Ezt jelzi, ha nem tudunk vizelni

Ha nem tudunk vizelni, az akkor is nagyon kényelmetlen, ha közben úgy érezzük, hogy kell, és akkor is, ha nem érezzük az ingert, de úgy gondoljuk, hogy már éppen itt lenne az ideje. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy ilyenkor milyen okok lehetnek a háttérben.

Hogy miért nem jön a vizelési inger, annak részleteit a Men's Health cikke gyűjtötte össze. Ha már régen ittunk, és a hólyagunk viszonylag üres, akkor nagyon egyszerű a dolog: igyunk néhány pohár vizet, és máris minden meg van oldva. Ugyanakkor Dr. Jed Kaminetsky, a NYU Langone Health urológusa szerint néha nem ez áll a háttérben, hanem például a prosztata gyulladása vagy megnagyobbodása. Mivel a prosztata a húgyhólyag alatt helyezkedik el, a megnagyobbodása és gyulladása is okozhat vizeletürítési nehézségeket - ezek az idősebb férfiak körében elég gyakoriak. A háttérben állhat még valamilyen nemi betegség is, a chlamydia, a gonorrhea vagy éppen a genitálisherpeszis okozhat prosztatamegnagyobbodást.

A vizeletünk színe erről árulkodik Biztosan sokan tapasztalták már, hogy vizeletük nem mindig ugyanolyan színű. A változásokból sok következtetést levonhatunk a szervezetünk állapotával kapcsolatban.

Sérülés vagy fertőzés is állhat a panaszok mögött

A medencét ért trauma (például egy ütés vagy rúgás) hatására megsérülhet a húgycső, esetleg elzáródás alakulhat ki benne, ami miatt szintén vizelési nehézségek léphetnek fel. Bizonyos kábítószerek, mint a ketamin, a kokain, vagy éppen egyes receptre felírt gyógyszerek is hatással lehetnek a vizeletürítésre. Egy, a BMJ Case Reports című szaklapban megjelent tanulmány szerint a rendszeres ketaminfogyasztás akár visszafordíthatatlan károsodást is okozhat a húgyúti rendszerben.

Több dolog is állhat amögött, ha nem tudunk vizelni. Fotó: Getty Images
Több dolog is állhat amögött, ha nem tudunk vizelni. Fotó: Getty Images

A húgyúti fertőzésektől a vesekőig sok minden okozhat elzáródást a húgyutakban, aminek hatására a vizeletürítés nehézzé, vagy akár lehetetlenné is válhat. Ha jelentősebb mennyiségű folyadékfogyasztás után erős vizelési ingert érzünk, de mégsem vagyunk képesek üríteni, akkor minél hamarabb forduljunk orvoshoz.

Mit tehetünk?

A vizeletürítés beindításában segíthet, ha sok folyadékot iszunk - ezt mindenképpen tegyünk meg, ha a vizeletünk nagyon sötét, vagy egyáltalán nem tudunk vizelni, valamint szédülünk és hányingerünk van. A meleg ülőfürdő is segíthet, amennyiben nem a folyadékhiány, illetve a dehidratáció áll a háttérben. A meleg ülőfürdő segít ellazítani a medencefenék izmait. Ezt olyankor érdemes megpróbálni, amikor magát a vizelési ingert határozottan érezzük, viszont valamiért mégsem tudunk üríteni. Ha 36 óra eltelik úgy, hogy nem vizeltünk, akkor mindenképpen forduljunk orvoshoz.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: