A beszédből kiderül az Alzheimer-kór

Az emberi beszéd vizsgálatával 80 százalékos pontossággal is kiszűrhető az Alzheimer-kór. A betegség korai diagnosztizálása létfontosságú a beteg életminősége szempontjából, egy magyar fejlesztésű módszer pedig komoly segítséget adhat az orvosoknak.

Az Alzheimer-kór gyors diagnosztizálása komoly kihívás a tudomány számára. A betegséget igen nehéz ugyanis kimutatni, a felderítésére nem mindig elég a legkorszerűbb technológia sem, s a biztos kórisme csak a tünetek hosszú távú megfigyelésével alakítható ki. A tüneteket kezdetben még azok is nehezen észlelik azok, akik együtt élnek a beteggel. Pedig ha időben felismernék a kórt, évekkel is ki lehetne tolni a leépülés folyamatát. A Szegedi Tudományegyetem és a Magyar Tudományos Akadémia közös projektje a korai felismerést segíti – írja a hvg.hu.

Dr. Tóth László, a Szegedi Tudományegyetem Mesterséges Intelligencia Kutatócsoportjának főmunkatársa a SMART 2016 konferencián elmondta: az Alzheimer-kór a korai fázisban enyhe kognitív zavarként jelentkezik, ami segíthet kiszűrni a betegséget. Az emberi beszéd összetett folyamat, sok mentális – érzelmi, gondolkodási, memória – funkciót kíván. A kutatás során feltételezték, ha valamelyikkel gond van, az várhatóan a beszédben is megjelenik.

Beszédből is kiderülhet az Alzheimer-kór

Rövid, közérthető és hasznos videó készült arról, hogy mi történik az agyunkkal Alzheimer-kórban. Az ismeretterjesztő kisfilmet ajánljuk betegeknek, hozzátartozóknak, ápolóknak, és mindenkinek, akit érdekel a betegség lefolyása. Részletek!

A kutatás egyik legfontosabb kérdése az volt, hogy vannak-e olyan információk a beszédben, amelyek alapján géppel detektálható az enyhe kognitív zavar. S ha vannak ilyen jellemzők, a kinyerésük automatizálható-e, és ha igen, akkor magát a döntést – vagyis, hogy az alany beteg vagy nem beteg – lehetséges-e automatizálni. A két és fél éves projekt végére kiderült, a diagnosztizálás ezzel a módszerrel támogatható.

A vizsgált alanyoknál a legfeltűnőbb az volt, hogy a beszédükben hosszú szüneteket tartottak, a szókincsük leszűkült, s érzelmi változásokat is tapasztaltak. Az időskori demencia ugyanis gyakran depresszióval jár együtt. A betegség súlyosbodásával beszéd közben egyre többet gondolkodnak a páciensek. Ez jelentkezhet csendként, de kitöltött szünetként is, úgy hogy valamilyen hangot ad ki, például ö-zik.

A kutatásban 50 beteg, és 50 egészséges embert vizsgáltak meg, a végeredmény alapján pedig a két csoportot 80 százalékos pontossággal sikerült elkülöníteni.

Forrás: hvg.hu

)
5 tipp, hogy könnyebb legyen az életed allergiásként (X)
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +24 °C
Minimum: +13 °C

A legtöbb helyen többnyire derült vagy gyengén felhős idő várható, a Dunántúlon lehet összefüggőbb a felhőtakaró. Ott kora délutánig előfordulhat néhol kisebb zápor, később csapadék nem valószínű. Az északi, északkeleti szelet többfelé élénk, az Alföldön és az Északi-középhegység keleti felén erős széllökések kísérik. Késő délutántól kezd veszíteni erejéből a légmozgás. A hőmérséklet délután 21 és 26, késő este 12 és 17 fok között alakul. Este hidegfront érkezik.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra