Gyógyszerek okozhatják az Alzheimer-kórt?

Idegesség elleni és alvásproblémákra szedett gyógyszerek hosszú távú használata Alzheimer-kórhoz vezethet - írja egy új, francia és kanadai kutatók által készített, a TheBMJ-ben publikált tanulmány.

A tanulmányban az olvasható, hogy idősebb kanadai férfiaknál a három hónapnál hosszabb benzodiazepin-használat 51 százalékkal emeli az Alzheimer-kór esélyét. Az előfordulási esély dózisfüggő, azaz minél több ideig szedett valaki ilyen szert huzamosabb ideig, annál nagyobb az esélye a betegség megjelenésének.
"A benzodiazepin alapú gyógyszerek hosszú távú indokolatlan használata közegészségügyi probléma lehet - írja a kutatás vezetője, Sophie Billioti de Gage.

A kór

A kórkép klinikai és patológiai jellemzőit elsőként 1906-ban Alois Alzheimer ismertette. A leírójáról elnevezett betegség a demenciák, azaz elbutulással járó tünetegyüttesek leggyakoribb (50-70 százalék) oka. Az Alzheimer-kór a központi idegrendszer jellegzetes klinikai és patológiai elváltozásaival, idegsejt-pusztulással járó betegsége. Általában 40 éves kor felett jelentkezik, pszichés és viselkedési tünetekkel járó, fokozatosan súlyosbodó mentális hanyatlás. Tudjon meg többet a betegségről!

A kutatásban 1800 Quebec környékén élő Alzheimer-páciens vett részt, mindegyikük 66 év feletti és mind szedtek benzodiazepint (a vizsgálat előtti 5-10 évben). Eredményeiket közel 7100 emberével vetették össze, aki ugyanott éltek, egy korcsoportban voltak, de nem szedtek ilyen gyógyszereket és egészségesek voltak.

A kutatók többféleképpen is megközelítették a problémát: a benzodiazepine rövidtávú hatásai jól dokumentáltak, a hosszútávúak nem, így vizsgálat alá vetették a GABA neurotranszmittert, amelyről azt gondolták, hogy a kognitív problémák kialakulásának esetleges részese lehet vagy megvizsgálták az Alzheimerben elhunyt páciensek agyának benzodiazepine-receptorainak számát (ezek számában csökkenés jelentkezett). Mindentől függetlenül ok-okozati összefüggést még nem sikerült kimutatniuk, legjobb tanácsuk pedig az, hogy ilyen szereket három hónapnál hosszabb ideig senki se szedjen.Dr. Eric Karran, az Alzheimer's Research UK igazgatója a tanulmányról azt nyilatkozta, hogy a vizsgálatok kimutatják a kapcsolatot a benzodiazepinek és az Alzheimer-kór között, de az emögött meghúzódó ok-okozati összefüggés nem ismeretes. Szerinte a tanulmányban megbúvó egyik probléma annyi, hogy a benzodiazepint idegességre és alvászavarokra adják, mindkét jelenség korai indikátora az Alzheimer-kórnak.

Prof. Guy Goodwin, a European College of Neuropsychopharmacology elnöke is azt állítja: előfordulhat, hogy a gyógyszerek okozzák a kórt, de valószínűbb szerinte, hogy a gyógyszereket olyanoknak írják fel, akik már betegek.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+5, +15 °C
Minimum:
-2, +4 °C

Hazánkban kedden délelőtt a ködfoltok fokozatosan megszűnnek, de északkeleten helyenként tartósan is megmaradhatnak, illetve rétegfelhőzet is képződhet belőlük.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag

Influenzahíradó

február 04. - február 10.
Influenzás tünetekkel
orvoshoz fordulók száma:
67 900
  • 0-14 évesek
  • 15-34 évesek
  • 35-59 évesek
  • 60 év felettiek