Drága betegség az asztma

A világon közel 235 millió asztmás beteg él, hazánkban 300 ezerre tehető a számuk. Közülük 5-10 százalék súlyos asztmában szenved. Az európai országokban évente közel 10 milliárd eurót költenek a súlyos asztmások ellátására. Idén az Asztma Világnapja május 2-ára esik.

A betegség előfordulási gyakorisága folyamatosan növekszik a fejlett országokban, és az egy páciensre jutó, asztmához kötődő költségek is emelkedő tendenciát mutatnak. Az asztmás páciensek betegségkontrolljának elérése nagyon fontos, nem csupán a beteg egészsége és életminősége, de a kórkép okozta nemzetgazdasági költségek szempontjából is. Azasztmaáltal generált társadalmi és gazdasági teher hatalmas. Éves szinten a betegek ellátási összköltsége Európában 19,3 milliárd euró, amelynek több mint a fele a súlyos asztmás betegekhez kötődik.

asztma
A súlyos asztma hatalmas teher a betegnek és az ellátást finanszírozó társadalomnak is 

A betegség osztályzásának alapja a kontroll foka. Azaz, hogy gyógyszeres terápia mellett milyen súlyosak a tünetek, illetve az adott beteg esetében mekkora például az asztmaroham jelentkezésének vagy a kórházi ellátás szükségességének rizikója. Az asztma tüneti kontrolljának három szintje különböztethető meg: a kontrollált, a részlegesen kontrollált, valamint a nem kontrollált betegség. Általánosságban elmondható, hogy a tartósan kontrollált állapot az asztmarohamok (exacerbációk) számának és az asztma jövőbeli rizikójának csökkenését eredményezi.


A közvetlen egészségügyi (gyógyszerelés, kórházi vagy sürgősségi ellátás stb.) és a közvetett, nem egészségügyi (korai halálozás, munkahelytől távol töltött napok stb.) kiadások egyértelmű összefüggést mutatnak az asztma súlyosságával és az asztmakontroll fokával. A nem kontrollált állapot tehát jelentős költségnövelő tényező, és egy hazai felmérés alapján betegeink negyede ide sorolható. A nem kontrollált betegcsoportra fordított direkt és indirekt költségek két-háromszorosát tehetik ki a kontrollált betegcsoporténak. A nem kontrollált asztma jelentősen több sürgősségi és kórházi felvételt, orvosi vizitet igényel, mint a részlegesen kontrollált vagy kontrollált betegség. A kontrollált asztmások kihagyott munkanapjainak száma is alacsonyabb.

A betegségekkel összefüggő kiadások két csoportra oszthatóak. A direkt költségek az asztmás páciens gondozásával kapcsolatos kiadások (a gyógyszerek, az ügyeleti, sürgősségi osztályos és kórházi ellátás költségei a szükséges humánerőforrás és eszközök biztosításával együtt), míg az indirekt költségek a munkával kapcsolatos veszteségekből adódnak: ilyen a kimaradó vagy csökkent produktivitás melletti munkanap, de költségeket generál az időszakos és tartós rokkantság, illetve a korai mortalitás is.

Jelenleg az orvostudomány csupán tüneti kezelést ismer az asztmára, a betegséggel járó kellemetlen panaszok enyhítésére azonban már számos gyógyszer áll rendelkezésünkre. Részletek!

Mindez a számok nyelvén a következőket jelenti. A jelenlegi terápiák mellett is rosszul lévő betegek esetében közel 40 százalékkal magasabb az éves költség, mint a kontrollált betegeknél és a kontroll csökkenésével nemcsak a direkt, hanem az indirekt költségek aránya is nő. Az asztma súlyossága szempontjából nézve, súlyos asztmában a havonta kihagyott munkanapok száma 3,67, a csökkent produktivitású napok száma pedig 9,85 nap az európai betegpopulációban. Nem kérdés tehát, hogy az asztmás páciensek, ezen belül is a súlyos asztmás betegek betegségkontrolljának elérése mind orvosilag, mind pedig társadalmi-gazdasági szempontból nagyon fontos.

Az asztma és a súlyos asztma hátterében többféle ok állhat. A betegek egy jól körülhatárolt csoportjában bizonyos sejtek gyulladásos állapota a betegség fő tényezője. Ezt jelenleg szteroidos kezeléssel próbálják féken tartani, de számukra komoly segítséget jelenthetnek majd az új biológiai terápiák is.

Forrás: GlaxoSmithKline

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+4, +9 °C
Minimum:
+1, +6 °C

Hazánkban hétfon délelőtt általában borult időre kell készülni, gyenge eső is előfordulhat néhol.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag