Kontinenciaszűrésre várják az idősebb hölgyeket

Kontinencia szűrőheteket szervez az Országos Alapellátási Intézet több megyében. A vizsgálatokra azokat a hölgyeket várják, akik életkoruk miatt jobban érintettek az inkontinencia kialakulásában. Tavaly egy hasonló kezdeményezéssel egybekötött felmérésen megállapították, hogy a gyakori vizelési inger, illetve a vizelettartási zavarok a válaszadók egynegyedét a napi tevékenységek elvégzésében is korlátozzák.

Múlt évben Zala és Csongrád megyében tartottak hasonló szűrőprogramot, akkor a meghívott 4764 hölgy közül 1298-an vettek részt a vizsgálatokon, és 1057-en töltötték ki a kontinencia-kérdőíveket. Az átlagosan 57 éves válaszadók 37 százalékának van gyakori, erős vizelési ingere, és 80 százalékuk már megtapasztalt (főleg tüsszentéskor, köhögéskor) vizeletcsepegést. Ennek ellenére, csak 36 százalékuk fordult orvoshoz a problémájával.

Forduljon orvoshoz, ha hiperaktív a hólyagja!A szűrőhetek ebben a hónapban indulnak Bács-Kiskun megyében, áprilisban Csongrád, májusban pedig Vas megyében folytatódnak. A programban részt vevő háziorvosok levélben értesítik a 45 év feletti hölgy pácienseiket a kontinencia szűrés idejéről és fontosságáról. A levél mellé kiküldésre kerül egy előszűrő kérdőív is, melynek kitöltésével a hölgyek már előzetes tájékoztatást is kaphatnak az állapotukról. A háziorvossal történő személyes konzultáció pedig lehetőséget teremt a megfelelő diagnózis felállítására, illetve a vizelettartási probléma pontos okának kiderítésére, amely az eredményes kezelés elengedhetetlen feltétele.

"A tavalyi szűrőhét eredményeiből is látszik, hogy még mindig nem fordulnak időben orvoshoz azok, akik vizelettartási problémában érintettek" - mondta Dr. Balogh Sándor, az Országos Alapellátási Intézet főigazgatója. "Szeretnénk ezzel a programsorozattal elérni, hogy minél több olyan hölgy részesülhessen megfelelő orvosi ellátásban, aki vizelettartási problémáktól szenved."

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)