A pajzsmirigy göbös megbetegedése: ezeket fontos tudni

A pajzsmirigyzavarok egy csoportját a szerv göbös megbetegedései adják, amelyek jelen lehetnek önmagukban, de a mirigy hormontermelési zavarával is járhatnak. Milyen göbök léteznek, és vajon mikor van szükség aspirációs citológiára? Mutatjuk.

A pajzsmirigygöbök szilárd vagy folyadékkal teli csomók, amelyek jelen lehetnek egyedül, csoportosan vagy akár strúmával (pajzsmirigy-megnagyobbodással) együtt is. Méretüket tekintve igen változatos képet mutatnak: a kisebbeket legtöbbször hormontermelési zavar miatt végzett ultrahangos vizsgálat során fedezik fel, míg a nagyobbak méretükből és/vagy elhelyezkedésükből adódóan kellemetlen tüneteket (például nyaki szorító érzést, nyelési nehézséget, rekedt hangot) is okozhatnak. Bizonyos méret felett a csomók akár szabad kézzel ki is tapinthatók, láthatók - ismertette dr. Békési Gábor, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy-specialistája.

A pajzsmirigygöbök a szerv alul- és - túlműködésével is járhatnak, így göbök esetén mindenképpen ellenőrizni kell a szerv hormontermelését. Ez természetesen fordítva is igaz, vagyis elégtelen hormontermelés során ultrahanggal meg kell vizsgálni a pajzsmirigyet, göbök után kutatva.

pajzsmirigy, pajzsmirigy-betegség, pajzsmirigygöbök,
Bizonyos méret felett a csomók akár szabad kézzel is kitapinthatók. Fotó: Getty Images

Hideg és meleg göbök

A pajzsmirigygöböknek két típusuk van: léteznek hideg és meleg göbök. A kettő elkülönítése igen fontos, ugyanis a hideg göbök bizonyos esetekben rosszindulatú elváltozásra utalnak. Hogy kiderüljön, milyen göbbel is állunk szemben, izotópos vizsgálatra van szükség. A meleg göbök felveszik az izotópot, így piros színű képet adnak, míg a hideg göbök nem veszik fel, így azok világosak.

Az 1 centiméternél kisebb göböket általában elég nyomon követni, ám ha ennél nagyobbak, akkor aspirációs citológia indokolt, hogy meg lehessen tudni, jó- vagy rosszindulatú elváltozással van-e dolgunk, hiszen ennek ismerete rendkívül fontos a megfelelő terápia meghatározásához - hangsúlyozta a pajzsmirigy-specialista.

Fogyás, hízás vagy hajhullás esetén szinte azonnal hormonális problémákra gondolunk. Vannak azonban olyan panaszok is, amelyeknél nem is sejtjük, hogy akár pajzsmirigyzavar is állhat a háttérben.

Ezt kell tudni az aspirációs citológiáról

Az ultrahangvezérelt aspirációs citológia során egy vékony tű segítségével az orvos mintát vesz az adott területről, amelyet további vizsgálatokra küld. Maga a vizsgálat gyors, és csak minimális fájdalommal jár, ám a pontos diagnózis felállításához és a kezelés meghatározásához feltétlenül szükséges.

Amennyiben jóindulatú az elváltozás, a terápiát befolyásolja a göb mérete, illetve az is, hogy okoz-e panaszokat, társul-e hormontermelési zavarral. Ahogy már fentebb említettük, az 1 centiméternél kisebb göbök esetén elég lehet csupán a rendszeres ellenőrzés, de szükség lehet jódpótlásra vagy hormonterápiára is. Ám ha a göb nagyobb méretű, panaszokat okoz, esetleg rosszindulatú, úgy műtéti beavatkozás indokolt. Az aspirációs citológia eredménye fényében előfordulhat, hogy elég csupán a göböt eltávolítani, ám az is lehet, hogy a pajzsmirigy egy részét, esetleg az egészét ki kell műteni - ilyenkor a beteg élethosszig tartó pajzsmirigyhormon-pótlásra szorul.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +9 °C

Túlnyomóan napos idő várható fátyolfelhőkkel, az ország északkeleti harmadán gomolyfelhőkkel is. Csapadék nem lesz, és a szél is gyenge marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 27 fok között alakul, nyugaton lesz a melegebb, keleten a hűvösebb idő. Hidegfront érkezett, de jelentős időjárásváltozást nem hozott.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra