Demencia: veszélyben az idősebb nők

A cukorbetegségben szenvedő, mellette magas ösztrogénszinttel bíró, idősebb nőknél gyakoribb a demencia, annak is leggyakoribb formája, az Alzheimer-kór - állítja egy új tanulmány.

A most megjelent kutatás francia szerzői, dr. Pierre-Yves Scarabin vezetésével, 675, 65 év feletti nő ösztrogénszintjét mérték meg. 132 hölgynél már diagnosztizálták a demenciát, a többiek viszont egészségesek voltak. Emellett egyéb rizikófaktorokat is megvizsgáltak náluk, például hogy szenvednek-e cukorbetegségben .

Magas ösztrogénszint - gyakoribb demencia (Fotó: Europress)

Úgy találták, hogy a magas ösztrogénszintű nőknél kétszeres volt a demencia kockázata, azokkal összehasonlítva, akiknél ennek a hormonnak a szintje inkább alacsony volt. Még elrettentőbb, hogy azoknál, akiknél a magas ösztrogénszint és a cukorbetegség egyaránt jelen volt, már 14-szer nagyobb volt a kockázat.

Dr. Scarabin szerint a kockázat meglepő nagysága miatt mindenképpen további kutatásokra van szükség a demencia és a cukorbetegség, illetve a demencia és a hormonszint közötti összefüggések felderítésére, különösen azért, mert még mindig nem lehet tudni, milyen mellékhatásai lehetnek a menopauzába lépő nők hormonpótló terápiájának.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +29, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Több órára kisüt a nap, a megjelenő gomolyfelhőkből csak kevés helyen lehet zápor, zivatar. Megélénkül a nyugatias szél, 29, 35 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Kedden frontmentes marad az idő, és a következő napokhoz hasonlóan újra a kánikula okozza majd a legtöbb tünetet. Alvásproblémák léphetnek fel, napközben pedig álmosságérzet, koncentrálási problémák és kábaság jelentkezhet, csökken a teljesítőképesség. Fokozódik a migrénhajlam. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)