Ezért lehet szagos a vizelet

Egyszerű, könnyen orvosolható oka is lehet, de előfordulhat, hogy betegség áll a háttérben.

Ki ne tapasztalta volna már, hogy megváltozott a vizeletének szaga – erőteljesebb, esetleg szúrós, gyümölcsösebb vagy élesztőszagú lett? A legtöbben ilyenkor arra gondolunk, hogy valószínűleg nem ittunk elég folyadékot, több kávét fogyasztottunk, új gyógyszert vagy étrend-kiegészítőt kezdtünk el szedni, vagy a megszokottnál erőteljesebb illatú, esetleg sósabb ételeket ettünk – mert ezek valóban hatással lehetnek a vizeletünk szagára. De nem csak ezek állhatnak a háttérben – a Women's Health több lehetséges okot is felsorol.

Fertőzések, terhesség

A vizelet szagára hatással lehetnek bizonyos szexuális úton terjedő betegségek, mint például a chlamydia vagy a trichomoniázis, de akár a túlzásba vitt intim tisztálkodás is befolyásolhatja. Ez utóbbi egyébként sem ajánlott, mert felboríthatja a hüvelyflóra kényes egyensúlyát, ami szintén kedvez a fertőzések kialakulásának.

A vizelet szaga több dolog miatt is megváltozhat, például betegség is előidézheti.
A vizelet szaga több dolog miatt is megváltozhat, például betegség is előidézheti. Fotó: Getty Images

Akár gombás fertőzések is könnyebben kialakulhatnak, amelyekhez élesztőszag is társulhat. Bár a gombák a hüvelyben szaporodnak el, a nőknél a húgycső ehhez nagyon közel helyezkedik el, ezért is tudja átvenni a vizelet az élesztőszagot. Ezen kívül terhesség vagy ovuláció, pontosabban az ilyenkor "akcióba lépő" ösztrogén és progeszteron is hatással lehet a vizelet illatára.

Persze vannak olyan esetek is, amikor más betegség áll a háttérben, mint például húgyúti fertőzés vagy vesekő, de akár prediabétesz vagy diabétesz is okozhatja a változást. Akinek gyakrabban kell vécére mennie, és enyhén gyümölcsillatú a vizelete, annál meglehet, hogy 2-es típusú cukorbetegség alakult ki. De nemcsak ilyenkor ajánlott mielőbb felhívni a kezelőorvosunkat, hanem akkor is, ha már diagnosztizált és kezelés alatt álló cukorbetegség esetén érezzük ezt a gyümölcsös aromát a mosdóban – ez ugyanis arra utal, hogy egészségügyi problémánkat nem kezelik megfelelően.

Egy ritka betegség

És végül érdemes még szót ejteni egy nagyon ritka genetikai rendellenességről, a trimethylauminuriáról is. A betegekben az a közös, hogy kellemetlen halszagot árasztanak, méghozzá azért, mert az ebben szenvedők szervezete egy enzimdefektus miatt nem képes lebontani vagy átalakítani a trimethylamine (TMA) nevű anyagot. A világon csak néhány száz emberről tudnak, aki ebben a ritka rendellenességben szenved, többségük nő. Náluk is serdülőkorban, menstruáció idején és változókorban erősödik fel leginkább a halszag, ami a vizeletükre is jellemző.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Emlékeztető oltások (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +5 °C
Minimum: -4, +2 °C

Párás, borongós időre kell számítani. Az északkeleti tájakat kivéve többfelé lehet eső, nyugaton havas eső, hó is. Mérsékelt szél mellett 1, 5 fokig melegszik a levegő. Pénteken kettősfronti hatás érvényesül, erősebb panaszok délen, délnyugaton és nyugaton lehetnek. Ismét gyakorivá válhat a fejfájás, emellett a keringési és vérnyomáspanaszok is megszaporodhatnak. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet, sok tünet jelentkezhet. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség magas, kissé csökken. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: