A nők körében gyakoribb az Alzheimer-kór

A nők között több az Alzheimer-kóros, mint a férfiak között. Egy új kutatás az okok feltárásában is előrelépést tett.

Korábban a tudósok úgy vélték, azért gyakoribb a nők körében az Alzheimer-kór és a demencia, mert tovább élnek. A kutatók azonban most más okokat is feltártak. Úgy tűnik, hogy az agyi kapcsolatok és a betegségkockázattal kapcsolatos, nemekre jellemző gének különbségei állnak a jelenség hátterében.

A fiatalokat is utolérheti

Nagy-Britanniában mintegy félmillió nő szenved demenciában, a férfiak közül pedig 350 ezren érintettek. A legtöbb embernél 65 éves kora után alakul ki a betegség, holott ez normál esetben nem jár együtt az öregedéssel. Az Alzheimer-kór a fiatalabb embereket is elérheti.

demencia, Alzheimer-kór, memóriazavar, agyműködés, öregedés, nők, férfiak
A 65 év feletti nők között a leggyakoribb a demencia. Fotó: 123rf

Meglepő okok

A Vanderbilt Egyetem Orvosi Központjának kutatói több száz férfi és nő agyáról készült szkennelt képeken vizsgálták a tau-fehérje jelenlétét. Az Alzheimer egyik jellegzetes tünete ugyanis a tau-fehérjecsomók és az amiloid plakkok kialakulása az agyban . Ezek a mérgező, gubancos csomók megölik az agysejteket, ami memóriavesztéshez vezet. A kutatók különbséget találtak a tau-fehérjék elterjedésében a nemek között. A tanulmány szerint úgy tűnik, hogy a nők agyának bizonyos régiói között, amelyekben ezek a tau-fehérjecsomók kialakulnak, jobb a kapcsolat. Emiatt a kapcsolat miatt a nőknél valószínűleg nagyobb a kockázata, hogy a tau gyorsabban terjedjen az agyban és serkentse a kognitív hanyatlást.

Egy másik tanulmány pedig arra talált bizonyítékot, hogy nőkre és férfiakra jellemző gének kapcsolatba hozhatók az Alzheimer-kockázattal. Ez alapján a nőknél és a férfiaknál külön kockázati profilt lehet felállítani. "A genetika hozzájárulhat a betegség kockázati és progressziós különbségeihez a két nem között" - véli Brian Kunkle, a kutatás vezetője. Az azonban egyelőre nem világos, hogy ez a megállapítás mennyire használható fel a nők és férfiak betegségkockázatának meghatározásában.

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +19 °C
Minimum: +0, +6 °C

A reggeli párásságot követően sok napsütésre készülhetünk, számottevő csapadék nem alakul ki, legfeljebb északkeleten lehet kisebb eső. Mérsékelt marad a szél, a csúcshőmérséklet 15, 20 fok között alakul. Kedden nem jön front. Kicsit hűvös lesz a reggel, emiatt kopásos ízületi bántalmak jelentkezhetnek, de napközben már a melegedés és a hőingás okozza a panaszokat. Fokozódik a migrénhajlam, többen fáradékonyak lehetnek, erősödhetnek a gyulladások. A napsütés hatására viszont javul a hangulat és a közérzet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: