A vesebetegek nagyobb eséllyel lesznek rákosak?

A krónikus vesebetegséghez köthető, legsúlyosabb egészségügyi kockázatok közül a legtöbb szakértő a szív- és érrendszeri betegségeket emeli ki, pedig a rák rizikója is igen nagy a vesebajosok körében.

Az enyhe és a közepes súlyosságú krónikus vesebetegségben szenvedő betegek, valamint a vesetranszplantáción átesett páciensek körében fokozódik daganatos megbetegedés kockázata, egyes ráktípusoknál pedig a halálozási arány is magasabb a vesebajosok között – állapította meg egy új kutatás, amelynek eredményeiről a Health.com is beszámolt . A veseproblémákkal foglalkozó amerikai szaklapban megjelent tanulmány a vesebetegségek kevésbé ismert következményeire fókuszál.

vesebetegség, veserák, rák, rákos megbetegedés, daganatos megbetegedés
Nem csak a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát növeli a vesebaj. Fotó: Getty Images

15 százalékkal is nőhet a kockázat

Az már az új tanulmány megjelenése előtt is ismert volt, hogy a vesebetegek – a méreganyagok rosszabb kiszűrése miatt – valamivel nagyobb eséllyel lesznek rákosak, mint az egészséges emberek, a pontos megállapításokhoz azonban eddig kevés klinikai adat állt rendelkezésre. A kutatók a legutóbbi munkájuk során a kanadai Ontario lakosságának adatait vizsgálták meg.

Több mint ötmillió beteg egészségügyi eredményei alapján megállapították, hogy a vesebetegek 10-15 százalékánál idővel rák alakult ki, és a kockázat számottevően nagyobb volt az enyhe és közepes súlyosságú vesebetegségben szenvedők és a veseátültetésen átesett betegek körében, mint az egészséges veseműködéssel rendelkezők esetében. Nagymértékben nőtt továbbá a vesebetegek halálozási aránya a hólyag- és a veserák, valamint a myeloma multiplex – a plazmasejtek daganatos megbetegedése – esetén.

A kutatók szerint eredményeik arra utalnak, hogy az egészségügyi szakemberek a kelleténél kisebb figyelmet fordítottak eddig a rák kockázatának csökkentésére a vesebetegségek enyhébb formáival érintettek körében. „Mivel az enyhe vagy közepesen súlyos vesebetegségben szenvedő betegek gyakran más egészségügyi problémákkal – például diabétesszel, magas vérnyomással és egyéb szív- és érrendszeri betegségekkel – is küzdenek, háttérbe szorulhatnak az olyan rutinvizsgálatok, mint például a rákszűrések” – mutatott rá Abhijat Kitchlu, a Torontói Egyetem nefrológusa, aki egyben a tanulmány vezető szerzője is.

Hogyan csökkenthető a rizikó?

A vesebetegséggel összefüggő daganatos betegségek megelőzésének legjobb módja természetesen az, ha már a vesebaj kialakulását is megakadályozzuk. Ehhez elengedhetetlen például, hogy egészséges tartományban tartsuk a vérnyomásunkat és a vércukorszintünket. Fontos ügyelni továbbá a normál testsúly elérésére és megtartására is. Ha pedig már kialakult a vesebetegség, akkor fontos, hogy konzultáljunk orvosunkkal az esetleges kockázatokról, és a korábbinál nagyobb hangsúlyt helyezzünk a rendszeres kivizsgálásra, különösképpen a rákszűrésre.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +11, +20 °C

Közepesen felhős időre van kilátás, helyi zápor, zivatar kialakulhat. Élénk lesz az északi szél, 26, 31 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap kettősfront szerű panaszokat lehet tapasztalni, de markáns front továbbra sem érkezik. A keringési és vérnyomáspanaszok mellett a fejfájás lehet a leggyakoribb, de az ingerlékenység is a nyugtalanság is jellemző tünet lehet. A hőérzet és a komfortérzet is ingadozik! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)