A prosztatakő okai

A prosztatakő gyakran jár együtt prosztatagyulladással is - milyen tünetekkel járnak együtt ezek a betegségek, és hogyan kezelhetőek?

A prosztata a húgyvezetéket körbeölelő, a húgyhólyag alatt elhelyezkedő szerv. Kamaszkorban kezd növekedni gesztenye nagyságúvá, mérete ezt követően nagyjából 45 éves korig változatlan. Férfiak körében a húgy-ivarrendszeri problémák egyik elsődleges forrása a prosztata valamilyen megbetegedése. Leggyakrabban gyulladás vagy jóindulatú megnagyobbodás okoz problémát, ám súlyosabb esetben daganat is kialakulhat. Kevésbé ismert továbbá, hogy a vese és az epe mellett a prosztatában is kialakulhat kövesedés - hogyan ismerhetjük fel a prosztatakő tüneteit, és milyen kezelési módok léteznek?

A férfiak húgy-ivarrendszeri problémái között vezető helyet foglalnak el a prosztata (dülmirigy) betegségei. A leggyakrabban előforduló betegségek: prosztatagyulladás, a prosztata jóindulatú megnagyobbodása és a rák. Ezekről bővebben az alábbi cikkünkben olvashat!

A prosztatakő kialakulása

A prosztatakő olyankor keletkezik, amikor a prosztatában lévő, pangó mirigyváladékban kalciumalapú keményítőtestek csapódnak ki. Ez a folyamat már fiatalon, a húszas években elkezdődhet, a prosztatakövek kialakulása azonban éveket vehet igénybe. A kövesedés gyakran együtt jár a prosztata gyulladásos megbetegedésével is, bizonyos esetben az egyik következik a másikból, máskor pedig éppen fordítva.

A pontos diagnózis felállításához urológushoz kell fordulni
A pontos diagnózis felállításához urológushoz kell fordulni

A kövesedés a prosztata más megbetegedéseihez hasonló tünetekkel jelentkezik: gyakori vizelési inger tapasztalható, a vizeletsugár mértéke azonban gyengülhet a megszokottól. Vizelést követően utócsepegés is megfigyelhető. Emellett csípő, égető érzést is tapasztalhat a beteg a pénisz környékén, amely kisugározhat a végbél területére is.

Önmagában a prosztatakő kezelést nem igényel, elsősorban a vele járó gyulladás okozta panaszokat szükséges enyhíteni. Mivel a prosztata számos megbetegedése ugyanazokkal a tünetekkel jelentkezhet, fontos, hogy szakemberhez forduljunk, aki a jelek alapján felállíthatja a pontos diagnózist. A prosztatarák az urológiai vizsgálat során már tapintással is egyértelműen azonosítható, ezért igen fontos, hogy a 45. életévüket betöltött férfiak rendszeresen, legalább háromévenként megjelenjenek prosztataszűrésen.

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14, +19 °C
Minimum: +1, +7 °C

Változóan, többször erősen felhős lesz az ég, szórványosan eső, zápor is lehet. Élénk északnyugati, nyugati szél mellett 14, 19 fokig melegszik a levegő. Hétfőn kettősfront hat a szervezetre. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, emellett gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a rosszullétek. Többen alvászavarokkal küzdhetnek, napközben pedig az energiátlanság és az ingerlékenység lehet jellemző. A hőérzet és a komfortérzet is csökken kissé. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: