Két megyében is megváltozik mától az ügyeleti rendszer

December 1-jétől Vas és Nógrád megye is csatlakozik az új alapellátási ügyeleti rendszerhez. Az ügyelet központi telefonszáma tehát – felnőttek és gyermekek esetében is – innentől a 1830 lesz az érintett településeken.

Decembertől Vas és Nógrád megye is csatlakozik az új alapellátási ügyeleti rendszerhez – közölte az Országos Mentőszolgálat. Ezt azt jelenti, hogy innentől a hétköznapokon 16 óra és másnap reggel 8 óra között, a hétvégéken és az ünnepnapokon pedig egész nap a 1830-es telefonszámot kell hívniuk a betegeknek.

férfi telefonál
Innentől két újabb megye lakóinak kell a 1830-at hívnia az ügyeleti időszakban. Fotó: Getty Images

Mi történik a hívás után?

Az ügyelet központi telefonszámát hívva a beteg szakszerű tanácsot kap. Ha szükséges, a tartózkodási helyére sürgősségi ügyeleti autót, életveszély esetén pedig azonnal mentőt küldenek, bármely településen is tartózkodjon az ellátásra szoruló.

Az új ügyeleti rendszer felépítésének és működésének részleteiről itt olvashatsz bővebben.

Ilyenek az eddigi tapasztalatok

Mint ismert, elsőként Hajdú-Bihar megyében élesedett az új ügyelet (február elsejétől). Azóta már Szabolcs-Szatmár-Bereg, Győr-Moson-Sopron, Borsod-Abaúj-Zemplén, Komárom-Esztergom, Békés, Baranya, Jász-Nagykun-Szolnok, Veszprém, Heves, Tolna, Csongrád-Csanád, Zala, Somogy és Bács-Kiskun megye is csatlakozott az új rendszerhez.

Az eddigi tapasztalatok és a csaknem 220 ezer ügyeleti ellátásban részesített beteg visszajelzései szerint az egységes rendszer jól működik, és minden rászorulónak a legmegfelelőbb ellátást biztosítja. A 1830-as hívószám is mindenhol jól működik, és az ügyeleti rendszerrel az ellátottak továbbra is elégedettek – írta a mentőszolgálat.

Átalakul az ügyelet: mikor hívjuk a 112-t, és mikor a 1830-at?

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A leggyakoribb tabuk a testünkről

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

Általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, és főként az északi területeken fordulhat elő helyenként gyenge eső. Néhol előbukkanhat a nap. A déli, délnyugati szelet élénk, elsősorban a nyugati országrészben erős, olykor viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 11 és 17 fok között valószínű, de az északkeleti határszélen kissé hűvösebb maradhat az idő. Késő estére 7 és 12 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani, a frontérzékenyek számára is nyugodtak lesznek az időjárási viszonyok.