Új megközelítéssel kezelnék az Alzheimer-kórt

Egy új megközelítéssel próbálják kezelni és esetleg oltással megelőzni az Alzheimer-kórt brit és német tudósok.

Alzheimer-kór 40 évesen? Tudósok az Alzheimer-kór nagyon ritka, agresszív formáját fedezték fel, amely negyvenéves kor környékén kezdődik.

Mind az antitestalapú kezelés, mind a fehérjealapú oltás csökkentette az Alzheimer-kór tüneteit állatkísérletekben - olvasható az EurekAlert tudományos hírportálon. A Leicesteri Egyetem, a Göttengeni Orvostudományi Egyetem és LiFeArc című orvostudományi kutatási alapítvány kutatói a Molecular Psychiatry című folyóiratban ismertették eredményeiket.

Az Alzheimer-típusú elbutulás igen gyakori betegség, világszerte körülbelül 18 millió embert érint.
Az Alzheimer-típusú elbutulás igen gyakori betegség, világszerte körülbelül 18 millió embert érint. Fotó: Getty Images

Más megközelítés mellett döntöttek

A kutatók - mind az antitestalapú kezelés, mind az oltóanyag esetében - az Alzheimer-kóros betegek agyában kialakuló plakkokban lévő béta-amiloid fehérje egy oldódó formájára összpontosítottak. "Klinikai kísérletekben az amiloid plakkokat az agyban felbontó egyetlen potenciális kezelés sem igazán sikeres az Alzheimer-kór tüneteinek csökkentésében. Ezért döntöttük egy más megközelítés mellett. Azonosítottunk egy antitestet egerekben, amely semlegesíti az oldódó béta-amiliod megcsonkított formáját, de nem kötődik a fehérje vagy a plakkok normális formáihoz" - idézte Thomas Bayert, a Göttengeni Orvostudományi Egyetem professzorát a Leicesteri Egyetem közleménye.

A kutatók ezt az antitestet átalakították oly módon, hogy az immunrendszer ne idegenként érzékelje, illetve elfogadja azt. Létrehozták a béta-amiloid egy szerkesztett formáját, "amelyről úgy véltük, felhasználható egy oltáshoz, hogy az immunrendszert TAP01_04 típusú antitestek előállítására ösztönözhessük" - mondta Mark Carr, a Leicesteri Egyetem professzora.

Mind az antitest, mind a vakcina segített

Amikor a kutatók tesztelték a szerkesztett béta-amiloid fehérjéket egerekben, azt találták, hogy az állatok termeltek TAP01 antitestet. A göttingeni kutatócsoport egyébként ezeket az antitesteket és a létrehozott béta-amiloid oltást két egérkísérletben vizsgálta. Végül arra jutottak, hogy mind az antitest, mind a vakcina segített helyreállítani az idegsejtfunkciót, növelni az agyban a glükózanyagcserét, helyreállítani az emlékezetvesztést és csökkenteni a béta-amiloid plakkokat.

"Bár a kutatás korai szakaszban van, ha ezeket az eredményeket meg tudjuk ismételni emberekkel folytatott klinikai kísérletekben, akkor nemcsak az Alzheimer-kór kezelésében segíthet a tünetek megjelenése után, de a betegség elleni oltásra is lenne lehetőség még azelőtt, hogy a tünetek megjelennének" - szögezte le Carr professzor.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: -2, +3 °C
Minimum: -10, -5 °C

Sok napsütés lesz, de csapadék nem valószínű. Többfelé élénk, északkeleten erős lökések kísérik az északias szelet, -2, 3 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden nem jön front, de a markáns hideg miatt nagyon gyakoriak lehetnek a keringési- és vérnyomáspanaszok, a fokozottan érzékenyek pedig görcsös fejfájást tapasztalhatnak. Az ízületi bántalmak tartósnak bizonyulnak, nagy a megfázásveszély is. A napsütés azonban javítja a hangulatot és a közérzetet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: