A vércsoportunk ilyen betegségekre hajlamosíthat

Adott vércsoportú emberek körében gyakoribbak bizonyos betegségek.

Összefüggést fedezett fel a vércsoportok, illetve bizonyos betegségek kialakulása között az eLife folyóiratban nemrég publikált kutatás. A WebMD oldalán is ismertetett tanulmányban vércsoportok szerint vizsgálták meg számos betegség előfordulását, és több olyat is találtak, amelyek nagyobb arányban köthetőek egy-egy vértípushoz.

Ezért különböznek a vércsoportok A vérátömlesztés rengeteg ember életét menti meg napjainkban, nem volt azonban mindig így. Hosszú és rögös út vezetett odáig, amíg az emberiség felfedezte a vércsoportok meglétét, eközben pedig számos szenvedést és emberéletet követeltek e tudás megszerzésének érdekében elvégzett kísérletek. Kattintson a részletekért!

Több betegség előfordulása is gyakoribb bizonyos vércsoportúaknál

Egy átfogó, svéd tanulmányban több mint ötmillió ember egészségügyi adatait elemezték és 49 olyan betegséget is találtak, amely jobban köthető valamelyik vércsoporthoz. Az eredmények azt mutatták, hogy az A vércsoporttal rendelkező embereknél nagyobb valószínűséggel alakulnak ki vérrögök. A 0-s vércsoportúakat nagyobb arányban érintették valamilyen vérzési rendellenességek, ugyanezen vércsoportú nők körében pedig gyakoribb a terhesség alatti magas vérnyomás. Bizonyos betegségekkel szemben viszont nagyobb védettséget is élvezhetnek a vércsoportok: ritkábban alakul ki például vesekő a B-s vércsoportú emberek szervezetében.

A vércsoportokhoz köthetőek bizonyos betegségek is. Fotó: Getty Images
A vércsoportokhoz köthetőek bizonyos betegségek is. Fotó: Getty Images

A vércsoportok és bizonyos betegségek lehetséges kapcsolatára már több korábbi tanulmány is felhívta a figyelmet, a kutatók szerint azonban további vizsgálatok is szükségesek annak érdekében, hogy megérthessék, milyen kapcsolat van a kettő között. Hogyha ezt megértik, úgy a szűrővizsgálatok során is figyelembe vehetik például a páciensek vércsoportját a későbbiekben.

A járvány ideje alatt több kutatás vizsgálta azt is, hogy a vércsoport befolyásolja-e a koronavírus okozta COVID-19 kialakulását és súlyosságát. Habár korábbi eredmények azt sugallták, hogy érzékenyebben reagálhatnak a koronavírus-fertőzésre az A vagy AB vércsoportba tartozó emberek, egy nemrég publikált tanulmány szerint a vércsoportunk semmilyen módon nem befolyásolja a fertőzés kimenetelét.

)
Emlékeztető oltások (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +4, +10 °C
Minimum: +1, +7 °C

Borult lesz az ég, szórványosan fordul elő gyenge eső. Mérsékelt lesz a délkeleti szél, délután 3, 9 fokot mérhetünk. Hétfőn még mindig kettősfronti hatást tapasztalhatunk, de napközben átmenetileg gyengül ennek mértéke. Ennek ellenére a fejfájás és a vérnyomás-ingadozás is tartós lehet, a szívbetegek állapota is romolhat. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: