszteség a lehető legkisebb legyen. Néhány apró praktikával ez könnyen kivitelezhető. Kattintson a részletekért ! Ebből következően például a hozzáadott cukor nélküli gyümölcslevek fogyasztása sokkal egészségesebbnek mondható, mint a cukros üdítőitaloké. (Ezek fogyasztása 1970 óta a tizenötszörösére nőtt a szigetországban.) Az is világosabbá vált, hogy miért érdemes a vörös húsok fogyasztását korlátok közé szorítani, ahogyan ma már azt is tudjuk, hogy nem általánosságban véve a zsírbevitelt kell csökkenteni, hanem elsősorban a telített zsírok bevitelét.

Ennek fényében milyen konkrét változtatásokra lenne szükség? Egyfelől újra kellene definiálni az ételek kategóriáit. A zöldségek és gyümölcsök közül ki kellene kerülniük a gyümölcsleveknek, a burgonyának azonban be kellene kerülnie az ajánlott élelmiszerek közé. Ezen túl az egyes kategóriákon belül meg kellene adni az egészségesebb és a kevésbé egészséges ételek listáit.

Jelenleg például a gabonafélék differenciálatlanul szerepelnek, édesek, sósak vegyesen; ezek között szükséges lenne meghatározni az egészségesebbeket, és a kevésbé egészségeseket. Az öt nagy kategóriába tartozó élelmiszerek ajánlott fogyasztási arányait szintén újra kellene gondolni. Biztosan kisebbre kellene venni például a húsok, azon belül is a vörös húsok arányát. A feldolgozott ételek kategóriájában több olyan élelmiszer szerepel, amelyet egyáltalán nem lenne szabad ajánlani: az üdítőitalokat például egyszerűen ki kellene húzni és vízzel kellene helyettesíteni.

A gabonafélék differenciálatlanul szerepelnek az egészséges étrend hivatalos ajánlásában

Azt sem lenne szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az egyes csoportokba tartozó élelmiszerek előállítása milyen terhelést jelent a környezetre nézve. Azokat az ételeket, amelyeknek az előállítása során nagyobb mértékben szennyeződik a környezet (ilyenek például a húsok), csökkenteni kellene. Azokat az élelmiszereket pedig, amelyeknek az előállítása nem jár környezetkárosítással, nagyobb arányban kellene ajánlani. Ma ugyanis már nem csupán az számít hosszabb távon az egészségünk szempontjából, amit megeszünk, hanem az a környezeti kár is, amit az adott élelmiszer előállítása okoz.

)
Béres Csepp 50 (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +8 °C
Minimum: -3, +4 °C

Többfelé erősen felhős, borult lesz az ég, de lesznek tájak, ahol kisüt a nap. Számottevő csapadék nem várható, de ónos szitálás, illetve kisebb eső egy-két helyen kialakulhat. Mérsékelt marad a szél, a legmagasabb hőmérséklet 3, 8 fok között alakul. Vasárnap folytatódik az eseménytelen, frontmentes időszak. Az ízületi panaszok egész nap fennállhatnak, emellett gyakoriak lehetnek az alvásproblémák és a fejfájásos tünetek. A fényhiány lehangoltságot, ingerültséget okozhat. Fennáll a megfázás veszélye. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: