Kell-e véralvadásgátlót váltani?

Akik folyamatosan szednek valamilyen gyógyszert, rendre szembetalálják magukat a kérdéssel, hogy vajon mikor érdemes más készítményre váltaniuk, és hogy egyáltalán szükséges-e? Azok számára, akik véralvadásgátló terápia alatt állnak, a kérdés még hangsúlyosabb.

Gyakran előfordul, hogy a kezelőorvos ugyanannak a szernek a szedését javasolja hosszú távon is, ám vannak olyan helyzetek, amikor a beteg állapota miatt szükséges vagy javasolt az áttérés egy másik antikoagulánsra . Hogy pontosan mikor, erről prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája beszélt.

véralvadás
A véralvadásgátlók szedésének vannak kockázatai, ezért figyelni kell a mellékhatásokra

Terhesség

Amennyiben olyasvalaki szeretne belevágni a családalapításba, aki véralvadásgátlót szed, fontos, hogy még a teherbe esés előtt konzultáljon szakemberrel, ugyanis az addig használt készítmények (mind a kumarinszármazékok, mind a NOAC szerek) komoly fejlődési rendellenességeket okozhatnak a magzatnál. Éppen ezért még a várandósság előtt át kell térnie LMWH-injekcióra a leendő kismamának, amelyet az orvos által meghatározott ideig alkalmazni kell (kivéve a szülés napját, mert akkor fel kell függeszteni)

Ingadozó INR

A kumarintípusú véralvadásgátlók esetén rendszeres INR-ellenőrzés szükséges, ugyanis kezelés alatt az INR érték a legtöbbször 2-3 között az ideális. (A véralvadásgátlást világszerte az INR - international Normalised Ratio - mérésével végzik. Egészséges emberben az INR = 1, ilyenkor a vér alvadása normális.) Amennyiben ettől eltér, úgy dózismódosítás szükséges. Előfordulhat, hogy még ezután is gyakran ingadozik az INR értéke, és ekkor már érdemes más készítményre váltani. Jó megoldás lehet a NOAC (egy új típusú véralvadásgátló) szedése, hiszen ebben az esetben egyáltalán nincs szükség INR-ellenőrzésre.

Ne kelljen az étkezésre figyelni

A K-vitamin a véralvadás folyamatának fontos résztvevője, ám érdemes tudni, hogy kumarintípusú véralvadásgátlók hatását befolyásolhatják a K-vitamin tartalmú ételek. Ezért ekkor figyelni kell rá, hogy mindennap közel azonos adagban fogyasszon belőlük a beteg, és lehetőleg ne túl nagy mennyiségben! Amennyiben nem szeretne ilyen szinten törődni étkezésével, úgy érdemes lehet NOAC -készítményre váltani.

Aggasztó gyógyszer-kölcsönhatások

A régebbi típusú szereknél nemcsak az étel-, hanem a gyógyszer-kölcsönhatások is megjelenhettek, mivel rengeteg olyan gyógyszercsoport is van, amellyel együttesen alkalmazva rosszabbá válik a felszívódásuk. Ilyenek például a nem szteroidos gyulladáscsökkentők és fájdalomcsillapítók (NSAID), a savlekötők, a szívproblémákra alkalmazott szerek, bizonyos antibiotikumok, szteroidok stb. Ezért amennyiben valaki kumarintípusú antikoagulánst szed, úgy más készítmények alkalmazását mindig fontos egyeztetnie orvosával, ám ha tart a gyógyszer-kölcsönhatásoktól, inkább válasszon NOAC véralvadásgátlót!

Vérzéses szövődmények és allergia

Minden véralvadásgátló magában hordozza a vérzéses szövődmények kialakulásának rizikóját, ami igen veszélyes állapotot is előidézhet. Amennyiben valakinél akár komolyabb vérzés, akár csupán gyakori fogíny- vagy orrvérzés fordul elő, mindenképp keresse fel orvosát, ugyanis ekkor vagy más dózisra vagy más készítményre van szüksége. Ha allergiás valamelyik készítményre vagy egyik összetevőjére, akkor is mindenképpen orvosi tanács alapján érdemes gyógyszert váltani.

Véralvadásgátlásra nem csupán vénás trombózisok megelőzése és kezelése céljából van szükség, hanem az artériákban kialakuló vérrögök ellen, így az akut koronária szindróma esetén is. Részletek!

Mellékhatások

Ha a tartós szedés következtében olyan mellékhatás lépne fel, amely nem vagy alig tolerálható (például súlyos hajhullás a kumarin szedése miatt - főleg nőknél -, vagy az osteoporosis -csontritkulás - első, korai jele, a BMD, vagyis a csont ásványi anyag tartalmának csökkenése), ajánlatos ilyen késői hatást nem okozó készítményre váltani. E késői hatásokról mindenképpen szükséges kikérni a kezelőorvos véleményét, sőt akár arra kérni, hogy nézzen utána!

Forrás: Trombózisközpont

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27, +33 °C
Minimum: +11, +20 °C

Pár órára kisüt a nap, de időnéóként erősen felhős lesz az ég. Nagyobb eséllyel a Dunától keletre alakulnak ki záporok, zivatarok. Időnként megélénkülő északkeleti szél mellett 27, 33 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön front, de melegedés kezdődik. A fokozottan érzékenyeknél fáradékonyság, dekoncentráltság léphet fel, egyesek alvásproblémákat is tapasztalhatnak. A keringési panszokkal küzdők a következő napokban tartós tünetekre készüljenek. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)