A jódhiány ennyi bajt okozhat

A jódhiányt nehéz diagnosztizálni, de ez nem jelenti, hogy nincsenek jelei, amelyekből gyanakodhatunk rá, hogy ezzel állunk szemben.

Jódhiány leggyakrabban terhes, illetve szoptató nőknél fordul elő, mivel esetükben a szervezet jódigénye megnő, illetve vegetáriánusoknál és vegánoknál, mivel a nyomelemet a tej, a tojás és a tengeri ételek tartalmazzák a konyhasón kívül nagyobb mennyiségben.

Kinek van szüksége jódpótlásra? A jód fontos nyomelem, apajzsmirigymegfelelő működéséhez elengedhetetlen. Azt sokan tudják, hogy mi magyarok nem fogyasztunk elég jódot. Azt már kevesebben, szükséges-e a pótlás, és ha igen, az miként történjen. Kattintson!

Golyva (megnagyobbodott pajzsmirigy)

Ha a szervezetbe bevitt jód mennyisége napi 100 mikrogramm alá esik, a szervezet többet kezd termelni a TSH nevű pajzsmirigyhormonból, amelynek hatására maga a mirigy megnagyobbodhat. Van, akinél a változás látványos, de olyan is, akinél csak pajzsmirigy-ultrahanggal mutatható ki.

Pajzsmirigy-alulműködés

Ha a jódbevitel 10-20 mikrogramm alá esik napi szinten, akkor a pajzsmirigy bizonyos hormonokból kevesebbet kezd termelni a szükségesnél. llyenkor olyan tüneteket tapasztalhatunk, mint a fáradtság, a hízás, a hajhullás, a székrekedés, a bőr kiszáradása, az arc felpuffadása, izomgyengeség, depresszió és memóriazavarok.

A jódhiány pajzsmirigyzavarokat okozhat
A jódhiány pajzsmirigyzavarokat okozhat

Terhességi komplikációk, fogantatási nehézségek

A jódhiány egyeseknél terméketlenséghez, vetéléshez, koraszüléshez, halvaszüléshez, illetve magzati fejlődési rendellenességekhez is vezethet. Azoknál a csecsemőknél, akiknek az édesanyja a terhesség vagy a szoptatás alatt jódhiányos, szellemi visszamaradottság, alacsony IQ, lassú növekedés, beszéd-, illetve hallásproblémák alakulhatnak ki. A mérsékelt jódhiány pedig megnövelheti azADHDkialakulásának esélyét is.

A felnőtt szervezet jódigénye napi 150 mikrogramm, terhes nők esetében 220, szoptató anyukák esetében pedig 290 mikrogramm. A jódozott konyhasó fogyasztása mellett érdemes tengeri halakat, tejet, tejtermékeket és tojást is rendszeresen fogyasztani.

Forrás: prevention.com

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)