A vesebetegek nagyobb eséllyel lesznek rákosak?

A krónikus vesebetegséghez köthető, legsúlyosabb egészségügyi kockázatok közül a legtöbb szakértő a szív- és érrendszeri betegségeket emeli ki, pedig a rák rizikója is igen nagy a vesebajosok körében.

Az enyhe és a közepes súlyosságú krónikus vesebetegségben szenvedő betegek, valamint a vesetranszplantáción átesett páciensek körében fokozódik daganatos megbetegedés kockázata, egyes ráktípusoknál pedig a halálozási arány is magasabb a vesebajosok között – állapította meg egy új kutatás, amelynek eredményeiről a Health.com is beszámolt . A veseproblémákkal foglalkozó amerikai szaklapban megjelent tanulmány a vesebetegségek kevésbé ismert következményeire fókuszál.

vesebetegség, veserák, rák, rákos megbetegedés, daganatos megbetegedés
Nem csak a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát növeli a vesebaj. Fotó: Getty Images

15 százalékkal is nőhet a kockázat

Az már az új tanulmány megjelenése előtt is ismert volt, hogy a vesebetegek – a méreganyagok rosszabb kiszűrése miatt – valamivel nagyobb eséllyel lesznek rákosak, mint az egészséges emberek, a pontos megállapításokhoz azonban eddig kevés klinikai adat állt rendelkezésre. A kutatók a legutóbbi munkájuk során a kanadai Ontario lakosságának adatait vizsgálták meg.

Több mint ötmillió beteg egészségügyi eredményei alapján megállapították, hogy a vesebetegek 10-15 százalékánál idővel rák alakult ki, és a kockázat számottevően nagyobb volt az enyhe és közepes súlyosságú vesebetegségben szenvedők és a veseátültetésen átesett betegek körében, mint az egészséges veseműködéssel rendelkezők esetében. Nagymértékben nőtt továbbá a vesebetegek halálozási aránya a hólyag- és a veserák, valamint a myeloma multiplex – a plazmasejtek daganatos megbetegedése – esetén.

A kutatók szerint eredményeik arra utalnak, hogy az egészségügyi szakemberek a kelleténél kisebb figyelmet fordítottak eddig a rák kockázatának csökkentésére a vesebetegségek enyhébb formáival érintettek körében. „Mivel az enyhe vagy közepesen súlyos vesebetegségben szenvedő betegek gyakran más egészségügyi problémákkal – például diabétesszel, magas vérnyomással és egyéb szív- és érrendszeri betegségekkel – is küzdenek, háttérbe szorulhatnak az olyan rutinvizsgálatok, mint például a rákszűrések” – mutatott rá Abhijat Kitchlu, a Torontói Egyetem nefrológusa, aki egyben a tanulmány vezető szerzője is.

Hogyan csökkenthető a rizikó?

A vesebetegséggel összefüggő daganatos betegségek megelőzésének legjobb módja természetesen az, ha már a vesebaj kialakulását is megakadályozzuk. Ehhez elengedhetetlen például, hogy egészséges tartományban tartsuk a vérnyomásunkat és a vércukorszintünket. Fontos ügyelni továbbá a normál testsúly elérésére és megtartására is. Ha pedig már kialakult a vesebetegség, akkor fontos, hogy konzultáljunk orvosunkkal az esetleges kockázatokról, és a korábbinál nagyobb hangsúlyt helyezzünk a rendszeres kivizsgálásra, különösképpen a rákszűrésre.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23 °C
Minimum: +9 °C

A kevés fátyol- és gomolyfelhő mellett sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Az északias szelet a Nyugat-Dunántúlon és a keleti harmadban időnként élénk széllökések kísérik, majd késő délután mérséklődik a légmozgás. A délutáni 21, 26 fokról késő estére 12 és 19 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásokra az előrejelzések szerint nem kell számítani, az allergiások tünetei viszont nem enyhülnek a következő napokban sem.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra