Kiderült, komoly tüneteket okozhat a rágózás

A rágógumit sokan nem szeretik, míg csaknem egy egész iparág épül arra, hogy a fejünkbe verje: a rágó segítségével megóvhatjuk fogainkat és a szánk pH-értékét. Egy szájsebész szerint azonban a rágózásnak káros hatásai is lehetnek, például komoly fejfájást okozhatunk magunknak, tudtunkon kívül.

A brit Daily Mail napilap egy fulhami fiatalember, Chris Cullen történetéről számol be, aki közel két éven keresztül küzdött szédüléssel és fejfájással, fülei be voltak dugulva, kimerültség és általános rossz hangulat kínozta.

Háziorvosa depressziót állapított meg nála, ő azonban nem érezte úgy, hogy a diagnózis helytálló lenne. Mint kiderült igaza volt, állapotának tisztán fizikai oka van, amit az állkapocs ízületének nem megfelelő működése okozott.

A lap szerint ezt a tünetet sokszor a háziorvosok és fogászok sem feltétlenül ismerik fel, ezért előfordulhat, hogy a hasonló esetekben pszichológiai problémákra gyanakodnak. A problémát súlyosbíthatja, ha az állkapcson valamilyen beavatkozást "például foghúzás" hajtanak végre.

Chris Cullen 15 különféle specialistával beszélt 2011 februárja óta, köztük kardiológusokkal, neurológusokkal és csontkováccsal is. Ahány ház, annyi lehetséges megoldás született az alacsony vérnyomástól a gerincproblémákig. Valódi magyarázatot azonban egyik szakértő sem adott.

Amikor 2012 márciusában újra elment a háziorvosához, ő már antidepresszánst ajánlott Cullennek. "Már egy évvel korábban is szóba került, de akkor még ellenálltam" - magyarázta a fiatalember. "Mélyen magamban tisztában voltam vele, hogy nem vagyok depressziós, de ennyi vizsgálat után az ember elkezd kételkedni magában. Ezért elkezdtem szedni a kedélyállapot-javítókat. A helyzet iróniája, hogy ekkor már valóban tényleg picit depressziós lehettem, de ennek okát a tüneteim jelentették és nem fordítva."

A problémának több különböző oka lehet, az állkapcsot tartó izmok, az ízület, illetve egy, az állkapocs és a koponya között elhelyezkedő - a rázkódás ellen - védő porcos terület sérülése, torzulása, illetve nem megfelelő működése. Ennek eredménye lehet az állkapocs fájdalma, illetve néha hangos kattanás, amikor kinyitjuk a szánkat.

Fejfájást és más problémákat okozhat a rágógumizás

Fejfájást és más problémákat okozhat a rágógumizás

"A kattogás önmagában nem feltétlenül jelent problémát" - magyarázta Andrew Eder szájsebész professzor. "Azonban jelezheti, hogy az állkapocs bizonyos részei nem megfelelően működnek együtt."

A brit közegészségügyi szolgálat, az NHS szerint a tünetek ötből egy embernél jelentkeznek életük folyamán. A kiváltó okok között lehet szó az izmok megerőltetéséről, azok gyulladásáról, illetve az állkapcsot mozgató szalagok fáradásától, amely lehet rágózás, illetve a fogak alvás közbeni csikorgatása miatt.

"Ha a fogainkat csikorgatjuk, az állkapocs ízülete nem tud mozogni, ez pedig megfeszíti az izmokat és erőt fejt ki a fogakra és magára az állkapocsra" - tette hozzá Eder. Azok számára, akiknek ez alvás közbeni problémát jelent, léteznek fog-, és szájvédők, amelyek ezt megakadályozzák.

Az állkapocs ízületét egyébként külső erő (például egy ütés), rosszul felhelyezett fogszabályzó, körömrágás, ásítozás, de akár túl nagy falat elfogyasztása is okozhatja.

Bár a probléma sokszor magától gyógyul, súlyos esetben a porcos állomány elmozdulhat, ilyenkor pedig a csont csonttal találkozik, ami kopást és fájdalmat okozhat. Szintén oka lehet az ízületi, illetve a reumás gyulladás, rendkívül ritka esetben pedig az állkapocs daganatos megbetegedése.

A fejfájás azért alakulhat ki, mert az állkapcsot mozgató izmok begörcsölnek, a fájdalom pedig kisugárzik a fej oldala mentén, ami akár a nyak fájdalmát is okozhatja. Mivel az izom nagyon közel van a fülhöz, ez okozhatja a füldugulás érzését, szédülést , vagy akár sípoló hangot (tinnitus) is.

A tünetegyüttes nem okoz közvetlenül depressziót , azonban a londoni Guy's Hospital szakértője, Luke Cascarini szerint a krónikus fájdalom hozzájárulhat kedélyállapotunk romlásához, akárcsak Chris Cullen esetében. A fiatalember a 15 különféle orvos után végül talált egy állkapocs-specialistát, Dr. Patrick Grossmannt, aki megállapította, hogy mindkét állkapocs-ízülete elmozdult természetes helyéből és mindkét ízületnél súlyos kopás alakult ki. A szakember szerint ezt egy korábbi biciklis baleset, valamint nem megfelelően rögzített fogszabályzó okozhatta. A jó hír, hogy egy speciális rögzítő eszköz segítségével a probléma javarészt orvosolható.

"A kezelés után már másnap éreztem, hogy a fülem nincs annyira bedugulva, olyan elképesztő megkönnyebbülés volt, hogy el sem tudom mondani" - mondta Cullen. A rögzítő mellett végül sebészeti beavatkozásra is szükség volt az állkapocs ízületének teljes helyreállításához .

"2013 januárjában műtöttek, azóta nincsenek tüneteim, újra sportolok és biciklivel járok munkába, tulajdonképpen visszakaptam az életemet" - tette hozzá.

)
Vitamin ABC - D Vitamin (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16, +22 °C
Minimum: +0, +8 °C

Több órára kisüt a nap, de délután már egyre vastagabb felhők érkeznek, addig szűrt napsütésre készülhetünk. Csapadék nem alakul ki. Élénk lökések kísérik a délnyugati szelet, a csúcshőmérséklet 16, 22 fok között alakul. Még szombaton is marad a frontmentes idő, markáns hatások nem érvényesülnek, de a fokozottan érzékenyek most is tapasztalhatnak kellemetlen tüneteket. Ezek közül a fejfájást és a keringési panaszokat lehet kiemelni. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: