Máshogy kellene bánnunk az idősekkel

A 60 éves kor fölöttiek száma várhatóan meg fog duplázódni 2050-ig - derült az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közelmúltbeli jelentéséből. Ez pedig azt jelenti, hogy radikális változásnak kell végbe mennie a társadalomnak az öregedéshez, illetve az idősebbekhez való hozzáállásában.

„Manapság már a legszegényebb országok lakosai is tovább élnek. Ez azonban nem elegendő: biztosítanunk kell, hogy ezek az évek egészségben, méltóságban és értelmesen teljenek. Ha ezt sikerülne elérnünk, az nemcsak az idősebb embereknek lenne jó, hanem az egész társadalomnak is” – mondta el az idősekkel kapcsolatos jelentést ismertetve Dr. Margaret Chan, a WHO vezérigazgatója.

A jelentés rámutatott arra, hogy az, hogy több évet élünk átlagosan, nem jelenti azt, hogy több az egészségesen eltöltött idő is. Az átlagéletkor növekedése tehát azt jelenti, hogy több évet töltünk betegeskedéssel. Csupán a társadalom legkedvezményezettebb szegmenseiben élők mondhatják el magukról, hogy hosszabb és egészségesebb életet élnek. A szegényebb, hátrányosabb helyzetű rétegek, különösen a szegényebb országokban rossz egészségben töltik el hosszabb életüket.

A kutatók szerint idős korban a demencia korai előjele lehet az, ha valaki elveszíti az érdeklődését a hobbijai vagy más tevékenységek iránt. Kattintson a részletekért! A jelentés szerint vissza kell szorítani az idősekkel kapcsolatosan élő sztereotípiákat, amelyek szerint az idősek gyengék, törékenyek és ellátásra, gondozásra szorulnak. Manapság túl hangsúlyos szerephez jut az a nézet, hogy az idősek mekkora terhet jelentenek a társadalom számára. Arról azonban méltánytalanul kevés szó esik, hogy az idősek mi mindent tudnak hozzátenni a társadalom életéhez. A jelentés arra hívja fel a kormányok figyelmét, hogy biztosítsák az idősebb emberek számára is azt, hogy aktívan részt vehessenek a közösség életében.

Többet kellene foglalkoznunk az idősekkel

A jelentés olyan kutatásokra hivatkozik, amelyek bizonyítják, hogy az idősebb generációk hozzájárulnak a sokszínű társadalom működéséhez (családi és közösségi szinten), és hogy az idősek funkcionálásának fenntartása több előnnyel jár, mint amennyi tényleges ráfordítást igényel.

Éppen ezért a WHO szerint az országoknak kevesebbet kellene azzal törődniük, hogy visszaszorítsák az idősek ellátására, gondozására fordított összegeket, ehelyett viszont segíteniük kellene őket abban, ami ennek a generációnak fontos: hogy aktív és elismert részei lehessenek a társadalomnak. Különösen igaz ez az idősebb nőkre, akik sok esetben gyakorlatilag egyedül menedzselik egy egész család életét.

Radikális változásokra lenne tehát szükség az idősekhez való hozzáállással kapcsolatosan. Első sorban el kellene érni, hogy az idősebb generációk könnyebben vehessenek részt aktívan a közösségek életében. Szükséges lenne a közlekedés megkönnyítése, az idősek mobilitásának biztosítása, az idős kori tanulás támogatása, munkalehetőségek megteremtése, technológiai fejlesztések, amelyek megkönnyítik az idősek életét.

Ha pedig mindezek a feltételek javulnának, akkor az idősebb emberek nagy részét nem kellene ellátnia a társadalomnak, nem kellene gondozni őket, hanem saját maguk képesek lennének boldogulni. Az egészségügyi rendszert is át kellene alakítani az idősek igényei szerint: kevesebbet kéne költeni az akut problémák kezelésére, ha a hosszabb távon fennálló, krónikus állapotok előtérbe kerülnének.

Forrás: www.medicalnewstoday.com

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: