Megtalálták az Alzheimer-kór "ground zeróját"

Ahogy megöregszünk, veszítünk gondolkodóképességünkből, de korántsem mindegy, hogy mennyit. Az agy apró locus coeruleus területe erősen ki van téve a méreganyagoknak és a fertőzéseknek, pedig kulcsszerepe van a szellemi fittség fenntartásában.

A nagyvilág számára a szeptember 11-i merényletek után vált közismertté az amerikai katonai kifejezés: ground zero. A hadászatban az erősebb fegyverek (rakéták vagy bombák) célpontjait szokták megjelölni e két szóval. De ezt alkalmazzák arra a területre is (ahogy New Yorkban is), amit elpusztított például egy robbantásos merénylet és így nevezik a nukleáris robbanások helyszínét is. A kifejezést átvették az ingatlanfejlesztők is, és azt az epicentrumot jelölik vele, ahonnan az építkezések kiindulnak. De egyre általánosabban értik rajta a legalapvetőbb szintről való kiindulási pontot is.

A kifejezés most a Science Daily jóvoltából megjelent az agykutatásban is, mert a tudományos lap szerkesztői olyan alapvetőnek érezték az Alzheimer-kór kutatásában elért új eredményt. Arról van szó, hogy az agynak egy kritikus, de sérülékeny területéről, a locus coeruleusról kiderült, hogy azt érinti elsőként az Alzheimer-kór, s ezért fontosabb lehet a kognitív funkciók fenntartásához, mint korábban gondolták volna. Több okból is ez tehát a ground zero az Alzheimer-kór szempontjából.

Rövid, közérthető és hasznos videó készült arról, hogy mi történik az agyunkkal Alzheimer-kórban. Az ismeretterjesztő kisfilmet ajánljuk betegeknek, hozzátartozóknak, ápolóknak, és mindenkinek, akit érdekel a betegség lefolyása. Kattintson , nézze meg a filmet! A locus coeruleus egy kis része az agytörzsnek, amely noradrenalint (más néven norepinefrint), bocsát ki. Ez a neurotranszmitter felelős többek között a pulzusszám, a figyelem, az emlékezet és megismerés szabályozásáért. A neuronjai ágszerű axonokat (hosszú idegsejtnyúlványokat, tengelyfonalakat) növesztenek az agy nagy részén keresztül, és segítenek szabályozni a véredények aktivitását. A kiterjedt összeköttetések miatt érzékenyebbek a toxinokra és a fertőzésekre, mint a többi agyterület – mondta a kutatás vezető szerzője, Mara Mather, a University of Southern California gerontológia és pszichológia professzora.

Az öregedéssel egyidejűleg veszítünk gondolkodóképességünkből, de nem mindegy mennyire

Mather hozzátette, hogy a locus coeruleus az első agyterület, amelyben kimutatták a tau patológiát – a fehérjék lassan kiterjedő csomóit –, amelyek a későbbiekben az Alzheimer-kór árulkodó jeleivé válnak. Bár nem mindenki lesz Alzheimer-kóros, a boncolási eredmények azt mutatják, hogy a legtöbb embernél valamilyen kezdeti jelei tapasztalhatók a tau patológiának a locus coeruleusban korai felnőttkortól kezdve.

A locus coeruleusban felszabaduló noradrenalin valamilyen módon hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához. A patkányokon és egereken végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a noradrenalin segít megvédeni a neuronokat azoktól a behatásoktól (például a gyulladásoktól, a túlzott stimulációtól vagy különböző neurotranszmitterek hatásától), amelyek megölik a sejteket, és felgyorsítják az Alzheimer-kór kifejlődését.

A noradrenalin akkor szabadul fel, ha valaki valamilyen szellemi tevékenységet végez vagy mentális kihívással találkozik, például problémát kell megoldás a munkahelyén, be kell fejeznie egy szókirakó feladatot, esetleg el kell játszania egy nehéz zenedarabot.

„A tanulás és a gondolkodással teli karrier kognitív tartalékokat termel a késői életszakaszra, és effektív agyteljesítményt tesz lehetővé a patológikus változások dacára. A locus coeruleus noradrenalin rendszerének újdonságokkal és szellemi kihívásokkal való aktiválása hozzájárulhat a kognitív tartalékok létrehozásához” – fejtette ki Mara Mather.

Forrás: Science Daily

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +1, +6 °C
Minimum: -4, +2 °C

Keleten eleinte lehet napsütés, de közben egyre többfelé beborul az ég. Nyugat felől egyre többfelé várható kezdetben havas eső, hó, majd fokozatosan esőbe vált a csapadék. Az élénk, erős északnyugatira forduló szélben 1, 6 fokos délutáni hőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken melegfronti hatás érvényesül. Már reggel jellemző lehet a kialvatlanság, és napközben is gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság, emiatt rendkívül nagy lesz a balesetveszély. Fokozódik a migrénhajlam, vérnyomás-ingadozás és keringési panaszok is felléphetnek. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: