Öt tipp elbutulás ellen

Fél az időskori mentális hanyatlástól? - Most öt olyan tippet ismerhet meg, amelyek betartása közel 30 százalékkal csökkentheti a demencia kockázatát.

Az egészségünk megőrzésének igazán fontos része, hogy szellemileg is fittek maradjunk. Az életkor előrehaladtával, és az agysejtek pusztulásával azonban egyre nagyobb a demencia kialakulásának a valószínűsége.

Visszafordították! Most először sikerült kutatóknak annyira visszafordítani Alzheimer-kóros betegek memóriaromlását, hogy azok visszamehettek dolgozni. A nagy visszhangot kiváltó kutatás részleteiről itt olvashat! A demenciában szenvedő betegeknek a szellemei, mentális, kognitív és társas képességei fokozatosan hanyatlanak. A súlyosan demens betegek nem képesek ellátni saját magukat, állandó felügyeletre, segítségre és ápolásra szorulnak. A demencia kialakulásának kockázata azonban igen egyszerű módokon csökkenthető. Nemrégiben a The Telegraph közölt öt tippet, amelyeknek a betartásával akár harmadával csökkenthető a demencia kockázata.

1. Mozogjunk rendszeresen!

A mozgásszegény életmódnak sokféle következménye lehet: szív- és érrendszeri problémák , magas vérnyomás, magas koleszterinszint, elhízás. Ezek a problémák pedig bizonyítottan növelik a demencia kockázatát. Ha azonban odafigyelünk a megfelelő mennyiségű, rendszeres testmozgásra, a demencia kialakulásának esélye csökkenthető.

A szellemi hanyatlás megfelelő életmóddal elkerülhető

A szellemi hanyatlás megfelelő életmóddal elkerülhető

2. Kövessük a mediterrán étrendet!

A demencia elkerülésére a táplálkozási szokásaink is befolyással vannak. Az orvosok leginkább az úgynevezett mediterrán étrendet ajánlják, amely gazdag zöldségekben, gyümölcsökben, halban, különböző magvakban és gabonafélékben, ugyanakkor szegény a húsfélékben, baromfiakban és tejtermékekben. Ha azonban az étrendünk cukorban, koleszterinben és transz-zsírsavakban gazdag, akkor idősebb korunkra valószínűbb a mentális problémák kialakulása .

3. Ne dohányozzunk!

Statisztikailag szignifikánsan több dohányos embernél diagnosztizálnak Alzheimer-kórt, mint nem dohányzónál. A demencia kockázatának csökkentése érdekében tehát érdemes letenni a cigarettát.

4. Mértékkel fogyasszunk alkoholt!

Az alkoholnak mind védő, mind pedig romboló hatása is van az idegrendszerre - ez jórészt a bevitt mennyiségtől függ. A nagyobb mennyiségű, illetve rendszeres alkoholfogyasztás, az alkoholizmus az agysejtek tömeges pusztulásához vezet, így hozzájárul a demencia kialakulásához.

5. Előzzük meg vagy kezeltessük a cukorbetegséget, a magas vérnyomást és az elhízást!

A cukorbetegség, a magas vérnyomás, illetve az elhízás megnöveli a szív- és érrendszeri megbetegedések (a szívroham, a stroke) kialakulásának veszélyét. Mindegyik ilyen rizikófaktor egyben a demencia kialakulását is erősíti.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: