Itt az első szer szén-monoxid-mérgezésre

A szén-monoxid-mérgezés gyakran halállal vagy maradandó károsodással végződik, mert a hosszan tartó belégzés hatásai már visszafordíthatatlanok. Vagy legalábbis azok voltak eddig: a most felfedezett ellenméreg úgy tisztítja meg a vért a mérgező gáztól, ahogy eddig semmi.

A csendes gyilkosként is aposztrofált szén-monoxid világszerte a mérgezéses halálesetek vezető okai között szerepel. Csak az Egyesült Államokban évente több mint 50 ezren szorulnak szén-monoxid-mérgezés miatt sürgősségi ellátásra. Magyarországon évente nagyjából 200 esetet regisztrálnak, elsősorban a fűtési szezonban, és ebből legalább tucatnyi végződik halállal - írja az Origo.hu .

gázálarc
A szén-monoxid-mérgezést jobb elkerülni a súlyos hatásai miatt. Eddig nem volt ellenszere

A színtelen, szagtalan gáz rendkívül hatékonyan szorítja le a vér oxigénszállító fehérjéjéről, a hemoglobinról a hozzákötődő oxigént, és ha egyszer elfoglalta a hemoglobin oxigénnek szánt kötőhelyét, szinte lehetetlen onnan eltávolítani. Még ha az áldozat élve megússza is a szén-monoxid-mérgezés nyomán fellépő oxigénhiányos állapotot, az arra legérzékenyebb agy akkor is maradandó, olykor csak hónapok, évek alatt helyreálló károsodást szenvedhet.

Ezért aztán különösen nagy érdeklődést keltett a Pittsburgh-i Egyetem kutatóorvosainak a Science Translational Medicine című folyóiratban megjelentetett közleménye, amelyben a szerzők egy lehetséges szén-monoxid-ellenméreg kifejlesztéséről számolnak be.

Az általuk egereken már sikerrel tesztelt fehérje egyelőre az egyetlen olyan, orvosi gyakorlatban alkalmazhatónak tűnő molekula, amely képes kiszabadítani a hemoglobint a szén-monoxid halálos öleléséből.

A szén-monoxid-mérgezésből való gyógyulási esélyei minden esetben attól függnek, hogy a bajt milyen gyorsan ismerik fel, mennyire hamar érkezik a gyógyító oxigén. Azaz nem mindegy, hogy a mérgezett mennyi időt tölt a gáztérben, milyen gyorsan találják meg és hozzák ki onnan. Részletek!

"Hiába ez a leggyakoribb mérgezés a világon, még mindig nincs a kezünkben hatékony ellenszer a szén-monoxiddal szemben. Az általunk kifejlesztett fehérje rendkívül hatékonyan képes kivonni a szén-monoxidot a vérből, így lényeges előrelépést hozhat a gáz okozta mérgezéses esetek kezelésében" - szögezte le Mark T. Gladwin, a Pittsburgh-i Szív-, Tüdő-, Vér- és Érgyógyászati Intézet igazgatója.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Tévhitek az egészségbiztosításról

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +29 °C
Minimum: +17 °C

Délnyugat, nyugat felől vastagabb felhőtömbök érkeznek. A délies szél nagy területen élénk, az Észak-Dunántúlon és a főváros térségében erős lesz. Késő estére 19 és 26 fok közé hűl le a levegő. Holnapig fronthatásra nem kell számítani az előrejelzések szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra