A másnaposság legjobb ellenszere

Előfordul néha, hogy az ember kirúg a hámból, és a kelleténél több alkoholt iszik. Nem árt tisztában lenni azzal, hogy ilyenkor milyen élettani folyamatok zajlanak le a szervezetben, és hogyan segítheti a folyadékpótlás, hogy gyorsabban túljussunk a másnaposságon.

A másnaposság a túlzott alkoholfogyasztás után fellépő, akkut tünetegyüttes, amelynek súlyossága több mindentől függ, az elfogyasztott alkohol típusától és mennyiségétől kezdve az egyéni tűrőképességen át a szervezet folyadék-ellátottsági szintjéig. Tipikus tünetei a fejfájás , hányinger, hányás, a felgyorsult szívverés, szédülés, levertség, ingerlékenység, szomjúság és a koncentrációs zavarok.

De miért okoz másnaposságot az alkohol?

Azért, mert az alkohol nem alapvető tápanyag, a belőle származó energiát nem tárolja a szervezet, hanem azonnal elkezdi lebontani a májban. Ráadásul a lebomlás közben felszabaduló vegyületek, amelyek főként az alkoholos italok ízét és aromáját adják, még csak fokozzák a rosszullétet okozó tüneteket.

A folyadékpótlás szerepe a másnaposság kúrálásában

Az alkoholos italok, különösen a tömények , felboríthatják a vízháztartást, mert vízhajtó hatásúak. Egy olyan hormon működését nyomják el, amelyik éppen a vizet segíti megőrizni a szervezetben. Persze ennek mértéke egyénenként változik, függ attól, hogy előzőleg valaki mennyire volt hidratált, illetve az egyéni tűrőképességtől is.

A másnaposság legjobb ellenszere
Mit tehetünk másnaposság ellen?

Az alkoholfogyasztás kellemetlen tünetei kevésbé lesznek súlyosak, ha már előzőleg figyelünk a megfelelő folyadékbevitelre, és utána is mielőbb visszapótoljuk az elveszített vizet, változatos formában, akár gyümölcslével, üdítőitallal is, amik a bennük lévő könnyen felszívódó szénhidrátokkal a vércukorszintet is gyorsabban stabilizálják. Fontos az is, hogy milyen alkoholt iszunk, a gyenge sörök például kevésbé vonnak el vizet a szervezetből, mint a borok, a likőrök vagy a tömények.

A rossz hír pedig az, hogy a mértéktelen alkoholfogyasztás utáni macskajaj orvoslására nincs bevált recept, csak úgy kerülhető el, ha az ember egyáltalán nem, vagy alkalmanként, felelősen és kontrollálva iszik alkoholt.

Mindenkivel előfordul, hogy időnként kirúg a hámból, hogy aztán másnap átkozza magát a kellemetlen macskajaj miatt. Milyen tanácsokat érdemes megfogadni egy átmulatott éjszaka után? Cikkünkből kiderül!

Tippek a másnaposság enyhítésére

  • Figyeljünk oda, hogy mennyi alkoholt iszunk, ha nem is tudjuk elkerülni, legalább ne vigyük túlzásba!
  • Ivászat előtt előre készítsük fel a szervezetünket, hogy jobban kivédhesse az alkohol káros hatását. "Alapozzunk" megfelelő, hangsúlyosan nem alkoholtartalmú italok és lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmazó ételek (például tészták) és fehérjékben gazdag fogások (pl. szárnyasok, tejtermékek) fogyasztásával. Magyarul, legalább ne éhgyomorra kezdjünk el mértéktelenül inni!
  • A folyadékvesztés ellensúlyozására váltogassuk az alkoholos italokat alkoholmentesekkel.
  • Legyünk tisztában vele, hogy hány egységnyi alkoholt döntünk magunkba, egy pohár bornak például meglepően magas az alkoholtartalma.
  • Soha ne igyunk szeszes italt azért, mert szomjasak vagyunk. Szomjoltásra kezdjünk egy pohár vízzel.
  • Az alkohol hatását kompenzálandó, igyunk meg néhány pohár vizet lefekvés előtt, és magunk mellé is készítsük oda éjszakára.
  • Természetesen mondani sem kell, hogy gyermekeknek pont a fentiek miatt ne adjunk alkoholt, és ne üljünk volán mögé sem, ha ittunk!
  • És emlékezzünk arra is, hogy minden átmulatott éjszaka után van egy másnap.

)
Vitamin ABC - D Vitamin (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14, +20 °C
Minimum: +3, +12 °C

A párás reggelt követően változóan vagy erősen felhős időre van kilátás, többfelé előfordulhatnak záporok. Mérsékelt marad a szél, 14, 20 fok közé melegszik a levegő. Csütörtökön kettősfronti hatás érvényesül. Tovább gyengül az immunrendszer, emellett kellemetlen fejfájás, migrén és alvászavar léphet fel. Sokan nagyon megterhelőnek érezhetik a helyzetet. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: