Vérátömlesztéssel gyógyítható az Alzheimer-kór?

Egy új elképzelés szerint, ha fiatal, életerős emberek vérplazmáját kapnák meg az idős, Alzheimer-kóros betegek, azzal vissza lehetne fordítani az agyban bekövetkezett károsodásokat.

A kísérletben harminc év alatti, egészséges fiatalok, illetve közepesen súlyos Alzheimer-kórban szenvedő önkéntesek vesznek részt.

Az idősebb, beteg emberek transzfúzióval történő megfiatalítása nem újkeletű elképzelés, már az 1950-es évektől próbálják megtalálni ennek a módját. Állatkísérletek során sikerült "újraéleszteni" öreg egerek máj-, illetve csontőssejtjeit, és a szív állapotának romlását is meg tudták állítani.

2012-ben dr. Amy Wagersat, a Harvard University kutatója felfedezte, hogy egy vérplazmában található protein, a GDF11 , a felelős a megfiatalító hatásért. Ennek a proteinnek a termelődése idővel lecsökken a szervezetben. Amikor egerekbe 30 napon keresztül GDF11-et injekcióztak, a szívük (mely a magas életkor miatt megnagyobbodott) mérete normálisra változott, az agyukban pedig nőtt a vérerek és az őssejtek száma, ez pedig javította az agyi funkciókat.

Az októberi kísérletsorozat vezetője, dr. Tony Wyss-Coray szerint a GDF11 lehet a kulcs az agy megfiatalításáért, és bizonyos betegségek gyógymódja is ebben a proteinben rejlik. "Az emberi vér jótékony hatással van minden szervre , amit eddig vizsgálunk. Azt reméljük, hogy szinte azonnali javulást látunk majd a kognitív funkciókban a vérátömlesztés után" - mondta. "Lehetséges, hogy az eredmények átmenetiek lesznek, de ez akkor is bizonyíték lesz arra, hogy az elmélet működik."

Dr. Wyss-Coray és csapata a transzfúzió után közvetlenül elvégez majd néhány tesztet, a következő sorozatot a transzfúzió után néhány nappal, és hónapokig figyelik majd a betegeket . A családtagjaikat, környezetüket is megkérik arra, hogy jelentsék, ha bármilyen pozitív változást tapasztalnak.

Francesco Loffredo, a Harvard University kutatója szerint nem szabad a vérátömlesztéstől remélni a gyógyulást, ez ugyanis nehézkes és hosszadalmas folyamat, ám a kísérlet eredményei, illetve további, a GDF11-re vonatkozó vizsgálatok hozzájárulhatnak egy hatékony Alzheimer-gyógyszer kifejlesztéséhez, sőt talán olyan betegségek kezeléséhez is használhatják majd, mint amilyen a rák.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25 °C
Minimum: +14 °C

Délnyugat felől egyre nagyobb területen megvastagszik a felhőzet. Északkeleten, illetve a keleti határ mentén számíthatunk a legtöbb napsütésre. A vastagabb felhővel borított tájakon időszakos, gyenge eső várható, majd kora estétől dél, délnyugat felől már egyre több helyen valószínű eső, zápor, zivatar. A keleti, délkeleti szél megélénkül, zivatar környékén átmeneti szélerősödés tapasztalható. Késő estére többnyire 14 és 20 fok közé hűl le a levegő, de néhol hűvösebb is lehet. Fronthatásra hétfőn nem kell számítani, a levegő azonban néhány fokot melegszik majd, így az arra érzékenyeknél melegfrontra jellemző tünetek jelentkezhetnek.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra