A vizelet mégsem steril

A közhiedelemmel ellentétben az egészséges nők húgyhólyagja is tartalmaz baktériumokat, ami azt jelenti, hogy a vizeletük nem steril - állítják amerikai kutatók, akik arra is rámutattak, hogy a hiperaktív hólyag másfajta baktériumokat rejt, így új kezelési lehetőségek előtt nyílt meg az út.

Habár régóta él a feltételezés a köztudatban, miszerint az emberi vizelet steril, egy friss kutatás szerint ez tévedés. "Az orvosképzés során is azt tanítják, hogy a vizelet kórokozómentes" - magyarázta Dr. Linda Brubaker, a chicagói Loyola Egyetem Stritch Orvosi Iskolájának munkatársa. "A mostani eredmények cáfolják ezt a véleményt, tehát új utak nyílhatnak meg a hólyagproblémák kezelésében" - tette hozzá a szakértő.

Mit jelent a hiperaktív hólyag? Cikkeinkből megtudhatja! "A hiperaktív hólyag szindrómában szenvedő nők húgyhólyagjában talált bizonyos baktériumok jelenléte hozzájárulhat a panaszokhoz. További kutatás szükséges, hogy meg lehessen állapítani: a flóra eltérése klinikai értelemben lényeges-e a betegség szempontjából" - hívta fel a figyelmet Evann Hilt, az intézmény másodéves mesterszakos hallgatója, aki részt vett a vizsgálatban.

Becslések szerint a nők 15 százaléka szenved hiperaktív hólyag szindrómában, és 40-50 százalékuk nem reagál a hagyományos kezelési módokra. A válaszhiány egyik oka lehet az említett baktériumok jelenléte.

Bizonyos baktériumok hiperaktív hólyaghoz vezethetnek

"Ha meg tudjuk határozni, hogy bizonyos baktériumok hiperaktív hólyaghoz vezethetnek, azonosíthatjuk a kockázattal élőket, illetve javíthatjuk a kezelés hatékonyságát" - összegezte Dr. Alan Wolfe mikrobiológus és immunológus professzor.

A következtetések levonásához 90 nő vizeletmintáját vették górcső alá a kutatók. A résztvevők között volt olyan, aki hiperaktív hólyag szindrómában szenvedett, illetve olyan is, aki nem.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: