Vérátömlesztéssel gyógyítható az Alzheimer-kór?

Egy új elképzelés szerint, ha fiatal, életerős emberek vérplazmáját kapnák meg az idős, Alzheimer-kóros betegek, azzal vissza lehetne fordítani az agyban bekövetkezett károsodásokat.

A kísérletben harminc év alatti, egészséges fiatalok, illetve közepesen súlyos Alzheimer-kórban szenvedő önkéntesek vesznek részt.

Az idősebb, beteg emberek transzfúzióval történő megfiatalítása nem újkeletű elképzelés, már az 1950-es évektől próbálják megtalálni ennek a módját. Állatkísérletek során sikerült "újraéleszteni" öreg egerek máj-, illetve csontőssejtjeit, és a szív állapotának romlását is meg tudták állítani.

2012-ben dr. Amy Wagersat, a Harvard University kutatója felfedezte, hogy egy vérplazmában található protein, a GDF11 , a felelős a megfiatalító hatásért. Ennek a proteinnek a termelődése idővel lecsökken a szervezetben. Amikor egerekbe 30 napon keresztül GDF11-et injekcióztak, a szívük (mely a magas életkor miatt megnagyobbodott) mérete normálisra változott, az agyukban pedig nőtt a vérerek és az őssejtek száma, ez pedig javította az agyi funkciókat.

Az októberi kísérletsorozat vezetője, dr. Tony Wyss-Coray szerint a GDF11 lehet a kulcs az agy megfiatalításáért, és bizonyos betegségek gyógymódja is ebben a proteinben rejlik. "Az emberi vér jótékony hatással van minden szervre , amit eddig vizsgálunk. Azt reméljük, hogy szinte azonnali javulást látunk majd a kognitív funkciókban a vérátömlesztés után" - mondta. "Lehetséges, hogy az eredmények átmenetiek lesznek, de ez akkor is bizonyíték lesz arra, hogy az elmélet működik."

Dr. Wyss-Coray és csapata a transzfúzió után közvetlenül elvégez majd néhány tesztet, a következő sorozatot a transzfúzió után néhány nappal, és hónapokig figyelik majd a betegeket . A családtagjaikat, környezetüket is megkérik arra, hogy jelentsék, ha bármilyen pozitív változást tapasztalnak.

Francesco Loffredo, a Harvard University kutatója szerint nem szabad a vérátömlesztéstől remélni a gyógyulást, ez ugyanis nehézkes és hosszadalmas folyamat, ám a kísérlet eredményei, illetve további, a GDF11-re vonatkozó vizsgálatok hozzájárulhatnak egy hatékony Alzheimer-gyógyszer kifejlesztéséhez, sőt talán olyan betegségek kezeléséhez is használhatják majd, mint amilyen a rák.

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +10, +20 °C
Minimum: -2, +6 °C

Erősen felhős lesz az ég, a nap második felétől egyre többfelé lehet eső, zápor. Erős délnyugati szél mellett 10, 20 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön melegfronti hatás érvényesül. Az érzékenyek körében puffadás és egyéb emésztési panaszok jelentkezhetnek, emellett keringési problémák léphetnek fel. Az arra hajlamosak akár intenzív migrént is tapasztalhatnak. Gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: