Lépmegnagyobbodás: komolyan kell venni

A lép többek között a vérképzésben és az immunrendszer működésében játszik szerepet, megnagyobbodása igen súlyos betegségeket jelezhet, például daganatokat. Mit érdemes tudni erről a betegségről?

A lépnek nagy szerepe van a vérképzésben, illetve az immunrendszer megfelelő működésében. Segít eltávolítani az elöregedett és károsodott vörösvérsejteket, és képes limfocitákat is előállítani (ezeknek a sejteknek rendkívül nagy szerepe van a fertőzések elleni küzdelemben), emellett vörösvérsejtek és vérlemezkék raktáraként szolgál.

A lépmegnagyobbodás soha nem normális jelenség és számos betegség állhat a hátterében, például daganatos betegségek, gyulladások , fertőzések vagy akár sérülések is. A lépmegnagyobbodás tünetei közé tartozik a rekeszizomfájdalom és a gyakori csuklás (a lép elhelyezkedése miatt, a megnagyobbodott lép ugyanis irritálhatja a rekeszizmot). Fájdalmat érezhetünk például a has bal felső részében is. A fájdalom kisugározhat a hátba, főleg annak felső részébe is. Ha a megnagyobbodott lép a gyomrot is nyomja, előfordulhat, hogy a páciens csak kis mennyiségeket tud egyszerre enni, ennek következménye súlyvesztés lehet.

Ha reped a lép A léprepedés nagyon súlyos, életveszélyes, azonnali orvosi beavatkozást igénylő sérülés, ami akár hétköznapi helyzetekben is előfordulhat. Tudjon meg többet, olvassa el a Betegségek A-Z szócikkét ! A lép funkciójának csökkenése miatt egyéb tünetek is jelentkezhetnek, például vérszegénység , fáradékonyság, gyengeség, vérzések, zúzódások, és a fertőző betegségeket is sokkal gyakrabban kaphatja el a beteg, illetve nehezebben gyógyul meg, hiszen a szervezetében nincs elegendő olyan sejt, mely segíthetne legyőzni a kórokozókat.

A lép funkciójának csökkenése miatt egyéb tünetek is jelentkezhetnek, például fáradékonyság

A lép funkciójának csökkenése miatt egyéb tünetek is jelentkezhetnek, például fáradékonyság Milyen problémák okozhatnak a leggyakrabban lépmegnagyobbodást? Elsősorban a vérképzéssel, vörösvérsejtekkel kapcsolatos zavarok, például a vörösvérsejtek nem megfelelő alakja, ez ugyanis befolyásolhatja a lép azon képességét, hogy a vért "megszűrje". Lépmegnagyobbodást okozhat a lépet a véráramba bekötő vérerek zavara, mely májbetegségekkel, vagy akár veleszületett szívbetegségekkel is összefügghet. Problémát okozhatnak a különböző daganatos betegségek, az anyagcserét okozó betegségek, a fertőzések (például a hepatitisz , a malária, a tuberkulózis), valamint a lépet érő sérülés, trauma is.

A megnagyobbodott lép általában szabad kézzel is kitapintható (a normális méretű nem), de képalkotó eljárások, például MRI vagy ultrahang segítségével is megállapítható méretének változása.

A lépmegnagyobbodás kezelése elsősorban az azt okozó betegségtől függ. Időnként azonban a lép eltávolítására is szükség lehet. Bizonyos esetekben azonban elegendő a tünetek csökkentése, és annak kivárása, hogy a lép visszaálljon az eredeti méretére.

A megnagyobbodott lép szövődményei között a legsúlyosabb az lehet, ha az annyira "megnő", hogy a bordák már nem tudják azt megvédeni, így a legkisebb trauma is annak sérülését, bevérzését vagy megrepedését okozhatja. Ez pedig akár az életet is veszélyeztető belső vérzéssel járhat együtt.

A lép megnagyobbodását bizonyos esetekben nem lehet megelőzni, de az, ha igyekszünk elkerülni a májbetegségeket (például az alkoholfogyasztás mérséklésével ), vagy ha beoltatjuk magunkat hepatitisz ellen, azzal jelentős mértékben csökkenthetjük a lépmegnagyobbodás esélyét.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +11 °C

A fátyol- és gomolyfelhők mellett általában sok napsütés valószínű. A Nyugat-Dunántúlon lesz erőteljesebb a gomolyfelhő-képződés, ott számíthatunk a legnagyobb számban záporra, akár felhőszakadással kísért zivatarra, míg keletebbre kevesebb csapadékgóc várható. A Dunántúlon az északnyugatira forduló szelet délutántól zivataroktól függetlenül is egyre több helyen erős, viharos széllökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között valószínű, de a nyugati határvidéken ennél kissé hűvösebb maradhat az idő. A hét közepéig fronthatásra nem kell az előrejelzés szerint számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra