Bőrdaganat: mit vehet észre egy laikus?

A melanoma kialakulásáért nem csupán a napfény a felelős, de az arra hajlamosaknál az UV-sugárzás elősegíti a bőrdaganat fejlődését. Egy speciális, összehasonlító elemzésen alapuló szűrővizsgálat segítségével már korai stádiumban felismerhetővé válnak az elváltozások.

Melanomának a bőr festéktermelő sejtjeiből, a melanocitákból kiinduló rákot nevezzük. Kialakulásáért a közhiedelemmel ellentétben nem a nap káros UV-sugarai tehetőek elsődlegesen felelőssé, bár a fejlődését elősegíti, hogyha a bőrfelület tartósan napfénynek van kitéve. A melanoma elsősorban genetikailag meghatározott betegség, amit a napégés csak provokálhat. Akinek magas a rizikója (sok és szabálytalan anyajegy, családi vagy személyes kórtörténet), annak a melanoma bármikor és bárhol kialakulhat, olyan helyeken is, amely viszonylag keveset érintkezik napfénnyel (például a talpon, vagy a nemi szervek környékén). Jelenleg az egyetlen jó terápiás lehetőség a műtéti eltávolítás, ami 100 százalékos gyógyulást jelent - ehhez azonban korai stádiumban kell "nyakon csípni" a betegséget.

A melanoma előfordulása az utóbbi évtizedben ugrásszerűen megnőtt. Elsősorban a felnőtt lakosságot érintő megbetegedés nagyon ritka serdülőkor előtt. A statisztikai adatok szerint leggyakrabban a 40 és 50 év közötti életkorban jelentkezik. Az alábbi cikkünkben mindent megtudhat a betegségről!

Személyre szabott bőrtérkép

A melanoma szabad szemmel korai stádiumban nehezen felismerhető, az anyajegy elváltozásai ugyanis nem olyan látványosak. Ráadásul az esetek felében nem már meglévő anyajegy , hanem újonnan kialakuló elváltozás okozza, így fontos a testfelület rendszeres monitorozása. A közelmúltban kidolgozott, összehasonlító elemzésen alapuló szűrés egyik nagy előnye, hogy dokumentálja a páciens testén végbemenő változásokat, így évek múlva is visszakövethető, hogy a bőrön milyen folyamatok zajlottak le.

Ahhoz, hogy a melanomát korai stádiumban azonosíthassák, fontos a rendszeres szűrővizsgálat
Ahhoz, hogy a melanomát korai stádiumban azonosíthassák, fontos a rendszeres szűrővizsgálat

"A szűrővizsgálat során előre meghatározott sorrendben megvizsgáljuk a bőrfelszínt, majd fotósorozatot készítünk, amit bőrtérképnek hívunk és amely a nevéhez hűen egy személyre szabott térképet ad a páciensről. Erre a későbbi kontrollvizsgálatok során lesz szükség, amikor munkatársaink összehasonlító elemzéseket végeznek, így könnyen felfedezhetik az új anyajegyeket és bőrelváltozásokat . A fotósorozat során közeli felvétel készül magukról az anyajegyekről, egy speciális nagyító segítségével" - mondta el a HáziPatika.com kérdésére Dr. Ujfaludi Adrienn bőrgyógyász, a szűrést végző Melanomamobil orvosszakmai igazgatója. A képeket évekig tárolják, így össze tudják hasonlítani a későbbi felvételekkel. "Ha az anyajegyek szerkezete vagy mérete kórosan megváltozik, azt már így korai stádiumban fel tudjuk ismerni" - mondta el a bőrgyógyász. Hozzátette: az új módszer eredményességét igazolja, hogy az általuk diagnosztizált melanoma több mint harmadát korábban nem vette észre sem a páciens, sem a vizsgáló orvos.

Mit vehet észre egy laikus?

Ami a laikus számára is figyelemfelkeltő lehet, az az anyajegyek méretének a növekedése, színének megváltozása (sötétebbé válik az anyajegy, vagy világosabb részek is megjelennek rajta), illetve intő jel, hogyha viszketni , vagy vérezni kezd. Alapvetően veszélyesebbek és nagyobb figyelmet érdemelnek a sötétebb színű anyajegyek, illetve azok, amelyek nem teljesen egyszínűek. Ha ilyen anyajegyet találunk magunkon, vagy anyajegyünk változását észleljük, azt mindenképp érdemes megmutatni egy bőrgyógyásznak - magyarázta Dr. Ujfaludi Adrienn.

A melanoma kialakulása általában éveket vesz igénybe, de ahhoz, hogy korai stádiumban azonosíthassák, fontos a rendszeres, évenkénti szűrővizsgálat. Korai, in situ állapotban a bőr legfelső rétegét még nem törik át a daganatsejtek, így egy sebészi kimetszéssel az áttétképződés is megelőzhető - mondta a bőrgyógyász.

)
Emlékeztető oltások (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +5 °C
Minimum: -4, +2 °C

Párás, borongós időre kell számítani. Az északkeleti tájakat kivéve többfelé lehet eső, nyugaton havas eső, hó is. Mérsékelt szél mellett 1, 5 fokig melegszik a levegő. Pénteken kettősfronti hatás érvényesül, erősebb panaszok délen, délnyugaton és nyugaton lehetnek. Ismét gyakorivá válhat a fejfájás, emellett a keringési és vérnyomáspanaszok is megszaporodhatnak. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet, sok tünet jelentkezhet. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség magas, kissé csökken. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: