Szén-monoxid-mérgezés tünetei és kezelése

 Szabó Emese

 

 dr. Zacher Gábor toxikológus főorvos

 

Betegséglexikon mobil alkalmazás

Mi a szén-monoxid-mérgezés?

A szén-monoxid-mérgezés a szén-monoxid gáz belélegzése okozta mérgezés. Ez az egyik leggyakoribb háztartási baleset, a legtöbbször rossz kazánok, kémények okozzák. A mérgezés akár halált is okozhat.

A szén-monoxid-mérgezés előfordulása

Több száz szén-monoxid-mérgezés történik hazánkban évente, ebből 20-30 végződik halállal. Balesetek nem csak a fűtési szezonban fordul történnek, hiszen a meleg vizet nyáron is sok helyen állítják elő kazánnal. Arra is volt már példa, hogy ez idő tájt nem súlyos tünetekkel, de fodrászatból érkeztek betegek emiatt.

A szén-monoxid-mérgezés okai

Régebben öngyilkosok próbálkoztak azzal, hogy zárt garázsban járatták az autó motorját, amiatt következett be a mérgezés. Ma már a jellemző ok a háztartási baleset, a nem megfelelően beüzemelt és karban tartott kazán, a rossz kémény. A betegek ilyenkor a lakótérbe visszajutó égésterméket lélegzik be, ez okozza a mérgezést.

A szén-monoxid-mérgezés diagnózisa

A klinikai tünetek elég jellemzőek, az orvosok általában már azok alapján gyanút fognak. A következő lépés a vérvizsgálat: ehhez általában már egy csepp vér is elegendő, egy speciális készülékkel már abból megmérhető a vér szén-monoxid-telítettsége. A gyanút ez igazolja.

A szén-monoxid-mérgezés tünetei és kórlefolyása

A szén-monoxid "néma gyilkos": olyan színtelen, szagtalan, íztelen gáz, amely jelen van a környezetünkben, a levegőben, észre sem vesszük. Az emberek vérében 0,8 százalékos arányban normál esetben is kimutatható, a dohányosok vérében még nagyobb mennyiségben, akár 8-10 százalékban is jelen lehet.

Probléma akkor van, ha a vér szén-monoxid-tartalma 10-12 százalék fölé emelkedik. Ebben az esetben a mérgezés atípusos tüneteket okoz: például fejfájást és hányingert. Ha szintje tovább emelkedik, akkor 20 százalékos arány fölött már súlyosabb idegrendszeri tünetek, mellkasi fájdalmak is jelentkezhetnek, 30 százalék fölött pedig már eszméletvesztés, görcsrohamok is bekövetkezhetnek. A mérgezés azért veszélyes, mert mindez némán alakul ki, a levegőben szimatolva semmi gyanúsat nem lehet észrevenni.

A tünetek úgy súlyosbodnak, ahogy a vér szén-monoxid telítettsége halad előre: végső esetben akár súlyos, visszafordíthatatlan agykárosodás és halál is bekövetkezhet. Minden évben vannak olyan halálesetek, amelyek e gáz rovására írhatók.

Szén-monoxid-mérgezésnél az általános gyakorlat az, hogy az érintetteket hozzátartozók találják meg, ők hívnak mentőt. Ritka, amikor valaki magán érez gyanús tüneteket, emiatt fordul orvoshoz.

A szén-monoxid-mérgezés kezelése

A klasszikus kezelés a beteg oxigénhez való juttatása. Ennek alapját az adja, hogy a hemoglobinhoz kötött szén-monoxid normál felezési ideje 6 óra. Azaz ha valakinek a gáztérből való távozáskor 20 százalékban telített a vére, akkor 6 óra alatt - minden orvosi beavatkozás nélkül - lesz 10 százalékban telített. A telítettség újabb 6 óra alatt lesz 5 százalékos. Ezt követően a telítettségnek túl nagy jelentősége már nincsen.

Azoknál a betegeknél, akikkel speciális maszkon keresztül 100 százalékos oxigént lélegeztetnek be, a 6 órás felezési idő 1 órára csökken. Ha mindezt hiperbárikus oxigén kamrában teszik, azaz az oxigént magas nyomáson lélegeztetik be, akkor a felezési idő 20 percre is lecsökkenthető. Ilyen kamra hazánkban is létezik, de jelenleg csak egy helyen elérhető.

Az oxigén mellett szükség lehet kiegészítő terápiára is: vitaminokra, folyadékpótlásra, fájdalomcsillapításra, egy szövődmények elhárítására. Utóbbira azért van szükség, mert ha például valaki 10 órát fekszik a lakásban mérgezéssel, akkor kiszáradhat, veseelégtelensége léphet fel.

A szén-monoxid-mérgezés gyógyulási esélyei

A gyógyulási esélyek minden esetben attól függnek, hogy a bajt milyen gyorsan ismerik fel, mennyire hamar érkezik a gyógyító oxigén. Azaz nem mindegy, hogy a mérgezett mennyi időt tölt a gáztérben, milyen gyorsan találják meg és hozzák ki onnan.

A szén-monoxid-mérgezés megelőzése

A gázdetektor védelmet jelent a rossz kazánokkal és kéményekkel szemben, lévén jelzi, ha szén-monoxid kerül a levegőbe. Ilyenkor az érintettek még tudnak védekezni, szellőztetni, szerelőt hívni. Emellett nagyon fontos a kémény és kazán, parapet kályha rendszeres ellenőriztetése.

A szén-monoxid-mérgezés szövődményei

Súlyos esetekben szövődményként maradandó agykárosodás és idegrendszeri problémák maradhatnak vissza. Bár ilyen is előfordul, ez általában nem a teljes magatehetetlenséget jelent, inkább azt, hogy valakinek gyengébb lesz a memóriája, vagy például rosszabbul tud fejben számolni.

Hasznos tudnivalók

Terhességnél a szén-monoxid-mérgezés még veszélyesebb, mert a magzat érzékenyebb rá. Mivel vérének szén-monoxid-szintjét nem tudják közvetlenül mérni, jellemzően az anyai szén-monoxid szinthez adnak hozzá 15 százalékot, lévén nagyjából az az érték lehet érvényes a magzatra. Az anya kezelését is ennek megfelelően végzik.

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Zacher Gábor toxikológusnak, a Honvédkórház Sürgősségi Betegellátó Centrum osztályvezető főorvosának.

Kategória: Mérgezések

Orvost vagy magánrendelőt keresek Szén-monoxid-mérgezés kezelésére! További kérdésem van Szén-monoxid-mérgezés témában
Aktuális
Visszatérő hüvelyi fertőzés a változókorbanHüvelyfertőzés

Visszatérő hüvelyi fertőzés a változókorbanFontos, hogy szakszerű segítséget kérjünk

Vegán leszek, mire figyeljek oda?Vegán

Vegán leszek, mire figyeljek oda?Rendkívül változatos, új világ nyílhat meg előttünk

Szokások, amelyektől kijöhet az aranyerünkAranyér

Szokások, amelyektől kijöhet az aranyerünkAz aranyeresség gyakorlatilag népbetegségnek számít

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAlvás

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAz ipari forradalom előtt még másképp aludtunk

Kérdése van? Orvosaink válaszolnak!

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+7, +15 °C
Minimum:
+2, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt eleinte a legtöbb helyen erősen felhős lesz az ég, majd nyugat felől elkezd vékonyodni, szakadozni a felhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag