Fitnesz-tévhitek, amikkel ideje leszámolni

Nagyon sok, sporttal és mozgással kapcsolatos állítás, tanács és útmutatás létezik, amikkel mindenki találkozik legalább egyszer életében, ha edzeni kezd. Sok olyan van közöttük, amelyeket bár régen igaznak gondoltak, mára kiderült, hogy mégsem érdemes megfogadni őket.

Minél többet edzünk, annál többet fogyunk

Ez attól is függ, hogy milyen fajta mozgást végzünk. A túledzés akár zavart is okozhat az anyagcserénkben, így nem fogunk annyit fogyni tőle, amennyit szeretnénk. Emellett sok múlik az étrendünkön is.

A HIIT csak azoknak való, akik szuperfittek

Manapság az egyik legtöbbet dicsért mozgásforma a HIIT (high intensity interval training), melynek során magas intenzitású gyakorlatsorokat kell végezni egymás után, szünetekkel. Nem csak azok csinálhatják, akik már edzettek: kezdőknek is ajánlott, hiszen számukra is léteznek megfelelő nehézségű gyakorlatsorok.

A több ismétlés nagyobb erőt jelent

Ez sem igaz: a nagyobb súlyok emelgetése lassan, kisebb ismétlésszámmal szintén remekül építi az izmokat.

Eloszlatunk néhány fitnesz-tévhitet
Eloszlatunk néhány fitnesz-tévhitet

Az edzésnek vége, ha már nem izzadunk

Ez sem igaz: az edzésünk hatékonysága nagyban függ attól, hogy utána mit csinálunk: mit eszünk, nyújtunk-e, illetve pihenünk-e eleget.

A kismamáknak maximum jógázni és pilatesezni szabad

Tévedés: szakértő edző segítségével számtalan olyan mozgásforma létezik, amelyet a sportos kismamák teljesen nyugodtan űzhetnek akár még az utolsó trimeszterben is.

Az edzés furcsa mellékhatásai Az izomláz, az izzadtság és a testszag teljesen normális az edzések után, de arról senki sem szólt előre, hogy a viszketés, a könnyezés meg a telefújt zsebkendők is azok lennének. (Pedig azok.) Alábbi listánkban az edzések kevéssé ismert - de teljesen természetes - velejáróit járjuk körbe .

A felüléseknek semmi értelme, ha hasra akarunk dolgozni

Bár manapság már kevés edző választja, vannak olyan módjai a hasprésnek illetve a felülésnek, amik igenis hatásosak.

Semmi értelme kis súlyokkal dolgozni

Egy új kutatás kimutatta, hogy ha kis súllyal, de magas ismétlésszámmal dolgozunk, az épp ugyanolyan hatékony, mint ha nagyobb súlyokat emelünk, de kevesebbszer.

Forrás: rodalewellness.com

)
Béres Csepp 50 (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +8 °C
Minimum: -3, +4 °C

Többfelé erősen felhős, borult lesz az ég, de lesznek tájak, ahol kisüt a nap. Számottevő csapadék nem várható, de ónos szitálás, illetve kisebb eső egy-két helyen kialakulhat. Mérsékelt marad a szél, a legmagasabb hőmérséklet 3, 8 fok között alakul. Vasárnap folytatódik az eseménytelen, frontmentes időszak. Az ízületi panaszok egész nap fennállhatnak, emellett gyakoriak lehetnek az alvásproblémák és a fejfájásos tünetek. A fényhiány lehangoltságot, ingerültséget okozhat. Fennáll a megfázás veszélye. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: